Aranyérem 42 év után

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 23:29
Címkék
A döntőben sem talált legyőzőre a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység a poznani Európa-bajnokságon, így a 2005-ben megszerzett vb-arany után a kettős immár kontinensbajnoknak is mondhatja magát.

A 2005-ben világbajnoki címet szerző magyar páros éremesélyes ként érkezett Lengyelországba: egyrészt, mert az Eb-n nem indulhattak a földrészünkön kívüli vetélytársak, másrészt Európából sem jött el mindenki, így például a müncheni vb-n diadalmaskodó dán Mads Rasmusen, Rasmus Quist duó sem.

Ott voltak azonban a vb-második görögök, ám a második helynél ezúttal sem jutottak előrébb – a magyar egység jóvoltából. Vargáék már a döntő elején a mezőny élére álltak, ez is volt az előzetes elképzelésük, hiszen tudták: „menekülniük” kell fő riválisuk elől. A táv második felében aztán jött a mieinktől megszokott robbantás, és a görögök már bárhogy is próbálkoztak, a célba elsőként a Varga, Hirling páros érkezett. „Azért jöttünk Poznanba, hogy kiköszörüljük a világbajnokságon elszenvedett csorbát – mondta Hirling Zsolt. –A derekam még most sincs rendben, de szerencsére megfelelő kezelést kaptam a verseny alatt is. A finálé rajtjához úgy álltunk oda, hogy nyernünk kell. Tudtuk, hogy a görög duó folyamatosan támadni fog, ám sikerült tartanunk a pozíciónkat és megvalósítani a saját taktikánkat. Tökéletes évadzárás volt ez, és jövőre ugyanígy akarjuk folytatni.

Magyar arany Európa-bajnokságon előző alkalommal 1965ben született, amikor Duisburgban női kormányos négyesünk lett az első, de dobogóra is 38 éve, 1969-ben léphettek legutóbb a mieink: ekkor az előző évi olimpián ezüstérmet szerző kormányos nélküli négyes végzett a második helyen.

Két egységünk volt még érdekelt az A-döntőkben, a Vinkó Gáspár, Simon Béla kormányos nélküli kettes és a Novák Zsófia, Hajdú Zsuzsanna könnyűsúlyú kétpárevezős is az utolsó, azaz a hatodik pozícióban zárt.

A B-döntőkben rajthoz álló két egységünk egyaránt a második helyet szerezte meg futamában, így Szabó Katalin egypárban, és a Juhász Adrián, Szekér László, Orbán Gergely, Erdélyi Zsolt összeállítású négypár a nyolcadik helyen fejezte be a kontinensviadalt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik