Euro 2016: Berzi Sándor is tett a létszámnövekedésért

Vágólapra másolva!
2014.02.20. 21:25
Az MLSZ alelnöke, Berzi Sándor a Sport Tv Mai helyzet című műsorában elárulta, ott volt, amikor megszületett a 24 csapatos Eb ötlete, és hogy elvárás-e a Franciaországba való kijutás Pintér Attilával szemben.

Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke egy érdekes történetet elevenített fel a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Kiderült, neki is volt szerepe az Eb-t érintő létszámbővítésben. 2005-ben a magyar szövetség képviseletében a holland, a svéd, a norvég, a dán, az osztrák, a német és a skót szövetség főtitkáraival találkozott szokásos évi baráti összejövetelükön. „Akkor jött az ötlet, hogy célszerű volna 16-ról 24-re emelni a létszámot, mert a 16-ból körülbelül 10 csapat mindig ugyanaz, ők elviszik a nagy pénzeket, a másik hat hely között van némi csere, de sok válogatottnak nincs lehetősége egy ilyen tornára bekerülni, és ez a távolság csak nő közöttük" – emlékszik vissza. A gondolatot tett követte három hónap múlva javaslatot tettek egy konferencián, és nem sokkal később az UEFA kongresszusa szentesítette a létszámbővítést.„Akkor jött az ötlet, hogy célszerű volna 16-ról 24-re emelni a létszámot, mert a 16-ból körülbelül 10 csapat mindig ugyanaz, ők elviszik a nagy pénzeket, a másik hat hely között van némi csere, de sok válogatottnak nincs lehetősége egy ilyen tornára bekerülni, és ez a távolság csak nő közöttük" – emlékszik vissza. A gondolatot tett követte három hónap múlva javaslatot tettek egy konferencián, és nem sokkal később az UEFA kongresszusa szentesítette a létszámbővítést.

Magyarországgal együtt most körülbelül 20 ország gondolkozik úgy, hogy óriási lehetőség előtt áll, véli az alelnök. Hazánk szomszédjai szinte kivétel nélkül pályáznak a helyekre, de a skandináv országok és az angolszászok is meg vannak róla győződve, hogy mind ott lesznek Franciaországban. Szerinte reális esélyünk van kijutni: „Ha az utolsó selejtezősorozatot nézzük, akkor van realitása, hogy ott legyünk, hiszen az, hogy a második kalapból húznak bennünket, az az elmúlt selejtezőknek köszönhető. Két éve a vb-selejtező sorsolásakor a harmadik kalapban voltunk az utolsó helyen, most a második kalapban az utolsó helyen."

Felvetődik a kérdés, Pintér Attila szerződésében elvárásként szerepel-e, hogy ki kell juttatnia a csapatot a vb-re. „Igen. Ám ez nem jelenti azt, hogy ha nem sikerül, nem folytathatja a munkát. Nyilvánvaló, ha a közönség értékeli a válogatott játékát, és benne van az a perspektíva, hogy továbblépünk, lehet folytatni a munkát" – válaszolta a Mai helyzetben Berzi Sándor. A helyszínen, Nizzában egyébként képviseli majd hazánkat. Fontos feladata lesz a helyszínen a válogatott programjának kialakítása, a lehetséges ellenfelek felkutatása barátságos mérkőzésekre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik