Armstrong nyomdokain

KOVÁCS GÁBORKOVÁCS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.07.24. 01:16
Címkék

Ha valaki rátekint a Tour de France 18. szakaszának, a körverseny második egyéni időfutamának a végeredményére, talán egyetért: a spanyol Alberto Contador egyre inkább felnő csapattársához, a hétszeres győztes amerikai Lance Arm-stronghoz. Ez több szempontból is igaz – egyrészt csütörtöki teljesítményével hatalmasat lépett előre második összetett győzelme felé, másrészt egyre inkább úgy tetszik, semmilyen fogásnemben nem lehet felülmúlni a 2007es győztes spanyol kerekest.

Aki ugyanis időfutamon legyőzi a szám jelenlegi királyát, a svájci Fabian Cancellarát, azzal nagyon nehéz felvenni a versenyt. Márpedig emlékezhetünk rá, hogy amikor Armstrong a pályája csúcsán volt, sem a hegyeken, sem az időfutamokon nem lehetett őt utolérni – ahogyan most Contadort sem.

„Fabian megelőzött tavaly az olimpián és az idei Tour prológján is, nagyon örülök, hogy végre sikerült visszavágnom neki – mondta a befutó után

Contador, aki fantasztikus menetének köszönhetően immár több mint négy perccel vezet az összetettben. – Többet értem el itt most, mint amennyit remélni mertem. Tudtam, hogy a svájci jobban hajt lejtmenetben, mint én, ezért nagyon motivált voltam az egész szakaszon, s szerencsére a kevés előnyt sikerült megőriznem a befutóig. Csodálatos nap volt ez számomra, ám még hátravan a Mont Ventoux, így nem jelenteném ki, hogy már megnyertem a Tourt.” A spanyol kerekest még az sem zökkentette ki a ritmusból, hogy 15 kilométer után elromlott a rádiója, így nem tudott kommunikálni a csapattal.

Ami az etapot illeti, a 40.5 kilométeres egyéni időfutamon egy harmadik kategóriás hegy nehezítette a versenyzők dolgát – voltak, akik nem is bírták azemelkedőt. Közéjük tartozott a luxemburgi Frank Schleck is, aki gyengélkedésének köszönhetően visszacsúszott az összetett hatodik helyéig.

A hátralévő három szakaszon elsősorban az a kérdés, hogy Contador mögött kik osztoznak a dobogó többi fokán (a spanyol ugyanis akkora előnnyel vezet, hogy csak akkor nem fogja megnyerni a viadalt, ha bukik vagy valamelyik hegyen teljesen „eléhezik”). A második helyen álló Andy Schleck lépéselőnyben van a többiekhez képest, ám a harmadik Armstrongot és a hatodik Frank Schlecket mindössze 34 másodperc választja el egymástól, így még óriási harc várható.

Eredmények a 15. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik