Szalay Balázs gesztenyés pulykája

Vágólapra másolva!
2004.12.27. 21:19
Címkék
Szalay Balázs immár a hetedik Dakar-ralijára készül, és ő az egyetlen magyar versenyző, aki már kétszer is teljesítette a sivatagi show távját.
Szalay a konyhában is otthon érzi magát (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szalay a konyhában is otthon érzi magát (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szalay a konyhában is otthon érzi magát (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szalay a konyhában is otthon érzi magát (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szalay a konyhában is otthon érzi magát (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szalay a konyhában is otthon érzi magát (Fotó: Meggyesi Bálint)
A karácsony azonban nagyon fontos szerepet játszik az életében, és nemcsak a családja (két gyermek édesapja) miatt, hanem azért is, mert szereti a szeretet ünnepét. Ezért aztán az idén például a megmaradt Szamos marcipán Télapókat (körülbelül ezer darabot) elviszi Afrikába, és szétosztja az éhező gyerekek között.
Persze azért otthon is imádja a szentestét, az előkészületeket (a gesztenyés pulyka elkészítése az idén az ő feladata volt), no meg az ajándékozás örömét. Igaz, ezeket a napokat már több szempontból is áthatja a Dakar hangulata. Egyrészt azért, mert vészesen közeledik a rajt időpontja, másrészt azért, mert Szalay kisfia, Balázs már évek óta csak "dakaros" ajándékokat hajlandó elfogadni. Tavaly például egy élethű, de természetesen műanyag sivatagi kamiont kapott…

A recept
"A tölteléket nagyon könnyű elkészíteni, a gesztenyemasszába öntünk egy kis rumot és tejszínt (az utóbbit azért, hogy ne száradjon ki, amikor sül). Ezzel kész is a massza, úgyhogy előszedhetjük a pulykát. Nem cicózom sokat vele: besózom, beborsozom, és a bőre alá benyomogatom a gesztenyés tölteléket. A pulykából is kisül némi zsír, de hogy ne égjen oda, a serpenyőt be kell kenni olajjal. Ezek után félcentinyi vörösbort rakok a madár alá, és meg is locsolom vele. Ezek után lassan, kis lángon addig sütöm, amíg szépen megpirosodik."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik