Horvátország: drasztikus lépések a futballhuliganizmus ellen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.03. 15:06
Jadranka Kosor horvát miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy drasztikus lépésekkel és a törvények szigorításával szeretnék megfékezni a futballhuliganizmust.

A kormányfő ezt azután mondta, hogy szombaton tizenöt rendőr és tucatnyi szurkoló megsérült a Dinamo Zagreb–Hajduk Split bajnoki mérkőzés után kitört összecsapásban, egy rendőr fél szemére megvakult, egy drukkert pedig lőtt sebbel vittek kórházba. A hatóság közlése szerint 89 drukkert vettek őrizetbe, s hét rendőrautó, valamint több tömegközlekedési jármű is megrongálódott. A rendőrség a videofelvételek alapján igyekszik azonosítani a tetteseket.

A találkozó gól nélküli döntetlennel végződött, ezzel a Dinamo Zagreb sorozatban ötödször szerezte meg a bajnoki címet, két fordulóval a zárás előtt.

„Drasztikus törvénymódosításokra van szükség, s keményen fel kell lépnünk az erőszak ellen – fogalmazott Kosor az igazságügyi minisztériumban tett látogatása után. – Láthattunk egy apát, aki a kisfiát próbálta kimenekíteni a tömegből. Tragikus következménye lehetett volna, ha egy eldobott tárgy eltalálja őket."

Tomislav Karamarko belügyminiszter vasárnap meglátogatta a kórházban a bal szemére megvakult rendőrt, majd nyilatkozatában mélyen elítélte a drukkerek által elkövetett „bestiális támadást”.

A horvát szurkolók az elmúlt években rendszeresen követtek el rendbontásokat nemzetközi mérkőzéseken is, amelyeken rasszista rigmusokat skandáltak, és többször összecsaptak a rendőrséggel, akár hazai pályán, akár idegenben szerepelt kedvenc együttesük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik