Az álmok néha valóra válnak

TÓTH ANITA jelenti BamakóbólTÓTH ANITA jelenti Bamakóból
Vágólapra másolva!
2006.01.12. 01:36
Címkék
A gyári színekben versenyző vetélytársait megelőzve pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron a motoros Alain Duclos. Az autós mezőnyből Giniel de Villiers volt a leggyorsabb, a Volkswagen-csapat öröme mégsem lehetett teljes, egyik sztárja, Jutta Kleinschmidt ugyanis kiesett a versenyből.
Alain Duclos az elsô fekete férfi, aki szakaszt nyert a Dakaron
Alain Duclos az elsô fekete férfi, aki szakaszt nyert a Dakaron
Alain Duclos az elsô fekete férfi, aki szakaszt nyert a Dakaron
Alain Duclos az elsô fekete férfi, aki szakaszt nyert a Dakaron
Alain Duclos az elsô fekete férfi, aki szakaszt nyert a Dakaron
Alain Duclos az elsô fekete férfi, aki szakaszt nyert a Dakaron

Alain Duclos – a férfi, aki valóra váltotta élete egyik legnagyobb álmát: szakaszt nyert a Dakaron. A történet már-már mesébe illő: a fiú Bamakóban született, és évekig tátott szájjal, ámulva figyelte a világ legnehezebb terepraliversenyének résztvevőit. Sohasem felejti el a napot, amikor a veterán motoros, Raymond Loiseaux a családjánál vendégeskedett. Mesélt neki a versenyről, a Dakar-legendáról, és amikor a célba érkezés után hazarepült Franciaországba, elküldte Alainnek a rajtszámát (máig megvan: a 102-es volt).

Eltelt 18 év, a fiú Párizsba költözött, endurózni kezdett, és felküzdötte magát a legjobbak közé. És szerdán győztesen tért viszsza szülővárosába – életében először részsikert aratott a Dakaron, és ebben az a legnagyobb szenzáció, hogy ő privát pilóta, nincs mögötte gyári háttér. És nem mellesleg ő az első fekete férfi, akinek ez sikerült.
,,Tízéves korom óta erről a napról álmodom. Akkor még az is elképzelhetetlennek tűnt számomra, hogy egyszer résztvevője leszek ennek a viadalnak, nemhogy szakaszt nyerek – mondta Duclos.

Duclosnak ez az ötödik Dakarja, és tavaly egyszer már közel került a részsikerhez, de akkor (a viadal utolsó előtti szakaszán) Cyril Despres megelőzte. A címvédő franciának, aki már napok óta vállsérüléssel küszködik, és néha már úgy érzi, hogy csak a különböző fáslik tartják össze a testét, ezúttal meg kellett elégednie a kilencedik pozícióval, az összetettben azonban továbbra is a második helyen tanyázik. Az éllovas Marc Coma ezen a napon másodikként ért célba, és rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott – valószínűleg már csak a végső siker lebeg a szeme előtt.

Az autós mezőnyben a Volkswagen-csapatnak felemás napja volt: egyrészt nagyon sikeres, mivel két autója végzett az élen, másrészt viszont peches, hiszen egyik ásza, Jutta Kleinschmidt kénytelen volt feladni a küzdelmet. A Dakar egyetlen női győztese Touaregjével beleugratott egy mély gödörbe, és az autó eleje olyan súlyosan megsérült, hogy a versenykamionban ülők azt mondták: nem tudják megjavítani. Ezután a kamion is lerobbant – és ez talán még súlyosabb probléma, mint Kleinschmidt kiesése. A Volkswagen előző versenykamionja már korábban elbúcsúzott, így a csapatnak mindent el kell követnie, hogy reggelre menetkész állapotba hozza a szerdán tönkrement járművet, legalábbis ha nem akarja, hogy autós párosai hátvéd nélkül maradjanak. A Dakar szabályai ugyanis kimondják, a pályán csak versenyzőtárs segíthet, ami azt jelenti, hogy a versenykamion szerepe ebben a helyzetben létfontosságú. Giniel de Villiers persze igyekezett nem foglalkozni ezzel, inkább annak örült, hogy szerdán senki sem volt gyorsabb nála. Persze nyelnie kellett a port, és a navigáció szempontjából is nagyon nehéz volt a szakasz, de ő és a svéd Tina Thorner nem tévedett el, és ez a legfontosabb. No meg az, hogy az összetettben körülbelül húsz percet ledolgozott a hátrányából az összetett második Luc Alphand-nal szemben. ,,Hogy van-e esélyünk a győzelemre? Remélem. A Dakar az a verseny, amelyen bármi megtörténhet…" – mondta bizakodva a dél-afrikai pilóta. Az egykori kiváló síelőnek erre megvolt a válasza: szerinte De Villiers az utolsó dzsókerét is kijátszotta azzal, hogy ezen a köves, gyors szakaszon rizikózott.

Az összetettben vezető Stéphane Peterhansel 19 percet veszített amiatt, hogy az egyik kereszteződésben rossz irányba ment el, és végül nyolc kilométert fölöslegesen tett meg. Ezt követően ráadásul beragadt Carlos Sousa mögé, és 120 kilométeren keresztül nyelte a pirvát nissanos porát. Szóval öszszességében nem volt túl jó napja.
Talán az vigasztalja, hogy már csak négy napig kell őriznie pozícióját – a kilométerek ugyanis egyre fogynak, már csak 2183 van hátra.
Már csak…

28. Dakar-rali
11. szakasz, Kayes–Bamako (össztáv: 705 km, ebből szelektív szakasz: 231 km). Autósok:
1. Giniel de Villiers, Tina Thorner (dél-afrikai, svéd, Volkswagen Touareg) 3:07:01, 2. Saby, Perin (francia, Volkswagen Touareg) 5:33 p h., 3. Alphand, Picard (francia, Mitsubishi Pajero) 6:03 p h., …56. Szalay, Bunkoczi (Opel Frontera) 2:13:19 ó h.
Motorosok: 1. Alain Duclos (francia, KTM) 3:16:04, 2. Coma (spanyol, KTM) 1:27 p h., 3. Street (amerikai, KTM) 6:39 p h., …45. Varga (KTM) 1:09:24 óra h.
Kamionosok: 1. Stacey, Gotlib, Van Kinderen (holland, belga, holland, MAN) 4:20:15, 2. De Azevedo, Martinec, Justo (brazil, cseh, brazil, Tatra) 6:41 p h., 3. Csaguin, Jakubov, Szavosztyin (orosz, Kamaz) 11:10 p h., …14. Darázsi, Szalai, Rack (MAN) 1:02:58 ó h, …28. Szobi, Éder, Jobbágy (MAN) 3:48:07 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mitsubishi Pajero) 41:37:57, 2. Alphand 25:09 p h., 3. De Villiers 42:19 p h., …37. Szalay 27:08:05 ó h.
Motorosok: 1. Marc Coma 42:07:22, 2. Despres (francia, KTM) 34:24 p h., 3. Sala (olasz, KTM) 1:07:01 ó h, ...71. Varga 23:32:00 óra h.
Kamionosok: 1. Csaguin 55:21:11, 2. Stacey 3:19:34 ó h., 3. Kabirov, Beljajev, Mokejev (orosz, Kamaz) 3:41:34 ó h., ...16. Darázsi 21:08:00 ó h, …24. Szobi 38:21:26 ó h. ---- D ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik