Bundesliga: Szoboszlai a Bayern sztárjainál is több helyzetet teremt

Vágólapra másolva!
2022.12.07. 22:11
null
Szoboszlai Dominik (17), a kulcspasszok mestere (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig híreivel foglalkozó rblive.de érdekes statisztikára hívta fel a figyelmet a Bundesliga 2022–2023-as idényét vizsgálva: a nagy helyzetek kialakításában Szoboszlai Dominik a 4. helyen áll a bajnokság összesített rangsorában a ligainsider.de kimutatásában. A magyar középpályás a legjobb lipcsei, még a Bayern München sztárjait is megelőzi.

 

Ki teremti meg a legtöbb nagy gólhelyzetet csapattársai számára az RB Leipzigben? Ezzel a kérdéssel indul az rblive.de szerdai cikke.

A válasz nem Dani Olmo, nem Emil Forsberg vagy a házi góllövőlistát vezető Christopher Nkunku – folytatódik a cikk. A Ligainsider ranglistája szerint nem más, mint Szoboszlai Dominik alakította ki a legtöbb nagy gólhelyzetet társai számára az RB Leipzigben, összesen hetet az őszi szezonban, mérkőzésenként 0.66-ot.

Azt nem fejti ki a cikk, hogy nagy helyzet alatt mit értenek, de a belinkelt Ligainsider-statisztikából látszik, hogy Szoboszlainál több helyzetet csak Florian Kaniz (1. FC Köln), Moussa Diaby (Leverkusen) és Mitchell Weiser (Werder Bremen) alakított ki társai számára a Bundesliga őszi szezonjában – 10-10-et. Tehát Szoboszlai nemcsak klubtársait, hanem például a listavezető Bayernnél a vonatkozó rangsorban hat-hat helyzetteremtő labdával élen álló Thomas Müller, Leroy Sané kettőst is megelőzi.

Ha a helyzetteremtő passzokat a játszott percekhez viszonyítva átlagoljuk, akkor pedig 0.64-es átlaggal a 7. Szoboszlai, aki egyébként 13 bajnokin egy gólt és hét gólpasszt jegyzett, ám a fenti statisztika a nagy helyzetek alatt nem a gólpasszokat érti, hanem sokkal inkább a helyzetet teremtő kulcspasszokat, akkor is, ha nem született mindegyikből gól. Más kérdés, hogy a magyar középpályás esetében a két szám megegyezik. Szoboszlai egyébként már az előző idényben is a Leipzig legjobbjai között volt ebben a mutatóban, akkor 31 bajnoki meccsen 12-szer hozta ziccerbe társait.

A Ligainsider statisztikái a kialakított gólhelyzetekről: az 5. oszlop a meccsek, a 6. a játszott percek, a 7. a gólhelyzetet teremtő passzok számát, a 8. pedig annak meccsenkénti átlagát mutatja – bővebb listához katt a képre!
A Ligainsider statisztikái a kialakított gólhelyzetekről: az 5. oszlop a meccsek, a 6. a játszott percek, a 7. a gólhelyzetet teremtő passzok számát, a 8. pedig annak meccsenkénti átlagát mutatja – bővebb listához katt a képre!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik