Egyelőre hallgat az UEFA

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2006.07.27. 01:51
Címkék
A licencadó testület kedd éjszaka kizárta a Ferencvárost az NB I-ből, szerdán pedig már arra voltunk kíváncsiak, hogy mit szólnak mindehhez az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékesei. Telefonon érdeklődtünk a szervezet nyoni központjában, ám a sajtóosztálynál tovább nem jutottunk. Igaz, ott készséggel álltak a rendelkezésünkre:

„Természetesen értesültünk a magyarországi eseményekről, arról, hogy milyen sorsra jutott a ferencvárosi csapat – kezdte az UEFA munkatársa. – Le kell azonban szögeznem: az Európai Labdarúgó-szövetség részéről semmilyen kommentárt nem fűznek a magyar csapat kizárásához.”

Mindez azért furcsa, hiszen az eset mozgatórugója éppen az UEFA-klublicenc, amit nem kapott meg a zöld-fehér klub a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) licencadó testületétől, így nemhogy az UEFA versenyein, de a nemzeti bajnokság első osztályában sem indulhat.

„Mindez Magyarország labdarúgó-szövetségének belügye és felelőssége – folytatta a sajtómunkatárs. – Ott döntik el, ki indulhat, és ki nem, mindehhez nekünk mindaddig semmi közünk, amíg az UEFA által szervezett versenyeket nem érinti a kizárás.”

Az események tükrében persze nem valószínű, hogy szó nélkül elmegy az eset mellett az UEFA. Mindezt alá is támasztja a médiaképviselő következő nyilatkozata:

„Az UEFA a hatékony együttműködés érdekében állandó összeköttetésben áll az országok labdarúgó-szövetségeivel, az ilyen megbeszélések tartalma persze titkos. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy jelen esetben is megtörtént már az érdekeltek között a kapcsolatfelvétel, bár mindezt én még túl korainak tartom, és nem is rendelkezem erről bővebb információval.”

Lapszemle

A külföldi sport-, illetve labdarúgással foglalkozó sajtó a határozat késői bejelentése miatt nem közöl hírt a nyomtatott újságokban a Ferencvárosról, de internetes oldalaikon egytől egyig foglalkoznak a magyar üggyel. Mindenhol kiemelik, hogy a 28-szoros bajnok 1899. május 3-tól íródó története során első alkalommal kerül ilyen nehéz helyzetbe, ráadásul nem a pályán elért gyenge eredmény miatt, hanem az egyesület súlyos gazdasági problémáinak következményeként. A címeket idézzük fel.

Spanyolország
MARCA: „A Ferencváros pénzügyi problémák miatt visszaesett a másodosztályba”

Belgium
SPORT: „A Ferencváros első alkalommal a másodikban”

Hollandia
VOETBAL INTERNATIONAL: „A Ferencváros nélkül kezdődik a magyar szezon”

Németország
KICKER: „Ferencváros: a legkeserűbb menet”

Svájc
BERNER ZEITUNG: „A Ferencváros kényszerhelyzetben kizárva”

Anglia
REUTERS: „A Ferencvárost kirúgták a magyar első osztályból”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik