Befejezi „Shrek”: harminckét évesen visszavonul Thomas Gravesen

Vágólapra másolva!
2009.01.27. 15:15
Bejelentette visszavonulását Thomas Gravesen, a 32 éves, 66-szoros válogatott dán labdarúgó. A védekező és támadó középpályásként is bevethető kőkemény futballista úgy érzi, eljárt felette az idő, így lezárja profi pályafutását.
Gravesen kedvenc csapata, az Everton mezében
Fotó: Action Images (archív)
Gravesen kedvenc csapata, az Everton mezében
Gravesen kedvenc csapata, az Everton mezében
Fotó: Action Images (archív)
Gravesen kedvenc csapata, az Everton mezében

Visszavonul a dán labdarúgás elmúlt másfél évtizedének egyik legjellegzetesebb alakja: 32 esztendősen befejezi karrierjét Thomas Gravesen, a Vejle, a Hamburg, az Everton, a Real Madrid és a Celtic korábbi játékosa.

A félelmetes munkabírású és példamutató küzdőszellemű, 66-szoros válogatott középpályás az utóbbi időben nagyon kevés lehetőséget kapott a Celticben; előbb kölcsönbe visszakerült az Evertonhoz, majd a skót klub fel is bontotta a szerződését.

THOMAS GRAVESEN KARRIERJE

1995–97 Vejle 58/10
1997–2000 HSV 54/5
2000–05 Everton 142/12
2005–06 Real Madrid 35/1
2006–08 Celtic 29/4
2007–08 Everton (kölcsönben) 14/0
1998–2006 Dánia 66/5
  • A csapatok neve után a lejátszott (bajnoki) mérkőzések és az azokon szerzett gólok száma áll.
„Márciusban harminchárom éves leszek, és úgy érzem, most jött el annak az ideje, hogy befejezzem. Tizenkét esztendeig játszottam külföldön, fantasztikus élményeket gyűjtöttem négy országban. Meg szeretném köszönni a játékostársaknak, az edzőknek és a szurkolóknak, hogy ilyen csodálatos karrierhez segítettek” – nyilatkozta Gravesen a dán Ekstra Bladetnek.

A középső középpályás a Vejlében kezdte a pályáját, onnan a Hamburgba igazolt, majd öt szezont töltött az Evertonnál, ahol a közönség egyik nagy kedvence lett. Megalkuvást nem ismerő játékstílusa mellett a támadásokat is jól szervezte, a liverpooli „kékeknél” összesen 156 bajnokin lépett pályára és 12 gólt szerzett.

Az Everton után 2.5 millió fontért a Real Madridhoz került, amelynek a „galaktikusok” mellé égető szüksége volt egy védekezni hajlandó középpályásra is. Első mérkőzései jól sikerültek, és a szurkolók is megkedvelték (no meg ráragasztották a „Shrek” becenevet), de sok kritika érte keménysége miatt, majd Arrigo Sacchi és Wanderley Luxemburgo távozásával kiesett a pikszisből.

2006 nyarán a Celticbe igazolt, és bejelentette visszavonulását a dán válogatottól, melynek színeiben két Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is pályára lépett.

A glasgow-i zöld-fehéreknél nem kapott elég lehetőséget (rövid időre az Evertonhoz is visszakerült kölcsönbe), és a menedzser, Gordon Strachan is elégedetlen volt a teljesítményével. A Celtic végül felbontotta a szerződését (1.2 millió font kifizetése ellenében), és azóta Gravesen nem talált magának csapatot – így pályafutása befejezése mellett döntött.

GRAVESEN PARÁDÉS GÓLJA ROMÁNIA ELLEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik