Nyitva az NBA kapuja

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
Csapattársaihoz hasonlóan még meccsszerelésben, csapzottan, csüggedten üldögélt az Aréna Savaria egyik folyosóján, révetegen bámulva maga elé. Egyáltalán nem úgy nézett ki, mint egy ikon, aki hazájában példakép, s az NBA-ben is megbecsült kosaras. Inkább úgy, mint egy hétköznapi srác, aki a városi bajnokság szerda esti fordulójában kikapott csapatával a legnagyobb riválistól, és már a hideg sörhöz sincs kedve. Olekszij Pecserov, a magyartól nagy verést kapó (91–67) ukrán válogatott centere ha nem is készségesen, de profi módjára válaszolt kérdéseinkre.

Azt kérdeznem sem kell, hogy szomorú-e a vereség miatt, mert lerí magáról…Azt kérdeznem sem kell, hogy szomorú-e a vereség miatt, mert lerí magáról…

Rettentően csalódott vagyok.

Másra számított? Szorosabb meccsre?

Természetesen. A második félidőben érthetetlenül visszaesett a játékunk, és ugyan a többiek nevében nem nyilatkozhatok, szerintem el is fáradtunk.

Pedig a nagyszünet után már sem ön, sem a másik NBA-s játékos, Kirilo Feszenko nem játszott túl sokat.

Nem, mert elkészültünk az erőnkkel. Megleptek minket a magyarok, agresszívek és erősek voltak, sokat besegítettek egymásnak, így nem tudtuk kihasználni a palánk alatti méretbeli és súlybeli fölényünket.

Mit szól Lóránt Péter teljesítményéhez? Sokat fogták egymást, rengetegszer találkoztak.

Remek játékos, ő is meglepett, a mutatói önmagukért beszélnek. Amikor megtudtam, hogy a spanyol másodosztályban játszik, igencsak elcsodálkoztam. Mostani teljesítménye alapján úgy véltem, valamelyik európai élcsapatban pattogtat.

Úgy hírlik, ön viszont éppen klubot vált.

Igen, a Washington elcserélt, így a Minnesotában folytatom.

Hogyan került az NBA-be?

A Kijevnél kosaraztam, aztán kétezer-hatban a játékosbörzén kiválasztott a Wizards, de csak egy év múlva írtam alá a szerződésemet, és kezdtem el ott játszani.

Volt néhány kiváló meccse, például amikor tavaly márciusban tizenöt pontot dobott az Orlando Magic ellen, de nem tudta végérvényesen bizonyítani, hogy nélkülözhetetlen. Miért?

Az NBA-ben teljesen más a játék, mint Európában, de ezt mindenki tudja, nem is kifogásként mondom. Nem sajátítottam el teljesen a csapat játékszisztémáját, és nem is éreztem a magaménak. Minnesotában remélhetőleg más lesz.

Ön szerint hátrány-e az NBA-be kerülés szempontjából, ha valaki kelet-európai ország együttesében játszik, mint ön is, és mondjuk nem Spanyolországban?

Nem, egyáltalán. Mostanra rendkívül kiterjedt a liga figyelme, a keleti régióban is rengeteg játékosmegfigyelője van, akik keresik a tehetségeket, és ha nem is személyesen, videofelvételek alapján kiválasztják őket. Nyitva az NBA kapuja.

A hazájában példakép. Mit üzenne azoknak a magyar fiataloknak, akik NBA-s álmokat szövögetnek?

Hogy sok munkával és kellő alázattal végezzék a munkájukat, és akkor mindegy, hogy Vlagyivosztokban vagy Szombathelyen kosaraznak, előbb-utóbb valakinek feltűnik majd a szorgalmuk és a tehetségük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik