Nekik ez a balatoni nyár

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
A decemberi vb-re és a jövő héten hazánkban kezdődő junior Eb-re készülő két magyar női válogatott találkozott csütörtökön Balatonbogláron. A meccset 36–23-ra a felnőttcsapat nyerte meg, amelynek élén ezúttal mutatkozott be szövetségi kapitányként Mátéfi Eszter.

A Balaton káprázatos. Nem csoda, hogy egyre jobban vonzza a kézilabdázókat is, akik nyaranta hagyományosan Keszthelyen és Hévízen rendezik meg a férfi Georgikon-kupát, valamint szívesen jönnek a férfi első osztályú Balatonfüredhezű és a női NB I-be az idén felkerülő Siófokhoz. Évek óta működik Alsóörsön a már sok tehetséget felfedező és nevelő kézilabda-iskola, amelyet újabban Éles József neve fémjelez. Az új kedvenc pedig Balatonboglár, ahol a héten együtt gyakorol a felnőtt-, a B- és a juniorválogatott.

Pontosabban Mátéfi Eszter kapitány csapata csak csütörtökön ruccant át Zalakarosról Boglárra, mégpedig egy tesztmeccs erejéig.

„Az utóbbi napokban a taktikai edzéseken gyakoroltakat próbáltuk ki a juniorok ellen, akiknek szintén hasznos volt a meccs a jövő héten kezdődő korosztályos Európa-bajnokság előtt – mondta a legjobbjaink élén kapitányként ezen a találkozón bemutatkozó Mátéfi Eszter. – Hétfőtől edzettünk együtt, és a lányok remekül dolgoztak. Segítőmmel, Konkoly Csabával meg is dicsértük őket, mert ebben a hőségben tényleg nem volt könnyű dolguk a napi két-három tréningen. Külön nehézséget jelentett, hogy csak tizennégy játékos jöhetett el, hiszen a külföldön szereplőkre nem számíthattam, és többen sérülés miatt hiányoztak.”

A minden igényt kielégítő, remekül felszerelt, hűs boglári csarnokban csak a ferencvárosi Szucsánszki Zita és a fehérvári kapus, Pastrovics Melinda szomorkodott.

„A szerdai edzésen rosszul estem, és megsérült a bal csuklóm – mondta az irányító, akire a statisztika vezetését bízta a kapitány. – Ezúttal nem játszhattam, de azért nem kell aggódni, gyorsan felépülök, csupán zúzódásról van szó.”

„Az első félidőben egy rossz mozdulatnál megsérült a bal térdem, amit azonnal rögzítettek és jegeltek” – mondta a fájdalomtól sírva a kapus, akinek az első orvosi vélemény szerint a külső térdszalagja sérült meg. Hogy mennyire, azt Mezey Csaba, a keret terapeutája szerint a pénteki MR-vizsgálat mutatja meg.

Mosolygósak, kedvesek, szépek voltak a lányok, nem látszott rajtuk a heti nagy strapa nyoma.

A sportág néhány híres edzője és más szaktekintélye is ellátogatott Boglárra. Sinka László MKSZ-elnök és Kiss István, aki elődje volt a sportág élén, elégedetten látta, hogy a szokatlan körülmények és időpont (perzselő nyár, hétköznap kora délután) dacára zsúfolásig megtelt a 600 nézőt befogadó csarnok.

„Hosszú a nyári szünet, labdára éhes a közönség” – nézett körül a lelátón Kovács László mesteredző, egykori férfikapitány, aki Fekete Béla edzővel, a TF tanárával érkezett a tesztmeccsre, s persze gyorsan megtalálta Hajdu Jánost, az MKSZ szakmai igazgatóját, volt női és férfikapitányt.

Sótonyi László, az Alcoa FKC trénere, a volt válogatott irányító is szakított időt a legjobbak meccsének megtekintésére, és elégedetten beszélt a látottakról.

A csarnokban a legnépszerűbb egyéniség mégis Radulovics Bojana volt.

„Bogláron van nyaralónk, s a nyári pihenőt itt töltöm – mondta a válogatott és a Dunaferr NK egykori jobbátlövője, akit kétszer választottak a világ legjobbjának. – A vajdasági Palicsról, szülővárosomból visszaköltöztem Dunaújvárosba, mert hétéves kisfiam, Józsika itt kezdi az ősszel az iskolát. A sportágba is szeretnék mielőbb visszatérni, persze Újvárosban, de nem játékosként. Meglátjuk, milyen lehetőségek lesznek egykori csapatomban, amelynek szívesen segítenék.”

A juniorok mestere, Róth Kálmán is elégedett volt, s azt hangoztatta, a meccs végeredménye szinte lényegtelen volt.

„Hat hete tréningezik együtt a keret, amelyet már tizenhat tagúra szűkítettem – mondta a győriek sikeredzője, aki két éve áll a női ifjúsági, illetve a juniorkeret élén. – A szűkítésben az EHF is segített, hiszen a frissen honosított Zácsik Szandra és Oguntoye Viktória nem kapott játékengedélyt. Felkészülési meccseink többségét megnyertük, fokozatosan javul játékosaink formája, és a hazai rendezésű kontinensviadalon reális célunk lehet az elődöntőbe jutás. Ha ez sikerül, akkor nem szeretnénk itt megállni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik