BACSKAI JÁNOS 2018.05.11 14:08 Frissítve: 2018.05.11 14:16

Amikor a Figo-utód Quaresmát is feláldozta honfitársáért a Barcelona

Felforgatta a futballvilágot a január végi Alexis Sánchez, Henrih Mhitarjan csere, pedig nem egyedülálló az effajta üzlet, a közelmúltból számos magyar és nemzetközi példát találhatunk hasonlóra. Hogy melyik volt a legnagyobb, legérdekesebb csere a sportág történelmében? Erről természetesen a kedves olvasó fog dönteni. Új sorozatunk a labdarúgás érdekes csereügyleteivel foglalkozik. Az újabb részben azt nézzük meg, hogyan került Deco Portóból Barcelonába.

Deco 2004-ben került Portóból Barcelonába (Fotó: AFP)

Deco az FC Portótól az FC Barcelonához Ricardo Quaresmáért és 15 millió euróért, 2004

A frissiben Európa trónjára ülő FC Porto nem sokáig tarthatta meg ászait, edzőjét és játékosait. A játékmester, brazilból portugállá lett Decóra például a Barca vetette ki a legfeszesebb hálót. Segített ebben, hogy a katalánoknál éppen akkor rúgta össze Frank Rijkaard mesterrel a port az „új Figo”, az egy évvel korábban a Sporting CP-től 6.35 millió euróért megszerzett Ricardo Quaresma, aki látványosan szenvedett új csapatában, így fel lehetett ajánlani cserealapként. Az alapra még építeni kellett 15 millió eurót, hogy a Porto is jól járjon, a fiatal üstökös értékét egyébként hatmillió euróban állapították meg.

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI
Amikor a Real Madrid feláldozta gólzsákját egy reménybeli klasszisért; Vampeta és a szaporodó csere
Amikor az Inter a „csatárcsődörért” odaadta a motorját is
Amikor a Milan odaadta az új Maldinit az új Rijkaardért 

A NYERTES? Deco négy barcelonai idénye alatt nyert két bajnokságot és egy BL-t, majd tízmillió euróért a Chelsea-hez távozott, Quaresma ugyanennyi idő alatt háromszoros bajnok és egyszeres Világkupa-győztes lett (a sorozat utolsó fináléján vehetett részt), majd jó pénzért eladták az Internek. Nem járt rosszabbul senki az üzlettel, nem Quaresma tehet arról, hogy sokkal jobb volt akkor a Barca a Portónál. Quaresma még ma is aktív (hiszen csak 34 esztendős) a Besiktas színeiben.

A pénzes-cserés mutatvány annyira megtetszett Quaresmának, hogy Milánóba is ilyenformán távozott a Portótól: az olaszok 18.6 millió eurót küldtek érte cserébe, no és hatmilliós értékben az akkoriban nagy reménységnek tartott portugál védekező középpályás, Pelé játékjogát.

(Csak zárójelben jegyezzük meg, Portugáliában nem ritka a cserebere, ennek a fiatal Mourinho nagymestere volt: 2003-ban José Bosingwát úgy szerezte meg Porto számára a Boavistától, hogy egyrészt adta érte Ricardo Silva játékjogát és egymillió eurót, másrészt lemondott a kis klub 250 ezer eurós, korábbra datálható tartozásáról, és a régi idők szellemében még egy barátságos mérkőzésre is „leutaztak” a Bessa stadionba. Mourinho rákapott a csere ízére, a Sporting CP-nek gyorsan odaadta Claytont Ricardo Fernandesért.)

Van Vossen (jobbra) Taribo West lábára is csomót kötött


Plusz egy.
Az 1980-as és 1990-es években dúskált a holland futball a nemzetközileg is elismert, de a klasszisok mögött örök másodhegedűs csatárokban, ilyen volt John Bosman, John van ’t Schip és Wim Kieft mellett Peter van Vossen, aki egy Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is erősítette a holland válogatottat, fénykorát a Beverenben és az Ajaxban élte, majd felcsapott légiósnak – és ebbéli minőségében cserélte el őt 1996 legelején klubja, a török Istanbulspor a skót Rangersszel.

De nem ám akárkire, hanem az orosz vb-hősre, Oleg Szalenkóra! A fiatalabbak kedvéért: az ukránból lett orosz válogatott csatár az amerikai vb-n gólkirály lett, főleg a Kamerun ellen szerzett öt gólja miatt – de aztán a Valenciában és az érte hárommillió eurót fizető Rangersben is megbukott. Végül elkallódott sérülékenysége és rossz magaviselete miatt, aztán nem meglepő módon anyagilag is tönkrement.

A friss Bajnokok Ligája-győztesként ereje teljében nagy meglepetésre Törökországba igazoló Van Vossen csak másfél évig maradt Skóciában, aztán hazahívta a Feyenoord, és csak közel a negyvenhez, 2005-ben vonult vissza. Sok hűhó szinte semmiért: Szalenko ugyan gólerősen játszott délen, de csak 1999 elejéig volt ott maradása.

SOROZATUNKAT HAMAROSAN FOLYTATJUK!

2021.01.25 11:02:17

Minden más foci TÓTH ÁDÁM

A járvány évében vizsgált „nagy hatos” megtorpant a gazdasági fejlődésben, írja a KPMG tanulmánya.

2021.01.22 22:24:24

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK Talán soha, talán a nyáron, és Mbappé lesz az ára, egyelőre „csak” Allit és Keant vehetik meg.

2021.01.23 11:18:45

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

Tizenkét hiányzó, hóemberek, Himnusz: kevesen fogadtak volna a szentgyörgyiek győzelmére.

2021.01.22 20:34:41

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akarjuk, nem akarjuk, üdvösnek tartjuk vagy sem e fordulatot, a futballról való beszédnek kisebb része az, ami a pályán megesik, igen nagy hányadát e virtuális tér inspirálja, befolyásolja, alakítja ma már.

2021.01.22 13:11:29

Minden más foci H. D.

Ramón Miérez duplázott, az NK Osijek gond nélkül nyert a Lokomotiva Zagreb otthonában.