Szoboszlai Zsolt: Sokszor láttam sírni Dominiket, mert nem nyert

Vágólapra másolva!
2023.12.05. 15:46
Az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferencia egyik legérdekesebb beszélgetését Szoboszlai Zsolttal, a magyar válogatott és a Liverpool 23 éves labdarúgója, Szoboszlai Dominik édesapjával folytatta az utanpoltassport.hu főszerkesztője, Bruckner Gábor.

A 49 éves Szoboszlai Zsolt a Főnix Gold FC vezetője, a klub az MLSZ szerint az ún. produktivitási mutató alapján nyolcadik, számos akadémiát megelőzve. A szövetség 952 egyletet monitoroz. Az édesapa elmondta, ha nem megy valami, a magyarok gyakran keresik az okát a külső körülményekben, ám az elmúlt 15 évben az infrastruktúra fejlődésében, továbbá a szakmai munka minőségében gyökeres változás történt. „Nagy a fejlődés, ennek ellenére a top öt klubban kevesebb magyar futballozik, mint a környező országokból.”

A korábban a Tatabányában az NB I -ig jutó Szoboszlai szerint az alany, azaz a gyerek kevésbé kerül fókuszba, ez lehet a lemaradás oka. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek már 5-6 éves korukban megismerkedjenek a sportággal, de a heti 2x1 óra viszont kevés, ő egykor a grundokon 3-4 órát is eltöltött – naponta. A játékosságra hívta fel a figyelmet, s arra, a Főnixben 5 és 14 éves kor között a technikai képzésre fektetik a hangsúlyt, ha nem tökéletes a technika, a tanítvány a következő lépcsőben elbukik.

Arra a felvetésre, Dominik ügyesebb volt-e, mint a többiek, azt válaszolta: „Minden gyerek ügyes a maga nemében.” Tény, rengeteg munkát kell elvégezni, hogy a tehetség a felszínre jusson. A Liverpool középpályása egy korábbi interjúban említette, édesapja sosem dicsérte meg, az edző ezt árnyalta: „Ez így nem igaz, viszont tény, kétszer ugyanazért sosem járt dicséret!”

A RB Salzburghoz szerződésről elmondta, Telkiben egy korosztályos válogatott mérkőzésen hozta össze Esterházy Mátyás menedzser az osztrák klub megfigyelőjével, kihívták őket, nézzék meg a körülményeket. Miért szakították ki a magyar futball közegéből? „Ha itthon marad, az nem elég” – hangzott a lakonikus válasz. Szoboszlai Zsolt szerint a legnagyobb probléma, hogy „tutujgatják ezeket a gyerekeket”. Önállóságra kellene őket nevelni, mert nincs pardon. Itthon jellemző, hogy majd szólnak valakinek. „Mindenkinek van egy k... telefonja, felhív valakit – de ez nem tesz jót.” Hozzátette, Salzburgban Dominiknak is ki kellett állnia magáért, s nem telefonálgatott haza. Az édesapa sem szólt bele odakint a szakmai munkába.

Hangsúlyos téma kapott a szülők szerepe. A papa szarkasztikusan fogalmazott: „A szülők mindent is jobban tudnak mint az edzők..” Nem véletlenül mondta neki egyik kollégája, lehet, jobb lenne az árvaházból verbuválni a gyerekeket... Szoboszlai szerint: „Ma Magyarországon szülői diktatúra van!” Nem véletlen, a Főnix Gold FC-nél bevezették a „szülőnevelést”. Ez abból áll, az 5-6 évesekkel érkező szülők is átöltöznek, edzenek, csinálják a gyakorlatokat, mint a kicsik.

Szoboszlai Zsolt az elvégzett munkában hisz, ugyanakkor fontosnak tartja, a futball mégis csak játék, nem szabad hagyni, idő előtt kiégjenek a fiatalok.

Hogy utólag csinálna-e másképp valamit a fiával kapcsolatban, így reagált: „Semmit se!”

(A konferenciáról december 12-i lapszám Junior mellékletében olvashatnak)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik