Álmok, csodák, stadionok: így készülnek a franciák 2016-ra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.18. 13:01
Még 966 nap van hátra a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságig, azaz a rendező Franciaországnak bőven van ideje az infrastruktúra fejlesztésére. Csütörtökön Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) francia elnökének jelenlétében állapotfelmérést tartott a szervezőbizottság, és tagjai arra jutottak, hogy a stadionok építése, illetve felújítása a tervezett ütemben halad.

Franciaország tíz stadionban rendezi meg a 2016-os, immár 24 csapatos kontinensbajnokságot. A négy új stadion felépítésére, az öt régebbi felújítására, valamint a szinte már most Eb-kompatibilis állapotban lévő Stade de France-ra a tervek szerint nagyjából 1.6 milliárd eurót költenek.

AHOL AKÁR MÁR MA KEZDŐDHETNE
SAINT-DENIS

Az arénák közül az 1998-as világbajnokságra épült saint-denis-i Stade de France-ban csupán kisebb átalakítások szükségesek, késznek tekinthető. A 80 000-es befogadóképességével ez lesz a 2016-os Európa-bajnokság legnagyobb stadionja.

Saint-Denis – Stade de France
Saint-Denis – Stade de France

 

AZ ÚJ STADIONOK

LILLE
Az 50 100 néző befogadására alkalmas, a lille-i elővárosban, Villeneuve d'Ascq-ban álló Pierre Mauroy Stadion 2012 augusztusában megnyitotta kapuit, a hosszú évekig albérletbe kényszerülő LOSC azóta ott játssza mérkőzéseit. Felépítése 282 millió eurót emésztett fel.

Lille – Stade Pierre Mauroy
Lille – Stade Pierre Mauroy

 

NIZZA
Az Allianz Riviera – az UEFA nyilvántartásában Stade de Nice – az idén szeptemberben nyílt meg, 35 624 néző fér el benne. Az OGC Nice 245 millió euróból felhúzott stadionja a százezer kiállítási tárgyat bemutató, nemzetközi összehasonlításban is tekintélyes Nemzeti Sportmúzeumnak is otthont ad.

Nizza – Allianz Riviera
Nizza – Allianz Riviera

 

BORDEAUX
A 43 566 nézőt befogadni képes, karcsú oszlopokon „lebegő” tetejű Stade de Bordeaux-t az idén nyáron kezdték építeni, már a lelátókon dolgoznak, és ha minden jól megy, 168 millió euróból 2015 tavaszára kész lesz, a helyi Girondins abban az évben már ott fogadhatja ellenfeleit.

Bordeaux – Nouveau Stade de Bordeaux
Bordeaux – Nouveau Stade de Bordeaux

 

LYON
Az 58 000-es kapacitású Grand Stade de Lyon (másik javasolt nevén: Stade des Lumieres) építése augusztusban kezdődött meg, a befejezését a 2015–2016-os szezonra, 2015 novemberére prognosztizálják. A túl nagy zajtól tartó helyi közösségek tiltakozása miatt későn beinduló konstrukció költségeit 350-450 millió euró közöttre taksálják, ez lesz a legdrágább a négy új stadion közül.

Lyon – Stade des Lumieres
Lyon – Stade des Lumieres

 

A FELÚJÍTOTT STADIONOK

MARSEILLE
Az 1937-ben épült Stade Vélodrome-ot, az Olympique Marseille otthonát nem zárták be a korszerűsítés alatt. Az új tetőszerkezetet és sajtóteraszt kapó, kibővített, 67 000 néző befogadására hitelesített stadion 2014 közepén lesz Eb-kompatibilis állapotban. A környezetében is felújított Vélodrome Franciaország második legnagyobb stadionja lesz az átalakítás után.

Marseille – Stade Vélodrome
Marseille – Stade Vélodrome

 

SAINT-ETIENNE
A Katlanként is emlegetett Stade Geoffroy Guichard-t szintén „üzem közben” újítják fel, a Saint-Etienne ott játssza a meccseit. A ráncfelvarrás eredményeképp 41 500-as kapacitásúra bővítik, elsősorban a két kapu mögötti lelátórészt alakítják át, no meg a tetőszerkezetet. 2014 közepére ígérik a munkálatok befejezését.

Saint-Etienne – Stade Geoffroy Guichard
Saint-Etienne – Stade Geoffroy Guichard

 

TOULOUSE
A már az 1938-as világbajnokságon szolgálatban lévő Stadium Municipal – amely a saint-etienne-i arénával együtt utólag, a mezőny 24-esre bővítésekor került az Eb-fogadóállomások közé – május óta építési terület, igaz, a TFC továbbra is itt fogadja ellenfeleit. A kényelmi szempontok miatt 33 000-esre csökkentett kapacitású, új világítóberendezést kapó létesítmény 2015 őszére nyeri el a tervekben megálmodott alakját.


Toulouse – Stadium Municipal
Toulouse – Stadium Municipal

 

PÁRIZS
Május óta dolgoznak az 1984-es Európa-bajnokság döntőjének otthont adó Parc des Princes felújításán. A nézőteret nem bővítik (marad a 48 000-es kapacitás), ellenben kényelmesebbé teszik, akárcsak az újságírók és a futballisták kiszolgálóhelységeit. Az aréna 2015 közepén lesz újra Eb-formában.

Párizs – Parc des Princes
Párizs – Parc des Princes

 

LENS
A 35 000-es Stade Félix Bollaert-Delelis felújítása, biztonságosabbá tétele nem egészen két évbe telik. A felújított tetőzetű és lelátójú építmény 2015 második felében lesz olyan állapotban, hogy akár kezdődhet is benne az Európa-bajnokság.

Lens – Stade Félix Bollaert-Delelis
Lens – Stade Félix Bollaert-Delelis

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik