Győzelemmel kell törleszteni

BERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEF
2007.01.19. 01:30
Címkék
Németország több városában rendezik meg a 20. férfi-világbajnokságot, amely a német–brazil nyitó mérkőzéssel január 19-én rajtol, a többi csapat egy nappal később kezdi el a csatározásokat. Az olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott Skaliczki László szövetségi kapitány irányításával készült fel a seregszemlére, és szeretne sikeresen szerepelni, legalább a hét közé jutni a 24 csapatos viadalon. Így ugyanis jogot szerezne a 2008-as olimpia kvalifikációs tornáján való indulásra. Sorozatunkban szerepkörönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Iváncsik Gergô felépült könyöksérülésébôl, és bizakodva várja a vb-rajtot
Iváncsik Gergô felépült könyöksérülésébôl, és bizakodva várja a vb-rajtot
Unger Tamás
Iváncsik Gergô felépült könyöksérülésébôl, és bizakodva várja a vb-rajtot
Iváncsik Gergô felépült könyöksérülésébôl, és bizakodva várja a vb-rajtot
Iváncsik Gergô felépült könyöksérülésébôl, és bizakodva várja a vb-rajtot
Unger Tamás
Iváncsik Gergô felépült könyöksérülésébôl, és bizakodva várja a vb-rajtot

Egy évvel ezelőtt, a svájci Európa-bajnokságon szerepeltek először együtt világversenyen a magyar válogatottban az Iváncsik testvérek. A veszprémiek balszélsője, Iváncsik Gergő ekkor már túl volt három nagy tornán. A família sikertörténete címeres mezben azonban egy generációval korábban kezdődött, az édesapa, Iváncsik Mihály, a nyolcvanas évek egyik legnagyobb szélsőegyénisége tagja volt a magyar férfi kézilabda legsikeresebb válogatottjának, az 1986-os svájci világbajnokságon ezüstéremig jutó együttesnek.

Iváncsik Gergő

Született: 1981. november 30., Győr
Magassága/testsúlya: 190 cm/89 kg
Posztja: balszélső
Klubjai: Győri ETO KC, Fotex KCV, MKB Veszprém
Nevelőedzője: Takács Miklós
Edzői: Tóth László, Zdravko Zovko
Első válogatottsága: 2000. október 26., Bécs (Ausztria 26–27)
Válogatottsága/góljai: 104/220
Legjobb eredményei: olimpiai 4. (2004), vb-6. (2003), Eb-9. (2004), Eb-13. (2006), Világkupa-7. (2004), BL-2.(2002), Szuperkupa-2.(2002), junior-vb-4. (2001), ifjúsági Eb-1. (1999), ifjúsági Eb-3. (1997), 6x magyar bajnok, 4x MK-győztes
A fiúk közül Gergő volt az „úttörő”, őt hasonlítgatták rendre az apához, mire öccse, Tamás is élvonalbeli játékos lett, már mindenki megszokta, hogy az Iváncsik gyerekek követik a nagy elődöt.

Iváncsik Gergő 18 évesen lett a Veszprém játékosa, s már hatszor volt bajnokcsapat tagja. Még a 19. születésnapja előtt bemutatkozott a válogatottban, de klubjában és a nemzeti együttesben egyaránt a fokozatosság elve érvényesült, hiszen Pásztor István mögött (mellett) egyre több játéklehetőség jutott neki. A válogatottban az athéni olimpia után vette át végérvényesen Pásztor helyét, azóta az MKB Veszprémben is gyakran Iváncsik Gergő a kezdő, de ha kell, beugrik az egykori vezéregyéniség.

A világbajnoki felkészülés elején erősen kérdéses volt, hogy Iváncsik Gergő elutazhat-e Németországba, hiszen makacs könyöksérülése miatt sokáig nem végezhetett teljes értékű edzésmunkát.

A váltótárs

VADKERTI ATTILA
(balszélső, Pick-Szeged, 1982, 27-szeres válogatott)
Ezen a poszton volt a legnagyobb a tülekedés a csapatba kerülésért, hiszen a dunaújvárosi Törő Szabolcs is jól teljesített az ősszel. Vadkerti Attila talán védekezésben tehet hozzá többet a csapat játékához, mint a keretből kimaradó vetélytársa, a lerohanásoknál pedig kamatoztathatja robbanékonyságát.
„Végig bíztam benne, hogy rendbe jön a sérülésem, hiszen a világbajnokságot nem szerettem volna kihagyni – mondta az MKB Veszprém balszélsője. – Ráadásul a németországi torna remek hangulatúnak ígérkezik, hatalmas csarnokokban, telt ház előtt játszhatjuk majd a meccseket. Nem szívesen tippelek, de a csoportból mindenképpen tovább kell jutnunk, a középdöntőben pedig négy roppant kiélezett meccs vár a résztvevőkre. A legkiélezettebb meccseken apróságok fognak dönteni.”

A sérülés tehát már a múlté, Iváncsik Gergő pályára léphetett a válogatott felkészülésének hajrájában megrendezett tesztmérkőzéseken, s a németek, illetve a szlovénok ellen is biztatóan mozgott. Az igazi próba azonban Németországban vár rá és társaira.

„Nagyon fontos lesz a dánok elleni első mérkőzés, hiszen a bravúrnak számító siker megadná az alaphangot a folytatásra – fogalmazott Iváncsik. – Tavaly az Európa-bajnokságon is ellenük játszottuk a nyitó meccset, s akkor az északiak nyertek. Kapusuk, Kasper Hvidt akkor csúnya szabálytalanságot követett el öcsémmel, Tamással szemben. Azóta velem már találkozott, s igazi sportemberként érdeklődött öcsém állapotáról. Ezzel együtt most győzelemmel szeretnénk törleszteni a dánoknak, aztán szeretnénk sikeresen folytatni a szereplést.”

A kapitány mérlegén
SKALICZKI LÁSZLÓ: „Átlag feletti gyorsaságát már mind a válogatottban, mind klubjában megmutatta, amit nagyon jól kihasználhat a csapat a vébén is. Emellett a lövőerejét és a cselezőkészségét is magas szinten tudja kamatoztatni. Az egyik legjobban védekező szélső, aki a kettes pozicióban is nagy segítségére lehet a csapatnak. Reméljük, hogy a sérülése pszichésen nem befolyásolja a teljesítményét a németországi világbajnokságon, s tehetségének megfelelően bátor, eredményes játékot nyújt minden mérkőzésen.”



Szavazás

Meddig jut a vb-n a Skaliczki-csapat?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik