Nem ér semmit az idegenbeli siker

R. D.R. D.
Vágólapra másolva!
2006.07.02. 00:55
Címkék
A magyar férfi röplabda-válogatott 3:1-re nyert Dánia ellen az Európa- bajnoki selejtezősorozat 6. – utolsó – fordulójában, Odensében. A győzelem ellenére a mieink a harmadik helyen végeztek, így nem jutottak tovább.
Ahogy várni lehetett, hosszú (105 perces), küzdelmes Európa-bajnoki selejtezőt vívott egymással Odensében a dán és a magyar férfiválogatott. A hazaiak a korábbi öt fordulóhoz hasonlóan ezúttal sem adták meg magukat könnyen.

Szomorú érdektelenség övezte a találkozót, mindössze százan voltak a lelátón. Pedig a dánok ennél többet érdemelnének, hiszen meccsről meccsre úgy lépnek pályára, hogy tudják: már nem érhetik el céljukat, a csoport második helyét, ennek ellenére maximális erőbedobással harcolnak minden egyes pontért, játszmáért. Így történt ez a szombati mérkőzésen is, az első szett közepéig a magyarok vezettek, ekkor azonban fordítottak a házigazdák, és a német Wuppertalban légióskodó Mads Ditlevsen vezérletével száguldottak a részsiker felé. Egyáltalán nem volt könnyű helyzetben Magyarország válogatottja, hiszen a 190 centiméter feletti magasságú, húszas évei elején-közepén járó dánok fáradhatatlannak tűntek, de szerencsére sikerült megtalálni lendületes játékuk ellenszerét. Elég volt két jó blokk, valamint a két nehézbombázó, Veres Péter és Mészáros Dömötör néhány villanása, és 25 perc után következhetett a térfélcsere.

A második felvonásban is sokáig szoros volt az állás, a hajrában azonban az északiak nem ismételték meg ugyanazt a hibát, mint néhány perccel korábban. Dicsérni kell a küzdelmet, mindkét gárda tagjai űzték, hajtották egymást. A szerencse a hajrában a dánokat segítette (tegyük hozzá: megérdemeltek egy kis mázlit…), 22 perc alatt sikerült egyenlíteniük. Ezzel eldőlt, hogy a Csehország–Szlovákia mecscsen mindenképpen vendéggyőzelemre van szüksége a magyaroknak a pótselejtezőt érő második hely megszerzéséhez.

Veres Péter (fehérben) villanásai hozzájárultak a magyarok sikeréhez
Veres Péter (fehérben) villanásai hozzájárultak a magyarok sikeréhez
Veres Péter (fehérben) villanásai hozzájárultak a magyarok sikeréhez
A pályán mégsem számolgattak, a harmadik játékrészben ismét nekiestek a hazaiaknak. Veres és Mészáros káprázatos megoldásai, valamint Koch Róbert fantáziadús feladójátéka derítette jó kedvre a Demeter György, Mészáros Péter edzőpárost. Centerposzton cserélt Demeter kapitány, Szekeres Tamást Bánhegyi István váltotta. A kaposvári középjátékos két hónapja kiválóan dolgozik a nemzeti csapattal, játéklehetőséget azonban csak elvétve kapott. A kvalifikációs sorozat utolsó meccsén ismét pályára léphetett. Szép gesztus volt a trénertől… A játszma végjátékára sovány magyar előnnyel érkeztek a felek, Németh Szabolcs jó nyitásainak és Nagy Péter ravasz, technikás megoldásainak köszönhetően az előny ismét a vendégeknél volt.

Aki látta már játszani a dánokat, nem csodálkozott azon, hogy továbbra sem adták fel a küzdelmet. Ismét hátrányban voltak, de tovább harcoltak. Még akkor is, amikor a magyarok 8:4-re vezettek az első technikai szünetben. Következett a skandinávok felzárkózása, ismét szoros végjátékban kellett helytállniuk a magyaroknak. Sikerült! 26:24-re a látogatóké lett ez a játszma, érdemes egy pillantást vetni az összesített pontarányra: 96:93, a magyarok javára. Mindössze három ponttal volt jobb ezen a délutánon Magyarország válogatottja Dánia legjobbjainál, de a lényeg a győzelem és az, hogy Veresék bizonyították: idegenben is tudnak győzni.

A másik mérkőzésen a csehek 3:1-re legyőzték a szlovákokat, ami a mieink búcsúját jelentette.

Mestermérleg
Demeter György: – Örülök, hogy bizonyítottuk, idegenben is képesek vagyunk jó eredmény elérésére. Bízom benne, hogy nem vész kárba az a munka, amelyet a két hónap alatt elvégeztünk.
A csoport végeredménye
1. Szlovákia64214:910
2. Csehország64213:910
3. Magyarország64214:1110
4. Dánia666:186
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik