Most nem harapott Gulyásba

A világbajnokságról tudósított: GOMBKÖTŐ ROLAND és  SEBASTIAN TAMÁSA világbajnokságról tudósított: GOMBKÖTŐ ROLAND és SEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.29. 02:51
Címkék
Aubéli Ottó nyakában a négyéves kisfiával, a közönség ünnepel. A magyar nehézsúlyú megszerezte idei második érmét világversenyen: bronzérmet nyert az arénában. Megkezdődött a nők versenye is, a két magyar fiatal, Vadász Ember Andrea és Szabó Emese az első fordulóban búcsúzott.
Aubéli Ottó (jobbra) harminc- éves koráig nem nyert érmet világversenyen. Az idén kétszer is felállhatott a dobogóra…
Aubéli Ottó (jobbra) harminc- éves koráig nem nyert érmet világversenyen. Az idén kétszer is felállhatott a dobogóra…
Mirkó István
Aubéli Ottó (jobbra) harminc- éves koráig nem nyert érmet világversenyen. Az idén kétszer is felállhatott a dobogóra…
Aubéli Ottó (jobbra) harminc- éves koráig nem nyert érmet világversenyen. Az idén kétszer is felállhatott a dobogóra…
Aubéli Ottó (jobbra) harminc- éves koráig nem nyert érmet világversenyen. Az idén kétszer is felállhatott a dobogóra…
Mirkó István
Aubéli Ottó (jobbra) harminc- éves koráig nem nyert érmet világversenyen. Az idén kétszer is felállhatott a dobogóra…

A várnai Európa-bajnokság bronzérmese mindig is arról volt híres birkózóberkekben, hogy általában szerencsés kézzel sorsol. Ezúttal sem kellett átkokat szórnia Fortunára: az első körben erőnyerő volt, a második fordulóban a kanadai Taubbal futott össze, akit pályafutása során már kétszer legyőzött. Ezúttal is magabiztosan húzta be mindkét menetet, igaz, csak egy-egy pontocskával: előbb zónán kívülre tolta ellenfelét, majd egy lábra támadás után földre vitte. Következő ellenfele is emészthető falatnak tűnt - előzetesen. A lengyel Witek ellen hajszálra ugyanazt az eredményt produkálta nehézsúlyúnk: kétszer egy nulla, két mögékerülés után. Vagyis négy menet alatt mindössze négy pontot ért el, de bánja fene, ha ez elődöntőt ér!

A magyar hölgyek szereplésére sajnos nem lehetett túl sokáig odafigyelni: Vadász Ember Andrea és Szabó Emese is rögtön az első fordulóban búcsúzott, méghozzá úgy, hogy pontot sem szereztek. Fiatalok még, van idejük utolérni a nemzetközi élmezőnyt. De azért persze nem ilyen nyitó napról álmodoztunk…” - kommentálta a történteket Bíró László, a válogatott szakági edzője.

Az elődöntőben már egy igazi klasszissal kellett Aubélinek farkasszemet néznie. A kubai világbajnok, Alexis Rodriguez majd egy fejjel magasabb, és szerény becslésem szerint legalább tíz kilóval nehezebb a magyarnál. Aubélinek ugyanis nincs gondja a mérlegeléssel, a keddi sorsolás előtt még ebédelt egy jóízűt, lévén, hogy súlya 115 kiló körül mozog. A kubai viszont szemlátomást szivacsként szedte vissza magára a fogyasztáskor leadottakat. Ismerik egymást, mint a tenyerüket, hiszen tavaly is és az idén is Tata vendégszeretetét élvezték a karibiak.
Nem jó előjelek.

Aubéli ezúttal nem szerez pontot. Az első menetben is kidomborodik a méretbéli különbség. A magyar próbálkozik berántásokkal, de inkább a kubai tudja őt zónán kívülre tuszkolni. Kétszer is. A második menetben újabb szumós elem: Aubéli tolja a zónahatár felé ellenfelét, a kubai félreugrik, és kilöki a magyart, majd negyven másodperccel a vége előtt ismét kitereli egy pontért. Kétszer nulla kettő. A kubai csak tolásból szerzett pontot. Nem volt szép meccs, különösen azért, mert Aubéli esélytelenként küzdött.

A bronzmérkőzésen egy még nagyobb kínai várt rá. Liang Lej a második fordulóban azzal a merészséggel rukkolt elő, hogy a harmadik menetben feltörölte a szőnyeget a szakmában jó névnek számító grúz Modebadzéval. Földre vitte, majd zsinórban, oda-vissza háromszor megpörgette. (Apropó, kínaiak: a hölgyek 48 kilós súlycsoportjának fináléjában Zsen Hszüe-cseng tussal győzte le az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ukrán Irini Melniket…)
Szóval szumó. Nemcsak a technikák miatt, hanem mintha nem lennének súlycsoportok a bronzmeccsen: a kínai két számmal nagyobb.
Nem jó előjelek.

Egyetlen taktikai utasítással küld fel Gulyás Pista a szőnyegre: győzni kell, hősi halált halni!” - mondta Aubéli a bronzmeccset megelőzően.
Az első menet végén ledönti a nála egy fejjel magasabb kínait, a másodikban hátrányba kerül (ezúttal ő lép zónán kívülre), ám fél perccel a vége előtt ismét kituszkolja az ellenfelét.
Az őrjöngő publikum visszaszámol.
Zúg a Szép volt, Ottó!”

A várnai Eb-bronzérem után Aubéli Ottó a hazai világbajnokságon is felállhat a dobogóra.
A koreográfia meg Várnából már ismert. De jó ismét átélni (a szakágvezetőnek már nem biztos…). Gulyás berohan a szőnyegre, Aubéli elkapja, csípődobással ledönti. Ezúttal azonban - a kontinensbajnokságtól eltérően - nem harap a nyakába.
Megkíméltem… - nevet a bronzérmes. - Hihetetlen volt a közönség, erőt adott, hogy meghaljak a szőnyegen a győzelemért. Kedden nézegettem Ritter Árpi ezüstjét, s azt fogalmaztam meg magamban, hogy ha én is nyerek a hazai közönség előtt érmet, visszavonulok. Még át kell gondolni, az utóbbi három hónapban alig látott otthon a családom, feleségem és két kisgyerekem, most jó ideig az övék lesz a főszerep.”
A szabadfogásúak két érmet nyertek. Ezüstünk és bronzunk már van…

Godóra Athén bajnoka vár
Az 55 kilóban szőnyegre lépő Godó Kittinek nem volt szerencséje a sorsolással: első ellenfele a román Ana Maria Paval, akin ha továbbjut, a második körben az a japán Josida Szaori vár rá, aki a legutóbbi két vb-n és az athéni olimpián aranyérmet nyert… 59 kilóban Sastin Marianna az első kanyarban erőnyerő, első ellenfele az osztrák Maierhofer, majd a román-lengyel párharc győztesével folytatja. Ha azt az összecsapást is nyeri, elődöntős lehet. A 63 kilósok mezőnyében Szerencse Mónika a lett Zamula ellen kezd, majd a olasz-tajvani meccs győztesével folytatja - elvileg nem rossz a sorsolása.

A Nemzeti Sport szakértője Sike András
"A lányok nem tudtak igazi bravúrt bemutatni, míg Ottónak a bravúr éremszerzést jelentett! Az első két mérkőzésén nem tett semmi mást, mint amit ilyenkor tennie kell, nem kockáztatott egy pillanatig sem. Elismerem, nem voltak látványosak a mérkőzései, de ne feledjük, ez már a nehézsúly, itt kevesebb az akció egy-egy meccsen. Az elődöntőben a kubai jelentős súly- és erőfölényben volt, és ezt érvényesíteni is tudta, Ottó hiába próbált indítani, lábra támadni, igazából a közelébe sem tudott férkőzni. Európa-bajnoki bronzérmesünk a kötelezőt mindenképpen hozta, ahhoz azonban, hogy a világbajnokságon is érmet szerezhessen, utolsó meccsén, a bronzmérkőzésen Liang Lej ellen sikerült önmagát felülmúlnia… Ottó többet tett le a "szőnyegre", mint amit várni lehetett tőle, pályafutásának eddigi legszebb eredményét érte el, le a kalappal előtte!”

NS vélemény: ábránd
Édes és meglehetősen tanulságos a sportaréna folyosóján látható rajzkiállítás, amelyen többtucatnyi színes remekmű árulkodik őszintén a világunkról.
Elsőként talán az a legszembeötlőbb, mennyire nem ismerik a gyerekek a birkózást, a sportág művelői ugyanis a rajzokon feltűnnek bokszkesztyűvel a kezükön vagy éppen szumós
adrágban”, olykor ringben, olykor homokban küzdenek egymással, de ez még betudható annak, hogy a csöppségek nem rendelkeznek kellő élettapasztalattal.

Ennek persze némileg ellentmond az, hogy már hatévesen is tudják, hogy a sport nem létezhet szponzorok nélkül - a rajzok többségén ott szerepel a háttérben egy-egy ismert sportszergyártó cég és napjaink amerikai Bambijának logója, de legalábbis áll egy Plaza” vagy egy Fast food” feliratú épület a birkózószőnyeg mellett. Érzékeltetve, hogy a mai gyerek már tudja, választhat: úgy éri el célját, ahogyan a birkózó, verítékben fürödve, vagy a tömegeket követve a szőnyeg helyett a csillogó plázák felé veszi az irányt.
Ábránd, hogy a (küzdő)sportot választja?

Szőnyegszéli szösszenetek

Mongol öröm
Éppen az orosz Kuramagomedov és az iráni Masoumivaladi vonult be a sorsdöntő mérkőzésére, amikor az oldalbíró tapsikolva felugrott a helyéről. Egy pillanatra az orosz birkózó is megtorpant, talán azt hitte, őt ünnepli a bíró, ám az öröm a szomszédos szőnyegen zajló kiélezett csata végkimenetelének szólt: győzött a mongol lány, honfitársa pedig - protokoll ide vagy oda - vele örült. Amúgy ez lenne a természetes…

Kedvcsináló Ritter
Ritter Árpád keddi parádéja, a szabadfogású csillag vb-ezüstérme meghozta a várt érdeklődést, legalábbis a jegyeladásokból ez tűnik ki: szombatra gyakorlatilag elfogytak a belépők, telt ház, 9000 néző várható, de már péntekre és vasárnapra is alig maradtak jegyek. Igyekezzen, aki látni akarja Majoros Istvánt vagy Deák Bárdos Mihályt!

Jönnek a kínaiak
A sajtóközpont tájékoztatása szerint csaknem háromszáz iráni diák érkezett a budapesti vb-re, de a külföldiek közül a kínaiak vették meg eddig a legtöbb jegyet - amúgy nem is hiába, szerdán mindhárom súlycsoportban éremért küzdhettek a távol-keletiek.

Új-Zélandról egyedül
Csaknem 2000 akkreditált sportoló, sportvezető és újságíró vette át eddig a kártyáját a sportarénában, a legnagyobb delegációja az Egyesült Államoknak és Oroszországnak van (94-94 fő). Ugyanakkor arra is akad példa, hogy egy országból csak birkózó érkezett, mi több, Mexikó, Málta, Nicaragua, Argentína és Új-Zéland csupán egy birkózóval képviselteti magát - Új-Zélandról ráadásul egy hölgy, Olena Bondarenko egymaga vágott neki a nagy útnak… ---- S ---- N
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik