Harc a tévés jogokért

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2009.07.01. 00:16
Címkék
Nemcsak a labdarúgó-, hanem a kézilabda és a vízilabda közvetítési jogaiért is dúl a harc! A két sportág vezetői tárgyalásokat kezdeményeztek több csatornával is, viszont a Sport Televíziónak opciós joga van a közvetítésekre. Van, mert a Martin György vezette vízilabda-, és a Sinka László vezette kézilabda-testület május 31-ig nem jelezte a szerződés felmondását.

A pólóbajnokság meccseit az elő ző idényben a Magyar Televízió és a Sport Televízió közvetítette. Az új szezonra viszont bejelentkezett az RTL Klub és a Digi Tv eddig még nem létező sportcsatornája, egyelőre azonban nem csak a két pályázó miatt van bizonytalság.

„A jogi helyzet még nem tisztázott, és ennek zárultáig sokkal többet nem tudok mondani erről – kezdte Martin György, a pólószövetség, elnöke. – A problémát az okozza, hogy a sporttelevízióval kötött szerződésünk egyik pontja automatikusan meghosszabbodott. Azért, mert május 31-ig nem jeleztük, hogy felmondanánk a megállapodást. A szövetség azonban megbízott egy ügyvédet, aki felmondta a szerződést, mivel szerintünk július 31-ig azt még meg lehet tenni.”

Eddig a Magyar Televízióé volt az első, míg a Sport Tv-é a második választás joga, azonban egyik csatorna sem fizetett a szövetségnek a közvetítésért, nem úgy, mint a mostani két pályázó. Martin konkrét összegről nem akart nyilatkozni. Egyes információk szerint az RTL Klub több tízmillió forintot kínált, míg a Digi Tv, a labdarúgó-bajnokság jogai után a pólós közvetítésekért is horribilis összeget ajánlott. A szövetség elnöksége felhatalmazta az Martin Györgyöt, hogy tárgyaljon a csatornákkal, aki szerint elképzelhető, hogy a jövő hétre eldől, melyik adó sugározhatja az ősztől a bajnoki mérkőzéseket.

Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke elmondta, két hete elnökségi ülésen viatták meg a lehetőségeket, s a szövetség álláspontja szerint az RTL Klub és az IKO Tv (vagyis a Sportklub és a Sportklub+) ajánlatát tartják a legjobbnak.

„Négyszázmillió forintot ajánlottak a szövetségnek, de nem csak emiatt döntenénk az RTL mellett: földfelszíni adása van, ráadásul Magyarország legnépszerűbb csatornájáról beszélünk. Minimum hetven meccset közvetítenének évente, amely szintén fontos tényező.”

Ha a Sport Tv azonban él opciós jogával, az RTL Klub a csillagokat is lehozhatja a szövetségnek, lehet, akkor sem tehetnek semmit...

Természetesen megkerestük a Sport Televíziót is, hogy miként látják a helyzetet. Máté Pál főszerkesztő már a beszélgetés elején jelezte, hogy sok mindent nem fog tudni mondani, mivel még mindkét szövetséggel tárgyalnak a jövőről: szerdán Sinka Lászlóval, július 13-án pedig Martin Györggyel.

„A kézilabda-válogatott mecscsekre vonatkozó szerződésünk biztos, hogy él, ezt jogászok is alátámasztották. Május harmincegyedikéig kellett volna írásban eljuttatni hozzánk a felmondást, bár akkor is opciós jogunk lett volna. A bajnokik kapcsán még inkább nem mennék bele a részletekbe, ott volt egy minimum szám, amelyet különböző módon elértünk, de itt kicsit árnyaltabb a kép. Szerda délután már okosabb leszek – tudtuk meg Máté Páltól, aki a pólósokkal kapcsolatos helyzetet még bonyolultabbnak tartotta. A főszerkesztő elmondta, megértik, hogy változik a gazdasági helyzet (ezzel együtt a Sport Tv piaca is), s hogy most lehetőségük van a szövetségeknek pénzt szerezniük. Sőt hangsúlyozta, nem akarnak feltétlenül ingyen közvetíteni, mindazonáltal ők akkor is adták a meccseket (amelyeknek sugárzása találkozóként másfél millió forintba kerül), amikor azokat senki sem akarta, de természetesen ők sincsenek a jogdíj ellen.

„Ha kifognám az aranyhalat, az lenne az egyik kívánságom, hogy maradjon meg a korrekt viszony a két szövetség vezetőivel” – utalt Máté Pál az elmúlt évekegyüttműködésére, amellyel jelezte azt is, hogy nyitottak a tárgyalásokra.

Megkerestük a RTL Klubot is, ám Héder Barna sportfőszerkesztő a Sport Klubhoz irányított minket, ahol azt a választ kaptuk, hogy jelenleg egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. Információink szerint azért „kapar” ennyire a Sport Klub, mert a német és a spanyol futballközvetítések elvesztése után rendkívül nehéz helyzetbe került, az orosz, a belga, a brazil és az argentin futball sugárzása mellett szükség volna jó kézi- és vízilabdameccsekre.

A magyar labdarúgó-mérkőzések közvetítéséről az 6. oldalon olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik