Nemzetisport.hu 2013.01.09 13:41 Frissítve: 2015.01.10 03:09

Az MLSZ fellebbez, és a szurkolók segítségét kéri

Megérkezett a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ) a FIFA fegyelmi bizottságának részletes indoklását tartalmazó határozat, amelyben a testület elrendeli a magyar–román vb-selejtező mérkőzés zárt kapus lebonyolítását. A szövetség haladéktalanul jelezte fellebbezési szándékát a nemzetközi szövetségnek.

Azok a bizonyos augusztusi pillanatok (Fotó: Reuters)

 

A szövetség a következőket tette közzé a hivatalos honlapján szerda kora délután (mlsz.hu):

A tizenegy oldalas dokumentum részletesen taglalja az augusztusi Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen történteket, és indoklásában utal a FIFA alapelveire, amelyek leszögezik: elfogadhatatlan, hogy nézők egy csoportja diszkriminatív, antiszemita módon nyilvánuljon meg egy sporteseményen.

A Magyar Labdarúgó-szövetségnek a szabályok szerint három napja van arra, hogy benyújtsa jogorvoslati eljárás iránti kérelmét a nemzetközi szövetség fellebbviteli bizottságához, a szövetség illetékesei a határozat kézhez vétele után jelezték, azonnal fellebbeznek.

A levél arra is kitér, a három nap lejárta után további hét nap áll az MLSZ rendelkezésére, hogy elkészítse a fellebbvitel elé beadványát.

A szövetség a legnagyobb körültekintéssel elkészített indoklással fordul a FIFA-hoz azért, hogy elérje a súlyos szankciók enyhítését, amelyet néhány tucat ember szélsőséges, a futball és a fair play szellemétől teljességgel idegen megnyilvánulása okozott.

A kulturált normákat betartó, sportszerű szurkolók érdekének védelme a szövetség feladata. Több tízezer rajongó ily módon való büntetése hatalmas erkölcsi és anyagi kár nemcsak az MLSZ, hanem a szurkolók és a magyar labdarúgó-társadalom egésze számára, ezért tartja a szövetség aránytalannak és túlzónak a FIFA döntését.

Az MLSZ elkötelezett a rasszizmus, illetve a diszkrimináció minden formája elleni küzdelemben, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a labdarúgás az egymás iránti tiszteletről és megbecsülésről szóljon, a stadionokból mielőbb eltűnjenek a szélsőséges, a civilizált normáktól eltérő hangok.

A fellebbezés mellett az MLSZ széles körű, az eddigieknél hatékonyabb szakmai egyeztetéseket kezdeményez annak érdekében, hogy eredménnyel szolgáljon a korábban megkezdett folyamat, a sportesemények rendjét megzavaró személyekkel szembeni határozott fellépés.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a szurkolók segítségét is kéri abban, hogy a válogatott következő mérkőzésein sportszerű magatartással, a labdarúgás iránti rajongással fejezzék ki kötődésüket a nemzeti csapathoz.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.

2021.10.15 22:40:42

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Ha a mostanában oly kényes angolok legfőbb ütőkártyája egy minitranszparens az áthúzott térdeléssel, és ennek eltávolítására ők képesek szakmailag, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető döntéseket hozni, azt nem biztos, hogy a magyar szurkolótábor nyakába kellene varrni.

2021.10.14 23:42:33

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

Az MLS-ben elért 16 gólja bravúros teljesítmény, köszönhetően az elővételezési képességének – videós elemzés.