Aranylabdás a villamoson – kiállítás Albert Flórián életéről

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.06.13. 19:07
Fotó: Árvai Károly
Pénteken nyitja meg kapuját és február elejéig tart nyitva az az időközi kiállítás, amely az Óbudai Múzeumban Albert Flóriánnak állít emléket: a látogatók archív fotókból és egyéb relikviákból tudhatják meg, milyen volt aranylabdásunk labdarúgóként, családapaként, barátként.

EGY TELJES ÉLETUTAT elevenít fel az az időszaki kiállítás, amelyet az Óbudai Múzeumban tekinthettünk meg csütörtökön – a tárlat az egyetlen magyar aranylabdásnak állít emléket, címe pedig Albert Flórián a legenda, labdarúgó, családapa, barát. A június 14-én nyitó, javarészt fotókból álló gyűjtemény 2025. február 2-ig látható. Az idén ötvenéves múzeum vezetősége szándékosan a labdarúgó Európa-bajnokság kezdetére időzítette a megnyitót annak apropóján, hogy a karrierjét mindvégig a Ferencvárosban töltő középcsatár két kontinensbajnokságon is részt vett. Előbb 1964-ben, amelyen a bronzérmes válogatott tagja volt, míg az 1972-es Eb négyes döntőjére 1969-ben történő súlyos sérülését követően tért vissza.

Illovszky Rudolf szövetségi kapitány jónak ítélte a formáját, kivitte Belgiumba, a második meccsen a házigazdák ellen pályára is lépett, nem rajta múlt, hogy Magyarország nem szerezte meg a bronzérmet. Szerepköre ekkorra már átalakult, ahogyan Novotny Zoltán fogalmazott, nem klasszikus centert játszott, hanem középpályást. A legendás rádióriporter szerint mindenkinek van egy Albert-gólja: neki az 1959 novemberében a Népstadionban az NSZK ellen 4:3-ra megnyert mérkőzésen, elképesztő cselsorozat után lőtt a kedvence, előtte halomba döntötte a nyugatnémet hátvédeket.

 

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója kiemelte, Albert Flóriánban leginkább az alázatot becsülte, amellyel minden, a Ferencvároshoz fűződő feladatát ellátta. Az 1967-es aranylabdás lánya, Albert Magdolna, az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás és Sportalapítvány vezetője megköszönte a múzeumnak, hogy – tekintettel édesapja óbudai kötődésére – kiállítást szentelt az emlékének. A család korábban a Szépvölgyi úton, majd 1999-től Csillaghegyen, a Gyepes utcában lakott, a legendás futballista pedig a HÉV-ről a Szentlélek téren átszállt az 1-es villamosra, úgy utazott a Fradi-pályáig.

Mindenki maga elé képzelheti az ősz hajú aranylabdást a villamoson, és persze felteheti a kérdést magában: vajon Lionel Messi Argentínában felszáll-e tömegközlekedési eszközre? Nyilvánvaló a válasz…

A meghívottakat Horváth Péter kurátor értő magyarázata kalauzolta a kiállításmegnyitón, külön figyelmet szentelve a jó barátra, az egyébként hentes Vakulya Lászlóra, aki számos relikviával gazdagította a kiállítást. Vakulya a III. kerületi boltjaiban nemcsak szép felsált mért, hanem jókedvet is: Albert Flóriántól Lehoczky Zsuzsán át Sinkovics Imréig nem egy híresség fordult meg a környékszerte híres hentesnél. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik