Folytatódik a Hátsó füves futballmentő túra és riportsorozat

Vágólapra másolva!
2023.03.01. 08:37
Bodrogközi és székelyföldi riportsorozattal, valamint a sátoraljaújhelyi kiállítás vonzáskörzetében futó zempléni futballmentő túra újabb állomásaival folytatódik tavasszal a Hátsó füves. A fényképekkel, videókkal gazdagított cikkeket március végétől lehet követni a Nemzeti Sport felületein.

 

Második tavaszához érkezik a Hátsó füves futballmentő túra, amely a tavalyi kezdeményezés kedvező fogadtatásától ösztönözve hamarosan nyolc településen folytatódik a sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállítás vonzáskörzetében.

A Zempléni Főnix nevű utazó projektcsapat ismét útra kel, hogy a környék elhagyott pályáin megmérkőzzön az alkalomra újjászerveződő, már megszűnt falusi csapatokkal. A rendhagyó futballünnep alkalmat kínál arra is, hogy bemutassuk a település múltját, nevezetességeit, kulturális értékeit, és nem utolsósorban – kamarakiállítás és pódiumbeszélgetés segítségével – megidézzük futballmúltjának legfontosabb szereplőit, epizódjait.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) grassrootsdíjára a „legjobb társadalmi kezdeményezés” kategóriában jelölt programsorozat négy új és négy visszatérő helyszínen zajlik tovább, az ismételten felkeresett falvakban azzal a nem titkolt céllal, hogy a hagyomány életben tartásával segítse az önszerveződést.

A Zempléni Főnix meccsturnéja a következő állomásokat érinti – dőlttel szedve a már 2022-ben is szereplő települések: Hercegkút (április 22.), Nagyrozvágy (május 6.), Makkoshotyka (május 20.), Györgytarló (június 4.), Hollóháza (június 17.), Alsóberecki (július 1.), Bodrogolaszi (július 15.), Ricse (július 29.).

(Fotó: Kovács Péter)
(Fotó: Kovács Péter)


Az állomásokról a tavaly megszokott módon fényképes, videós és szöveges beszámolóval jelentkezik a Nemzeti Sport. A kistelepülések labdarúgásába életet hozó – tavaly Egervári Sándor korábbi szövetségi kapitány, U20-as vb-bronzérmes edző, illetve Pisont István 31-szeres válogatott futballista, edző védnöksége mellett elindult – futballturné és kulturális programsorozat a négy új helyszín révén az idén a Bodrogköz térségére összpontosít.

Ezzel összhangban igyekszünk a bodrogközi rejtelmes, ám mára többé-kevésbé eltűnt futballvilág történeteit dokumentálni, megismertetve a csapatok sorsa mögött kirajzolódó társadalmi folyamatokat is. Március végétől új, bodrogközi riportokkal folytatódik a 2015-ben elkezdett Hátsó füves országjáró sorozat lapunk felületein. Hasonló megközelítéssel készülünk a tavasz második felében a székelyföldi falusi labdarúgás sajátos világába betekintést nyújtani.

A kistelepülések futballközegét és társadalmi környezetét bemutató, 2022-ben Az Év kiállítása-díjjal elismert Hátsó füves-tárlat kísérőeseményei is rangos programokat ígérnek a következő hónapokra.

A Harmadik félidő bisztró futballestsorozat vendége lesz a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban a szurkolói világot kutató Sándor Mihály sporttörténész (március 23.), a Ferencváros és a válogatott korábbi kiváló hátvédjeként ismert Telek András (április 20.), a Prima Primissima díjas kommentátor, Hajdú B. István (május 4.), a 97-szeres magyar válogatott, manapság az U21-es korosztályos nemzeti csapatot edző Gera Zoltán (június 3.), a futballirodalmi esthez zenei kíséretet nyújtó Helle Maximilian zongoraművész (június 9.), valamint a számos NB I-es csapatnál dolgozó, az U19-es válogatottal Eb-bronzérmes edző, Sisa Tibor (július 29.).

Az országjárásról szóló riportok elérhetők a sorozat blogján, a hírekről, fejleményekről, aktuális programokról a Hátsó füves Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik