nemzetisport.hu 2017.12.25 18:55 Frissítve: 2017.12.26 14:54

Játékossors: szomorú vallomás, nincstelenségig süllyedt a 34 éves exarsenalos

Milliós fizetés, gyönyörű autók, óriási házak – korábban ez jellemezte Emmanuel Eboué világát. Az Arsenalban, majd a Galatasarayban is szereplő elefántcsontparti labdarúgó élete azonban óriási fordulatot vett: manapság a végrehajtók és a rendőrök elől bujkál, a földön alszik és kézzel mossa a ruháit, valamint az öngyilkosságon is elgondolkodott már.

Emmanuel Ebouéval óriásit fordult a világ (Fotó: Philip Coburn/Daily Mirror)

 

Emmanuel Eboué 2006-ban Bajnokok Ligája-döntőt játszott az Arsenal színeiben, 2012-ben az Afrikai Nemzetek Kupája fináléjában szerepelt Elefántcsontparttal – a sikereket és a vidám pillanatokat azonban felváltották a könnyek, a reménytelenség és a nincstelenség. Nemrég elveszítette a válóperét és ezzel együtt majdnem minden vagyonát, folyamatosan rejtőzködnie kell a rendőrök és a végrehajtók elől, gyermekeit legutóbb júniusban látta, a rákban elhunyt nagyapja (aki felnevelte) után pedig a testvérét is elveszítette egy motorbalesetben.

„Azt szeretném, ha Isten segítene rajtam. Csak ő tud megszabadítani ezektől a gondolatoktól” – kezdte Eboué a Daily Mirrornak adott exkluzív interjúját azzal kapcsolatban, hogy már az öngyilkosság is megfordult a fejében.

„Már nem engedhetem meg magamnak, hogy tovább fizessem az ügyvédeket. A saját házamban vagyok, de félek, mivel bármikor jöhetnek a rendőrök, a végrehajtók – árulta el az elefántcsontparti védő, akinek a bírói végzés szerint már három hete el kellett volna hagynia londoni otthonát. – Néha egyszerűen lekapcsolom a lámpákat, mert nem akarom, hogy az emberek megtudják, itthon vagyok.”

Eboué azt is elmondta, mivel nincs mosógépe, kénytelen kézzel mosni a ruháit, luxusautók helyett pedig a londoni tömegközlekedést használja.

„Amikor visszanézek az időben, mindig azt mondom: »Emmanuel, miért voltál ilyen naiv? Miért nem gondoltál erre korábban.« Nagyon, nagyon nehéz most.”

„Törökországban nyolc millió eurót kerestem. Ebből hét milliót hazaküldtem. A feleségem bármit tesz elém, hogy írjam alá, én aláírom.”

A 34 éves elefántcsontparti játékos azt is elárulta, hogy gyakran az egyik barátjánál alszik a földön, tévézés közben pedig sokszor felbosszantja magát, ha korábbi csapattársait, ellenfeleit látja játszani, vagy éppen szakértőként.

„Amikor Thierry Henryt látom szakértőként a tévében, örülök a sikerének, de mindig elszégyellem magam. Amikor a barátaimat látom a játszani úgy érzem, nekem is ott lenne még a helyem a pályán.” 

„Nagyon bánt. Korábban hívtak, de mostanában már semmilyen kapcsolat nincs közöttünk. Fáj, hogy egyedül vagyok” – mondta a gyerekeivel, a 14 éves Clarával, a 12 éves Maevával és a kilenc esztendős Mathisszal kapcsolatban, akiket állítása szerint június óta nem látott.

Eboué saját bevallása szerint két ok miatt osztotta meg a problémáit a nyilvánossággal: egyrészt így szeretne segítséget kérni, másrészt szeretné, ha a fiatal labdarúgók tanulnának a példájából, s nem követnék el ugyanezeket a hibákat.

A rengeteg támogató üzenet mellett Eboué máris kapott egy felajánlást: a CNN Türk szerint a Galatasarayhoz vezetőedzőként visszatérő Faith Terim szeretné, ha a korábbi játékosa segédedzőként munkát kapna az U14-es csapat mellett.

A felajánlásra reagálva Eboué elmondta, nagyon boldog lenne, ha visszatérhetne a Galatasarayhoz – amelytől a fizetés mellett szállást is kapna –, és köszönetet mondott Fatih Terimnek, akit apjaként tisztel.

Eboué 2017 nyarán Magyarországon is megfordult, sőt, a Ferencváros és a Vác edzéseit is látogatta, végül azonban az észak-ciprusi Türk Ocagi Limasolhoz szerződött volna, ám az orvosi vizsgálatokon – törökországi információk szerint – HIV-fertőzést fedeztek fel nála.

Mirror Football on Twitter

EXCLUSIVE: Skint ex-Arsenal defender Emmanuel Eboue hides from bailiffs, sleeps on pal's floor and can't afford washing machine | @MirrorDarren https://t.co/3GXlVwpZNE


2021.09.23 23:33:23

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Arra képes, hogy tisztában legyen vele, minek hol a helye és az ideje.

2021.09.23 23:49:30

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Frank Lampard: »Mindig képes voltam reagálni az általa támasztott kihívásokra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogyan ő szerette volna. Azt viszont nagyon tudta, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat. Sohasem lettem volna labdarúgó, ha nincs apám ambíciója, kemény munkája és elképzelése.«

2021.09.22 13:04:39

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A Tokaj-Certa Kupán olyan majdani klasszisok játszottak, mint Zvonimir Boban vagy Robert Jarni.

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.