Itt az utolsó alkalom a nyerésre

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.06.21. 20:47
Címkék
Pesti Anikó (szemben) és társai idei utolsó válogatott meccsüket játsszák szombaton
Pesti Anikó (szemben) és társai idei utolsó válogatott meccsüket játsszák szombaton
Pesti Anikó (szemben) és társai idei utolsó válogatott meccsüket játsszák szombaton
Pesti Anikó (szemben) és társai idei utolsó válogatott meccsüket játsszák szombaton
Pesti Anikó (szemben) és társai idei utolsó válogatott meccsüket játsszák szombaton
Pesti Anikó (szemben) és társai idei utolsó válogatott meccsüket játsszák szombaton
A még csütörtökön Kecskeméten megtartott sajtótájékoztatón felszólaló helyi önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, hogy a hírös városban még sohasem rendeztek válogatottak közötti röplabdamérkőzést, éppen ezért különösen megtisztelőnek tartja, hogy városa otthont adhat a magyar– román női A-osztályos Európa-bajnoki selejtezőnek szombaton. Nos, annyiban pontosítanánk, hogy mind a férfiak (1981. március 28.: Ausztria ellen 3:0), mind a nők (1973. július 19.: Japán ellen 3:1) szerepeltek egyszer-egyszer Kecskeméten – ami persze nem változtat a lényegen, hogy a megyeszékhely röplabdaszeretetéhez képest kevés alkalommal láthatta vendégül a mindenkori magyar nemzeti csapatokat.
Tehát szombaton az idei utolsó fellépése következik a női válogatottnak, az ellen a Románia ellen, amely egy héttel korábban Piatra-Neamtban 3:0-ra legyőzte őt, egyúttal a hét végi találkozó az utolsó alkalom arra, hogy végre győzelemnek örülhessen a Garamvölgyi Mátyás szövetségi kapitány és Németh Lajos edző által irányított gárda – amely a selejtező előző három összecsapásán mindössze két nyert játszmát írhatott a neve mellé.
Nôi A-osztályos Európa-bajnoki selejtezô, 1. csoport
Az állás: 1. Ukrajna 6 pont (9:2), 2. Románia 5 (7:4), 3. Csehország 4 (5:8), 4. Magyarország 3 (2:9). A hét végi program. Szombat: Magyarország–Románia, Kecskemét, 17.30. Vasárnap: Ukrajna–Csehország
A csapat szerdán költözött Kecskemétre, és újra soraiban tudhatja a krónikus hátsérüléssel bajlódó Domokos Virágot, aki kihagyta a legutóbbi Eb-selejtező-meccset. Továbbra sem számíthat viszont a szakvezető Szabó Anitára, aki deréksérülésre hivatkozva köszönt el a második, csehek elleni derbi után a csapattól. Első hallásra nincs kivetnivaló a feladó távolmaradásában, ám Garamvölgyi Mátyás gyanakvó és mérges:
"Szerintem sportemberhez méltatlan így itthagyni a csapatot, ugyanis nem olyan jellegű a sérülése, ami ezt feltétlenül indokolta volna. Az egész idényben fájt a dereka, amelyet az elmúlt kedden megnézetett, és az orvos azt javasolta neki, hogy ha ősszel röplabdázni akar, már most kezdje el az intenzív rehabilitációt. Úgy gondolom, jó egy hetet már várhatott volna, segíthetett volna a jelenlétével, és ha nem is kezdőként számítottam volna rá, de Jáka Zsuzsi helyett becserélhettem volna szükség esetén. Domokos Virág is viszszatért körünkbe, és játékra jelentkezett, mint ahogy Battlay Krisztina is eljött Ceglédre szurkolni a csapatnak a csehek ellen, amikor betegsége miatt nem edzhetett, és nem léphetett pályára.”
Nem akar mindenáron következtetést levonni Garamvölgyi, de az is furcsa számára, hogy Szabó Anita, amint sérülése miatt lemondta a szereplést, rögtön elkérte az útlevelét… Természetesen igyekeztünk utolérni a feladót, ám keresésünkkor ki volt kapcsolva a mobiltelefonja, így (legalábbis egyelőre) nem mondhatta el véleményét. Keményen elmondta viszont Nagy Mariann csapatkapitány, aki a Bajnokok Ligája-harmadik Tenerife játékosaként, folyamatosan fájó térddel vállalta a hosszú sorozatot:
"Sok jót nem tudok elmondani a térdemről, de itt vagyok, míg mások derékfájdalmak miatt elmaradtak. Polgár Annamária eleve nem vállalta emiatt a válogatottbeli szereplést, holott augusztustól májusig folyamatosan játszott Németországban, és tudomásom szerint vissza is megy röplabdázni a Bundesligába. Szabó Anita is kibírhatta volna már ezt az egy hetet. Finoman szólva, nem tetszik ez nekem.”
Nagy Mariann meglehetősen elkeseredetten beszélt, de ígérte, nagyon összekapja magát társaival, és szettet vagy szetteket lopnak a románoktól – ebben akár a győzelem lehetősége is benne van, az ellenfél ugyanis nem játszott igazán jól egy héttel korábban. Garamvölgyi a taktikus nyitásokban és a ziccerek hatékonyabb kihasználásában bízik, és ő sem zárja ki: a csehek ellen nyújtott teljesítménynyel és lelkesedéssel megszerezheti első Eb-selejtezőbeli sikerét a válogatott.
A végére még egy rossz hír: Kiss Katalin szemén – még több mint egy hete, a Romániába történő utazáskor – jól látható fekély keletkezett, mert a játékos túlhordta a kontaktlencséjét. Miután az orvos megvizsgálta, három hét pihenőt javasolt számára, azaz nélküle áll ki szombaton a csapat. A kezdő hatosban egyébként Jáka Zsuzsanna ad fel, Battlay Krisztina vele átlóban játszik, az egyik négyesütő, illetve center Nagy Mariann és Pesti Anikó lesz, míg az említett két poszt másik helyére a Pethő Anita, Dégi Barbara, illetve a Domokos Virág, Mátrai Veronika duóból választ egy-egy játékost a szövetségi kapitány.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik