FFT: „Bezzeg az ő idejükben” – a futballtörténelem legmenőbb figurái

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 12:46
Fura fazonok, akik kilógtak a sorból George Besttől Günter Netzeren át Éric Cantonáig. Ittak, bagóztak, semmibe vették a szabályokat, de a legtöbbjük nagyon szórakoztató volt.

George Best

Volt valami határozottan visszataszító Best alkoholizmus okozta hanyatlásában és halálában, de az nem véletlen, hogy a portugál sajtó az ötödik Beatle-ként emlegette 1966-ban. A Belfast Boy Nagy-Britannia első számú rock'n'roll focistája volt, akinek a lába profi zsebtolvajok kézügyes­ségével ért fel az Observer magazin szerint. Mindez a mértéktelenség és a kicsapongás iránti féktelen vággyal párosult.George Best

Volt valami határozottan visszataszító Best alkoholizmus okozta hanyatlásában és halálában, de az nem véletlen, hogy a portugál sajtó az ötödik Beatle-ként emlegette 1966-ban. A Belfast Boy Nagy-Britannia első számú rock'n'roll focistája volt, akinek a lába profi zsebtolvajok kézügyes­ségével ért fel az Observer magazin szerint. Mindez a mértéktelenség és a kicsapongás iránti féktelen vággyal párosult.

Az északír volt az, aki többek között feltűnt a Top of the Pops műsorban, modellekkel házasodott, és szépségkirálynőkkel kötött jegyességet, éjszakai klubokat és divatüzleteket vásárolt, megjárta a börtönt, ittasan és fesletten állt kamerák elé az ország legnézettebb beszélgetős műsorában, popszámok és filmek készültek a tiszteletére, repülőteret neveztek el róla, és kolbászt hirdettek a nevével.

Mindent egybevetve az élvonalból 27 évesen visszavonult játékosnak biztos helye van a valaha volt legjobb brit futballisták sorában. Őrület.

Rivellino

Pelé vitathatatlan sztár volt, Carlos Alberto a nagy ötletek atyja, Jairzinho a gólok királya, de Rivellinót, a hetvenes évek brazil válogatottja játékosának életművét nem összegezték. A nehézkes bal láb, a lehúzott zoknik és a pornósztárra emlékeztető külső összhatásaként ordított róla, hogy menő.

Az olasz bevándorlók gyerekeként született Roberto Rivellino sok brazil futballistával ellentétben saját nevével épített karriert. Sao Paulo utcáin mezítláb focizva nőtt fel, tehetsége már korán kirajzolódott. Annak ellenére, hogy tizenévesként majdnem bejutott a '66-os vb-csapatba, a Corinthians sztárja nem lehetett kezdőjátékos a válogatottban '70-ben, mivel korábban csak egy selejtezőben játszott csereként, igaz, akkor gólt szerzett.

Az utolsó pillanatban azonban fordult a kocka: kirúgták Joao Saldanha edzőt, mert fegyverrel fenyegette a Flamengo edzőjét, Dorival Yustrichot, aki kritizálni merte a játékosok válogatását. A helyére érkező Mário Zagallo ragaszkodott Rivellino beválogatásához, annak ellenére, hogy a klasszikus tízes posztot már elfoglalta egy bizonyos Pelé. Így lett Rivellino a balszélső, és ezzel a helyére került a kirakós utolsó darabja is.

A Patada Atomica, azaz Atomrúgás becenevet a válogatott első góljának megszerzésével kapta, és ez a szabadrúgásgól a védjegyévé is vált. A világbajnokság során további két bombát lőtt a tizenhatoson kívülről, és a játéka felbecsülhetetlenül értékes volt. „Tulajdonképpen nehéz összefoglalni, mennyire jól játszott” – mondta róla Carlos Alberto.

Semmi sem tükrözi jobban zsenialitását, mint 1970-ben a vb-döntőben bemutatott két mutatványa. Először a levegőben fordulásból adta be a labdát Pelének, aki befejelte az első gólt. Majd egy klasszikus irányváltós cselt, azaz Elasticót „dobott be.”. Ezt a mozdulatot a Corinthians-csapattárs, Sérgio Echigo találta ki, de Rivellino volt az, aki tökéletesre fejlesztette. „Ezt a trükköt még Pelé sem tudja megcsinálni, mert nem elég technikás hozzá” – viccelődött.

A múlt nyáron a vb előtt a játékosfelhozatalra panaszkodott, és hiányolta a hozzá hasonló játékosok jelenlétét a csapatban: „A futballt mostanra a taktika és az állóképesség vezérli. Az, amit mi valaha Fenséges Játéknak hívtunk, többé nem létezik, de a labdarúgás továbbra is lehetőség arra, hogy a szurkolók ünnepelhessenek.”

Günter Netzer

Utolsó meccsén, amelyet szülővárosa csapata, a Borussia Mönchengladbach színeiben játszott az 1973-as Német Kupa-döntőben, Günter Netzer a kispadon ült 90 percet. Edzője, Hennes Weisweiler olyan mérges volt a Real Madridba igazolása miatt, hogy nem tette be a kezdőcsapatba. A rendes játékidő leteltével 1–1 volt az állás. A hosszabbítás előtti rövid szünetben a kiváló játékos figyelmeztette a Gladbach stábját, hogy az egyik csapattárs görcsöt kapott, ezért az edző lecserélte őt. A friss Netzer a pályára menet elhaladt Weisweiler mellett. „Most játszani fogok” – vetette oda neki. Három perc múlva a tizenhatos széléről belőtte a győztes gólt. Küldetés teljesítve.

Ez a kis történet jól szemlélteti, miért Netzer volt az egyik legmenőbb labdarúgó a '60-as évek közepétől a '70-es évek közepéig Németországban. A kívülállókat talán jobban lenyűgözte Paul Breitner, mert ő afrofrizurát viselt, és Mao Ce-tung-idé­ze­te­ket mondott, de a németek tudták, nincs benne annyi, mint a hitelesebb Netzerben.

Sokkal jobban nézett ki, mint a társai, Ferrarit hajtott (és tört össze), és – bár nem ivott és drogozott – night clubot vezetett, aminek belső terét művész barátnője tervezte.

Netzernek nem kellett izzadni, erőlködni vagy birkózni, ezekre a feladatokra megvoltak a középszerű emberek. Az ő specialitása a hihetetlenül precíz távoli passz volt. „Átadásai már-már utópiába hajlanak” – írták róla egyszer.

Netzer mindig a saját orra után ment, a pályafutásáról szóló egyik korai könyv egyenesen lázadónak nevezi. 1974-ben, amikor sérülés miatt pihenőre kényszerült, meghívták Tina Sinatra esküvőjére Las Vegasba. Mivel tudta, hogy a Real Madrid sohasem engedné el, teljes titokban utazott az eseményre.

A terjedelmes cikk teljes egészében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik