FIFA: 19 millió dollár pluszbevételt ígérnek a tagoknak, ha megszavazzák a vb-reformot

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.12.20. 19:50
null
A FIFA új pénzalap bevezetésével nyerne támogatókat a kétévenkénti vb-rendezéshez, tanulmányok szerint azonban csak az UEFA kétszer annyi pénzt veszítene a tervvel... (Fotó: AFP)
A 2024 és 2028 közti négyéves ciklusra 19 millió dolláros plusz pénzalap ígéretével próbál támogatókat szerezni a kétévenkénti foci-vb-ről szóló ötletéhez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) – írja a Yahoo! Sports.

 

A Yahoo beszámolója szerint a FIFA hétfőn tartott videokonferenciát a tagok számára, amelyen ismét csak a kétévenkénti világbajnokság ötlete játszotta a főszerepet. A hírek szerint a FIFA ezúttal a lehetséges gazdasági előnyökkel érvelt a vb-reform mellett. A torna gyakoribb rendezése mellett eredetileg az a szlogen szólt, hogy így a futballisták karrierjébe több nagy megmérettetés férne. Ezen érvelés helyett a nemzetközi szövetség ezúttal a gazdasági előnyök hangsúlyozását választotta taktikájául. A kiszivárgott információk szerint egy 19 millió dolláros támogatási alapot ígértek be minden egyes tag számára – az ezt finanszírozó cirka 3.5-4 milliárd dolláros pénzalapot az első négyéves ciklusban a plusz vb miatt növekvő bevételekből hoznák létre.

A Yahoo emlékeztet az érv az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alá eső tagállamok számára aligha volt vonzó: egy korábbi tanulmány szerint négy év alatt akár 3.5 milliárd dollárt is bukhatna az európai szövetség, ha megvalósul a kétévenkénti vb terve. Sőt, az európai topligák számára is súlyos csapás lenne az újabb torna, a World Leagues Forum beszámolója szerint együttesen 8.5 milliárd dollárt veszítenének a nemzeti bajnokságok, vagyis több mint kétszer annyit, mint amennyi pénzt a FIFA visszaosztana az egész világon...

De a jelek szerint nem is az ő meggyőzésük a cél: a portál beszámolója szerint, „a nemzetközi szövetség reméli, hogy a számok legalább a kisebb nemzeteket rábírják a tervek támogatására.”

A FIFA szeptember elején konzultációs felkéréseket küldött a kontinenseket összefogó olyan szövetségeknek, mint az UEFA, valamint a klubcsapatok, a nemzeti bajnokságok és a játékosok érdekeit képviselő szervezeteknek. A javaslatot az UEFA és a dél-amerikai szövetség (Conmebol) határozottan elutasította, és mellette az európai bajnokságok és az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) is élesen bírálták a terveket. Ugyanakkor az észak- és közép-amerikai, valamint az ázsiai szövetség (CONCACAF és AFC) eddig is támogatták a megvalósulási tanulmány elkészítését.

Gianni Infantino a nemzetközi szövetség elnöke novemberben Budapesten járt és a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban sem tagadta, a reformmal az Európán és Dél-Amerikán túli szövetségeknek igyekszik kedvezni. A felvetésre, hogy az UEFA-tagállamok egyértelműen jelezték, nem akarnak két évekénti vb-t így felelt: „Ez érthető, mert Európának nem érdeke a változás, csakhogy a FIFA a többi ország érdekeit is képviseli. Tágabbra kell nyitni a vb-re kijutás lehetőségét nem csak a létszámemeléssel, de a kétévenkénti rendezéssel is. Tárgyalunk, egyeztetünk, és végül meg fogunk egyezni.”

Szabados Gábor sportközgazdász a Nemzeti Sporton vezetett blogjában az ötlet mögött húzódó egyéb összefüggésekre is igyekezett rávilágítani: „ez biztosítja a hatalmon maradását, hiszen a kisebb országok, a vb-ken kevesebb szerephez jutó földrészek szavazatait tudja megszerezni ezzel a következő elnökválasztásra, és persze a támogatásukat minden olyan egyéb projekthez, amelyet véghez akarna vinni. Hajlandó vagyok elhinni, hogy emellett ő őszintén hiszi, hogy a globális futballnak is javára válna a kétévenkénti vb, mert jobban ösztönzi ezeknek a kontinenseknek a fejlődését, de a fő motivációja a történéseknek mégiscsak sportpolitikai jellegű.”

A kétévenkénti vb-rendezés Infantino forradalmi terve, amelyet a szervezet technikai bizottsága Arsene Wenger vezetésével dolgozott ki és hozott nyilvánosságra szeptember elején. Az új versenynaptárra vonatkozó tervek szerint minden év júniusában rendeznének valamilyen nemzetközi világversenyt (Európa-bajnokságot vagy világbajnokságot), amelyekre a kijutásért egy vagy legfeljebb két válogatott szünetben kevesebb selejtezőt kellene játszaniuk a nemzeti csapatoknak. A nyári nemzetközi versenysorozatok végén a FIFA kötelező, 25 napos pihenőidőt rendelne el a játékosoknak. A reformjavaslatot egy technikai tanácsadó csoport dolgozta ki, amelynek vezetője szintén Wenger.

Érdekesség, hogy a FIFA az Open Economics nevű gazdaságkutató cég független jelentésére hivatkozva nem rég azt állította, hogy a „nemzetközi szövetség és a legrelevánsabb klubcsapatok és válogatottak bevételeinek trendje alapján nem mutatható ki történelmi rivalizálás a kettő között.” Azaz, szerintük alaptalan a feltételezés, hogy a FIFA két évenkénti vb-k miatt növekvő bevételei valóban az európai csúcsfoci bevételének csökkenésével járna együtt. Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség által hivatkozott részletek egyetlen számot sem említettek – teszi hozzá a Yahoo hétfői cikke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik