Az orvosok kezében van

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
Michael Schumachernek át kell esnie a rutinszerű orvosi vizsgálaton ahhoz, hogy elindulhasson az Európai Nagydíjon. Személyi orvosa és szóvivője szerint azonban a motorbalesetben megsérült nyaka miatt nem árt óvatosnak lennie.

„Még nem biztos Michael Schumacher visszatérése” – hangzott Sabine Kehm, a hétszeres világbajnok autóversenyző szóvivőjének intése. A Magyar Nagydíj hivatalos időmérő edzésén koponyatörést szenvedő Felipe Mas­sa helyére behívott német versenyző már egy hete gőzerővel készül a valenciai Európai Nagydíjra, de még át kell esnie egy kötelező orvosi vizsgálaton ahhoz, hogy meg is kapja a rajtengedélyt.

„Mint tudják, Michael egy motorbalesetben nyaksérülést szenvedett, és előfordulhat, hogy ez a probléma megakadályozza visszatérését a Formula–1-be – nyilatkozta Sabine Kehm, akit megerősített Johannes Peil, Schumi személyi orvosa, a Bad Nauheim-i Sportklinika szakembere is. Elsősorban a HANS fej- és nyakvédővel lehet gond, megterheli a nyak és a váll ízületeit. Kehm így folytatta: – Az ő esete speciális, ezért a szokásoktól eltérően alapos orvosi vizsgálatokra lesz szükség, csak ezek elvégzése után kaphat zöld jelzést. Nem akarok senkit sem megijeszteni, ezek rutinvizsgálatok, tudni akarjuk, hogy van a nyaka. Michael mindent megtesz azért, hogy sikerüljön a visszatérés, már több mint egy hete csak ezzel foglalkozik. Ám ő is ember, úgyhogy meg kell győződni róla, hogy minden rendben lesz.”

A helyzet kicsit olyan, mint amikor egy futballsztár klubot vált, mindenki mindenben megegyezik mindenkivel, mégis van egy buktató, amelyen felborulhat az üzlet. Általában nem így történik, de az ördög nem alszik…

Schumacher szerdán és csütörtökön az észak-olaszországi, a svájci határ mellett fekvő Lonatóban gokartozott Luca Badoerrel, a Ferrari tesztpilótájával, miközben felesége, Corinna és fizioterapeutája, Michael Harner a pálya széléről figyelte a délután fél kettőtől ötig tartó száguldást a 125 köbcentis, 47 lóerős Tony-Karttal. A 174 centiméter magas Schumacher versenysúlya 2006-ban 75 kilogramm volt, az elmúlt héten három kilót adott le. A róla készült felvételek alapján szemernyi felesleg sincs rajta, mintha tegnap hagyta volna abba a versenyzést.

„A gokart a legjobb tréning a karnak, a hátnak, a nyaknak és a teljes izomzatnak – mondta Schumacher. – Nagy erők hatnak a testre, a kormányzás nagyobb erőkifejtést igényel, mint a Formula–1-ben, úgyhogy ez­zel nem lehet gond. Iszonyú a hőség, ami külön öröm számomra, mert Valenciában is hasonló körülmények várnak. Luca társaságában ráadásul élvezet a száguldás, nagyon izgalmassá tudja tenni a gokartozást is.”

Schumit a Ferrari szurkolói mellett egykori főnöke, a már a saját csapatát irányító Ross Brawn is nagy izgalommal várja. A manchesteri szakember a német pilóta összes világbajnoki címéhez műszaki vezetőként járult hozzá, szoros kapcsolat alakult ki közöttük, és az év elején még az is felvetődött, hogy Schumacher csatlakozik a Brawn-istálló ve­zetőségéhez.

„Erős lesz Valenciában, ez biztos – mondta Brawn. – Emlékszem, milyen kiváló versennyel búcsúzott el három éve Brazíliában. Kell kis idő, míg megszokja az autót, de az elszántságával és a komolyságával nem lesz gond. Élvezni akarja, amit csinál, és ha meglesz a megfelelő autója hozzá, versenyt is fog nyerni. Tudom, hogy azonnal igent mondott a Ferrari hívására, mert tudta, hogy csak meghatározott ideig kell autóba ülnie. Alig győzöm kivárni, hogy újra éles helyzetben lássam. A slick gumik okozhatják a legnagyobb gondot számára, de mivel ezeken kiszámíthatóbb az autó viselkedése, hamar hozzászokik. A valenciai pályát pedig szimulátoron már úgyis megtanulta.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik