Több mint pécsi ügy

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
A CN Terrassa sajtófőnöke lapunkkal tudatta: nagy összegért engedik csak el a magyar válogatottságra vágyó lengyel Michal Diakonowot, akit a Pécs szerződtetne. S aki a jelek szerint nem csupán a baranyaiak fantáziáját mozgatta meg – avagy nem feltétlen az övékét.

A lengyelek világklasszisnak tartott kapusa (halkan kérdezzük: akkor mi az asztalra sokkal többet letevő Szécsi Zoltán?), Michal Diakonow – aki a Nemzeti Sport által megszellőztetett információ szerint a spanyol Terrassától Pécsre igazol, mert magyar válogatott akar lenni –, bezárta előttünk a kapukat. Itthon sokáig senki sem akart nyilatkozni az ügyben (később sem nagy hajlandósággal), a pécsiek is csak azután hajlottak a párbeszédre, miután megtudták, a lengyel lapok már megírták az információt.

Jobb híján Spanyolországban érdeklődtünk, mert rendkívül érdekesnek tartjuk, hogy egy magyar vízilabdacsapat Lengyelországból importál. No és azért, mert információink szerint több van mögötte mint egyszerű pécsi szerződés. No de erről majd később…

Szóval a napfényes Spanyolország. Sikeres telefonbeszélgetést folytattunk Jaume Vidallal, a kapust két éve foglalkoztató CN Terrassa sajtófőnökével. Aki egy percig sem tagadta értesüléseinket, sőt új és kifejezetten érdekes információkat osztott meg lapunkkal: „Igaz a hír, Diakonow Magyarországra akar szerződni. A lengyel pólós nagyszerű játékos, Európa egyik legjobb kapusa, így nem is meglepő, hogy mindenképpen szeretne világbajnokságon és olimpián szerepelni. Mivel a lengyel válogatottban nincs rá esélye, szeretett volna bekerülni a spanyol nemzeti csapatba, ám a szabályok ezt szinte lehetetlenné teszik számára. Emiatt az önök országában akarja folytatni, ahol nagyobb esélye van arra, hogy válogatottként a nagy világeseményeken szerepeljen. Mi nem szeretnénk az útjába állni, de egy fantasztikus pólósról beszélünk, akit egy évig még szerződés köt klubunkhoz, így csak megfelelő ajánlat esetén engedhetjük el. Kérőjének a játékos szerződésében rögzített kivásárlási árhoz közeli összeget kell ajánlania, ha meg akarja szerezni. Pontos számot azonban nem mondhatok. Mindenesetre jól jár az a csapat és az a nemzet, amelyik megszerzi, mert jó néhány évig biztosan nem lesz problémája kapusposzton.”

Hoppá! Spanyol válogatott akart lenni? A szabályok vízilabdában arrafelé nem engedik? Ez két dolog miatt felettébb érdekes.

Egy: abban az országban, ahol a kézilabdázóknál tucatszámra honosítanak, és jelen pillanatban éppen a mi Nagy Lászlónkat akarják magukhoz édesgetni, vízilabdában sokkal figyelmesebben „zárják a kapukat”. Egy olyan sportágban, amelynek népszerűsége nem mérhető a kézilabdáéhoz.

Kettő: nem jött össze a spanyol válogatottság, most akkor magyar akar lenni. Távol álljon tőlünk, hogy megbántsuk, de felvetődik bennünk a kérdés: ha nem jön össze a magyar sem, megpróbálkozik a szerbbel is?

Persze mit sem ér a szándék, ha nincs fogadókészség. Márpedig úgy tudjuk, idehaza sokan várják az érkezését.

Kezdve a pécsi csapattal, amelynek edzőjétől, Ambrus Tamástól azt kérdeztük: miből telik a kapus szerződtetésére? A Terrassa sajtófőnöke nagy összegről beszél – úgy tudjuk, nagyjából 50 ezer euró, azaz 13.5 millió forint körül mozog. Fociban, ilyen magas szinten, ez nevetségesen alacsony összeg (lásd Cristiano Ronaldo 94 millió eurós átigazolása…), vízilabdában viszont hatalmas tétel. Már csak azért is, mert a sportágban nem jellemző az átigazolási díj. Szóval miből?

„Klubunknak nincs lehetősége kivásárolni Diakonowot, illetve állni a fizetését, ezért ha Pécsre kerül, csak egyéni szponzorok segítségével történhet meg” – tudtuk meg Ambrus Tamás edzőtől. Ha a pécsieknek kellene állniuk a kapusra fordítandó összegeket, az jelentős százalékát vihetné el a költségvetésnek.

Ha Diakonow valóban magyar válogatott akar lenni, s szerepelne a londoni olimpián, a Magyar Olimpiai Bizottság is érintett lesz az ügyben. Ezért megkerestük Molnár Zoltánt, a MOB főtitkárát is.

„Hivatalosan még nem kerestek meg bennünket az önök által említett játékos ügyében – tudtuk meg Molnár Zoltántól. – Ha nemzeti érdekről volt szó, a MOB korábban is támogatta az ilyen jellegű kezdeményezéseket, adott esetben ez most sem lenne másként.”

Az óvatosság érthető, hivatalosan még semmi sem történt. Viszont úgy tudjuk, tapogatózó beszélgetések már folytak. Méghozzá a pólószövetséggel, ami azt bizonyítja, Michal Diakonow idejövetele mögött több lehet mint egyszerű pécsi szerződés.

Jakab Zoltán, a Magyar Vízilabda-szövetség főtitkára nem kívánt nyilatkozni: „Csak ha majd esetleg aktuális az ügy.”

Azért ez is sokatmondó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik