Maradona: A FIFA fejesei autót sem tudnak vezetni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.17. 20:10
null
11 részes dvd-sorozat készült Maradona életéről (Fotók: La Gazzetta dello Sport)
Diego Maradona a La Gazzetta dello Sport meghívásának eleget téve visszatért Olaszországba, ahol az életéről szóló dvd-sorozatot népszerűsítette. Milánói sajtótájékoztatóján beszélt többek között Messiről, Balotelliről, Peléről, Blatterről, az Inter új többségi tulajdonosáról, dubai életéről és a drogokról is.

 

Az újságírókból és rajongókból álló mintegy 300 fős vendégsereg már az előtt tapsviharban tört ki, hogy Maradona belépett volna terembe. Az ok: a kivetítőn lejátszották az Angliának és a Juventusnak lőtt gólját.

Aztán megjelent a főszereplő, aki számos témába kifejtette véleményét. Íme.

Lionel Messiről, aki a 2010-es világbajnokságon – ahol Maradona Argentína szövetségi kapitánya volt – egy gólt sem szerzett:
„Nem neheztelek Messire 2010 miatt. Ha gólra váltja a helyzeteit, megnyertük volna a világbajnokságot, de nem volt szerencséje. Azonban remélem, hogy Brazíliában elégtételt tud venni.”

A vb utáni menesztéséről.
„Blatter (a FIFA elnöke) és Grondona (az Argentin Labdarúgó-szövetség elnöke) térdre akart kényszeríteni. Azért nem vagyok már Argentína szövetségi kapitánya, mert ragaszkodtam az elveimhez.”


Arról, hogy Julio Grondona fia edzőként tevékenykedik:
„Argentína jövője elég sötét, ha Grondona fiából edző lett. Az unokám életére esküszöm, egyszer sem rúgott labdába életében.”

Ekkor valaki egy Napoli-sálat dobott az emelvényre, amit Maradona megcsókolt. A sajtótájékoztató nagyjából három perc múlva folytatódott, miután a Napoli-szurkolók abbahagyták kedvencük éltetését.

A német labdarúgás felemelkedéséről:
„A Borussia Dortmund és a Bayern München olyan, mint egy óramű. Németország meglépte a generációváltást, amit Argentína és Brazília nem. De Olaszország, Spanyolország, Anglia és Hollandia is megszenvedi majd ezt. A németek válogatott szinten mindig jók, a stadionjaikban pedig állandóan telt ház van. Reményeim szerint a hazámban is megindul a fejlődés az utánpótlás terén.”

A ROMA MEGHÍVTA MARADONÁT A RANGADÓRA
Elképzelhető, hogy Maradona pénteken a helyszínen nézi meg a Roma–Napoli bajnoki rangadót. A fővárosi klub ugyanis meghívta a meccsre a legendát, felajánlva neki, hogy megszervezi az egész útját, különrepülővel és autós transzferrel együtt.
„Ez igaz. Pedig Maradona jelenléte feltüzelné a Napoli játékosait, így még inkább tisztelendő tett a labdarúgás világában, hogy a Roma meghívta őt – nyilatkozta Angelo Pisani, Maradona jogi képviselője. – A Roma felajánlotta, hogy megszervezi az egészet, az autótól a repülőig, azonban az idő nagyon szorít minket, így most még nem tudjuk, hogy él-e a lehetőséggel Diego, aki nagy örömmel vette a Roma meghívását, még ha ellenük is szurkol majd.”

A pénteki Roma–Napoli rangadóról:
„A Roma robog, mint egy gyorsvonat, a Napoli viszont éhes a sikerre, és remélhetőleg jó meccset játszik majd. Nem tippelnék a végeredményre, de nyílt csatát és sok gólt szeretnék látni. Hogy a helyszínen nézem-e a találkozót vagy a tévén? Meglátjuk.”

Arról, hogy átvenné-e Rafa Benítez helyét a Napoli kispadján:
„Szeretnék majd őt követően a Napoli edzője lenni. Mindenhol cserélődnek az edzők, Spanyolországtól kezdve Olaszországon és Anglián át Oroszországig, de tőlem félnek. Ezért nem edzősködöm jelenleg.”

Dubai életéről:
„Most egy egyszerű ember vagyok. Egy pasas, aki teljesen nyugodtan lemehet a szupermarketbe. Dubaiban békére leltem. Ez az a hely, ahol hagynak dolgozni és megbecsülnek.”

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetségről:
„A FIFA fejesei mind kilencvenöt éven felüliek! Már autót sem tudnak vezetni, hogyan lennének akkor képesek a labdarúgás világát irányítani?”

Arról, hogy Pelé vagy ő volt-e a jobb:
„A szurkolók közötti szavazást én nyertem meg, a barna srác csak második lett, ahogy Brazíliában is, ahol Sennát választották meg az ország legjobb sportolójának. A FIFA-tól kapott díja sz.rt sem ér. Nem a szurkolók ítélték oda neki, ellentétben az enyémmel.”

Hugo Chávezről, egykori venezuelai elnökről, aki jó barátja volt.
„Nyolc órán át hallgattam a beszédét egy helyben, kávé vagy víz nélkül.”

Mario Balotelliről:
„Alapvetően a pályán nyújtott teljesítménye alapján kellene megítélni. Először akkor kerültem kapcsolatba vele, amikor a City játékosaként küldött nekem egy képet magáról, ahogy egy kubai szivart szív, amin jót nevettem. Mindenki a maga útját járja, jó lenne, ha békén hagynák őt. Szívesen leülnék vele egy szobában, négyszemközt, és megosztanám vele a negatív tapasztalataimat, hogy ő ne kövesse el ugyanazokat a hibákat.”

Arról, hogy szerinte kik ma a világ legjobb focistái:
„Cristiano jól lő, de Messi egyszerre őt védőt is megbolondít. 1. Messi, 2. Ronaldo, 3. Neymar, 4. Balotelli.”

Gonzalo Higuaínról és Carlos Tévezről, akiket ugyanolyan jó játékosnak tart:
„Argentin szövetségi kapitányként együtt játszattam őket, Messivel egy triót alkottak, számomra egy szinten vannak. Köszönöm, Istenem, hogy argentin vagyok! – mondta Maradona, majd viccesen hozzátette: – Ha most a Napoliban játszanék, Ferenc pápa biztos Napoli-szurkoló lenne, mivel bölcs ember.”

A drogokról:
„Azt javaslom minden fiatalnak, hogy kerülje a drogokat, mert csak ártanak. Azokban a nehéz időkben sok fájdalmat okoztam a szeretteimnek. Fiatal voltam, azt hittem, mindent megtehetek, azért éltem úgy, ahogy. Teljesen padlóra kerültem. Bánatot okoztam az édesanyámnak, aki ma már a mennyben van, a lányaimnak és sok embert cserben hagytam. Emlékszem rá, amikor Dalma lányom azt kérte tőlem, hogy ne haljak meg. Azóta nem nyúltam droghoz. Négy hónap múlva már tíz éve lesz ennek.”

Ez utóbbi mondatát szintén tapsvihar fogadta.

Massimo Morattiról, az Inter elnökéről, valamint Erick Thohirról, a milánói klub új többségi tulajdonosáról, akinek eddig amerikai csapatoknál (labdarúgás, kosárlabda) voltak érdekeltségei:
„Moratti velem mindig úriemberként viselkedett. Amikor zsebbe kellett nyúlnia az Interért, mindig megtette, ugyanezt nem mondhatom el Ferlainóról (a Napoli korábbi elnöke – a szerk.). Amikor az olyan emberek, mint Moratti távoznak a futballból, hatalmas, betölthetetlen űrt hagynak maguk mögött. Láttam az új tulajdonost, azt sem tudja, mi a különbség a labdarúgás és az amerikaifutball között...”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik