Bundaügy után jöhet a bukás

A. B.A. B.
Vágólapra másolva!
2006.07.06. 01:08
Címkék
Az év vége előtt jelentős változások várhatók a Lengyel Labdarúgó-szövetségben (PZPN), s Michal Listkiewicz elnök is távozik tisztségéből. Mindazonáltal jelenleg az szolgáltatja a fő témát a lengyel futballban, hogy a sportminisztérium és az illetékes gazdasági testület hétfő óta pénzügyi ellenőrzést tart a PZPN-nél, többek között a bundabotrány miatt.
Nézzük a részleteket!Lengyelországban tavaly robbant ki a megvesztegetési ügy, és azóta csaknem húsz személy került a hatóságok látókörébe. A rendőrség vádjai szerint a bűnszövetkezet vezetői a bundázással eddig 130 ezer dollár (csaknem 25 millió forint) haszonra tettek szert. Most pedig Varsóban őrizetbe vettek egy játékvezetőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy több hazai bajnoki mérkőzés eredményét befolyásolta. Ha bebizonyosodik a bűnössége, tíz év börtönbüntetést is kaphat.A manipulált meccseredmények, illetve a lengyel válogatott gyászos vb-szereplése miatt a szövetség elnöke, Michal Listkiewicz és az elnökség nem tölti ki a 2008 végéig szóló mandátumát, az év végén esedékes közgyűlésen módosul a felállás. A helyzet azért is kínos, mert két hét múlva kezdődik Lengyelországban az U19-es Európa-bajnokság nyolcas döntője, majd decemberig a 2012-es felnőtt Eb megrendezéséért zajló „csata” szerepel a napirenden.

Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök egyébként már a válogatott világbajnoki búcsúját követően követelte a személyi változásokat, ellenkező esetben központi beavatkozást ígért. A mostani vizsgálat miatt azonban még nem várható azonnali váltás a pozíciókban.

„Mindenért vállalom a felelősséget!” – jelentette ki a hét éve elnökösködő Michal Listkiewicz, akinek a jelek szerint lesz mivel elszámolnia.
A PZPN első számú vezetője nem tart attól, hogy az állami ellenőrzés miatt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség felfüggeszti a szövetség tagságát, mint ahogyan azt a hét elején tette a FIFA, amikor a politikai beavatkozás miatt kizárta a tagok sorából Görögországot.

„A görögöknél más a helyzet: ott a labdarúgó-szövetség két éve harcol az állami vezetőséggel, amely a nem megfelelő törvénykezés miatt személycseréket is végrehajthatott, míg nálunk csak pénzügyi ellenőrzés zajlik, a vonatkozó előírásoknak megfelelően” – mondta a most még nyugodtnak tűnő Michal Listkiewicz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik