Válogatott: Rossi szerint az FTC légiósa hasznos tagja lehetne csapatának

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 10:49
null
Marco Rossi szívesen látná Haratint a magyar válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Ferencvárosnál volt látogatáson. Az olasz szakember elsősorban Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő és Varga Roland miatt járt a Népligetben, ám Sigér Dávidról, Vécsei Bálintról és az ukrán Ihor Haratinról is beszélt.

 

„Kétségkívül jelenleg a Ferencváros a legjobb magyar csapat. Nagy tehetségek alkotják a keretet, a külföldi játékosok is kiemelkedőek, minden eszköz és erőforrás adott a jó teljesítményhez, s a szakmai stáb kiváló munkája mellett sem szabad szó nélkül elmenni” – mondta Marco Rossi az M4 Sporton megjelenő Fradi TV-ben.

„Minden magyar játékost figyelünk, de most azokkal szeretnék beszélgetni, akik a közelmúltban többször is a keretben voltak. Rendkívül fontos összecsapás vár ránk, nem lesz időnk a kísérletezgetésre. Olyan keretet szeretnék, amelyben jól ismerik egymást a játékosok. Persze, ha valaki kiemelkedően teljesít, nem zárkózunk el a szerepeltetésétől. Lovrencsics szinte biztosan ott lesz a csapatban, Dibusz helyzete nehezebb, hiszen a Bundesliga legjobbjának megválasztott Gulácsi Péter áll előtte a sorban. Ugyanakkor Dibusz nagyszerű kapus, folytatnia kell a kemény munkát. Vargára is számítunk, rendre fontos tagja a keretnek.”

„Márciusban is az FTC és a Fehérvár adja majd a legtöbb játékost a nemzeti együttesbe. Csak olyanok jöhetnek szóba, akik rendszeresen játszanak, egészségesek és jó formában vannak. Kevés időnk lesz összegyúrni a keretet. Sigér Dávid is velünk lehet a tavasszal, mert Nagy Ádám még mindig nem százszázalékos. Bárki, aki a Ferencvároshoz igazol, jó döntést hoz. Vécseiről is ezt gondolom.”

„Haratin hasznos tagja lehetne a válogatottnak
– így Rossi a magyar felmenőkkel is rendelkező ukrán középpályásról, aki 2019 nyara óta játszik az FTC-ben. – Persze először döntenie kell, akar-e magyar válogatott lenni. Nem fogom győzködni, ha igazán akarja és a teljesítményével kiérdemli, magára öltheti a piros-fehér mezt. Meccsről meccsre egyre jobb, rengeteget fejlődött, amióta a Ferencvárosban szerepel.”

Más kérdés, hogy Haratin a FIFA szabályai szerint elvileg nem lehet magyar válogatott. Hasonló a helyzete, mint a Fehérvárt erősítő francia Loic Negóé. Egy játékos pályafutása során egy alkalommal kérheti, hogy új szövetség égisze alatt játszhasson, ha már rendelkezik a fogadó szövetség állampolgárságával, de van két feltétel, amelyek közül az elsőnek egyikük sem felel meg. Ugyanis csak annak engedélyezik a váltást, aki már akkor is rendelkezett annak a válogatott csapatnak az állampolgárságával, amelyben játszani kíván, amikor először részt vett jelenlegi szövetsége színeiben egy nemzetközi tétmérkőzésen. Ez alapján Haratin akkor lehetne magyar válogatott, ha már akkor rendelkezett magyar állampolgársággal, amikor először tétmérkőzést játszott az ukrán korosztályos válogatottban.

A magyar válogatottnak van esélye kijutni a részben budapesti rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra. Marco Rossi legénysége március 26-án Bulgária vendégeként lép pályára a Nemzetek Ligája-rájátszás elődöntőjében. Ha továbbjut, a novemberben átadott Puskás Arénában fogadja Izlandot vagy Romániát az Eb-részvételért március 31-én.

NEMZETEK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
A-LIGA

20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik