NS-előadás: Aranycsapat-konferencia Debrecenben

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 17:16
Aranycsapat-konferencia Debrecenben (Fotó: Török Attila)
A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 20. évfordulója alkalmából Aranycsapat-konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem (DE).

 

Az előadók felelevenítették többek között az Aranycsapat létrejöttét, sikerkorszakát és bukását, de szó esett a szurkolók és a hatalom viszonyáról is az 1950-es években. A megnyitó beszédet Szilvássy Zoltán, a DE rektora tartotta, Bács Zoltán, a DE kancellárja pedig büszkén mondta, hogy Buzánszky Jenő a nevét adta a kispályás futballtornához, amelyet 2022-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöksége az év szabadidős sporteseményének választott.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője a kulturális folytonosság fontosságára hívta fel a figyelmet: „Akkor van értelme foglalkozni a múlttal, kutatni, ápolni, példákat, inspirációt meríteni belőle, hogyha ebből az új generációk aztán táplálkozni tudnak.”

A konferencián felszólalt még többek között Jávor András, a DEAC elnöke, Kulcsár Zsolt, a focitorna megálmodója, Kozma Mihály, a magyar futsalválogatott korábbi szövetségi kapitánya, a DSI szakmai igazgatója, Gelei József olimpiai bajnok kapus, a DE sportnagykövete, Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Sándor Mihály sporttörténész, Tóth-Zele József, a Real Madrid legendás utánpótlásedzője, illetve a róla készült film, a Jószemű José című alkotás producere, Kovács Barnabás.

A konferenciát követő napon tartották a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa nagydöntőit a Debreceni Egyetemen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik