A Salzburg kiütötte a Rapidot; Szoboszlai: gól és gólpasszok

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 20:18
null
Szoboszlai Dominik remekelt, egy gólt szerzett, gólpasszokat jegyzett! (Fotó: Imago)
Az éllovas Red Bull Salzburg idegenben 7–2-es kiütést mért a fordulót megelőzően az osztrák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) második helyén álló Rapid Wienre. Szoboszlai Dominik 70 percet kapott a vendégeknél, csapata harmadik gólját szerezte, emellett három gólpasszt is kiosztott. A Salzburg a bajnoki cím kapujában!

OSZTRÁK BUNDESLIGA
29. FORDULÓ
Rapid Wien–Red Bull Salzburg 2–7 (1–4)
Bécs,
Allianz Stadion. Vezette: M. Schuttengruber
RAPID: Knoflach – Sztojkovics, Ljubicic, Graiml, Ulimann (Demir, 61.) – Velimirovic (T. Schick, a szünetben), Schwab (Petrovic, a szünetben) – Auer, Kara, Grahovac – Kitagava (Funtasz, a szünetben). Vezetőedző: Dietmar Kühbauer
SALZBURG:
Stankovic – Ulmer (P. Farkas, 63.), Wöber (Onguéné, a szünetben), A. Ramalho (Okugava, 70.), Vallci – M. Camara, Szoboszlai (Adeyemi, 70.), Junuzovic, Mwepu – Okafor, Daka (Hvang Hi Csan, 73.). Vezetőedző: Jesse Marsch
Gólszerző:
Kara (20.), Funtasz (92.), ill. Okafor (22.), Mwepu (30.), Szoboszlai (39.), Vallci (44.), Kara (60. – öngól), Junuzovic (65.), Hvang Hi Csan (79. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Rangadónak indult.

A Rapid Wien az utolsó szalmaszálban kapaszkodhatott volna meg, ha le tudja győzni a listavezető Red Bull Salzburgot az osztrák labdarúgó-bajnokság rájátszásában. A bécsi csapat a salzburgi védők hathatós közreműködése mellett a 20. percben meg is szerezte a vezetést, Ercan Kara élt a kínálkozó eséllyel (1–0).

Csakhogy a vendégek két percen belül egyenlítettek, egy ide-oda flipperező labdánál hiába védett kétszer is a hazai kapus, majd segített be a kapualu is, Noah Okafor végül csak a hálóba vágta az 1–1-et érő találatot. A 30. percben pedig a vezetés is magához ragadta a Red Bull – Szoboszlai remek indítása után Okafor küzdött meg a védőjével, majd nevető harmadikként Enock Mwepu csapott le a labdára és küldte aztán azt a kapu jobb oldalába (1–2).

Innentől pedig beindult a salzburgi henger: a 39. percben egy jobbról érkező beadást épp Szoboszlai elé csúsztatott a védő, aki nem teketóriázott, mellre vette, felpörgette, majd anélkül, hogy a labda leeshetett volna, a jobb felsőbe emelt – mindezt a kapunak oldalt állva (1–3). A magyar középpályás, aki mostanra a Salzburg első számú szabad- és pontrúgás lövője lett sorra végezhette el a szögleteket, a 44. percben pedig Albert Vallci gólra is váltotta az egyik beadását, ezzel még a szünet előtt 4–1-re módosítva az állást.

A második játékrészben sem vett vissza a Salzburg, amely a 60. percben az ötödik gólját is megszerezte. Egy újabb Szoboszlai sarokrúgás után André Ramalho stukkolta kapura a labdát, Kara menteni igyekvő mozdulata pedig nem épp úgy sült el, ahogyan azt a bécsi remélte,a lábáról jutott a kapuba a labda. De a találatot végül nem öngólként könyvelték el, így pedig a gólpasszt is Szoboszlai jegyzi. (1–5)

A 65. percben egy tudatosnak tűnő figura végén – ismét Szoboszlai szögletéből indulunk – a fénykorában egy, a fénykorához a jelenleginél jóval közelebb álló Werder Brement is megjáró Zlatko Junuzovic vágott 18 méterről óriási bombát a hazai kapu bal felső sarkába (1–6).

A 70. minutumban Szoboszlait lecserélték, így nem lehetett már a pályán, amikor Hvang Hi Csan magabiztos büntetőjével megszerezte a hetedik salzburgos találatot is. A hosszabbítás perceiben aztán a Rapid még szépített, már amennyiben az 1–7-es vereségnél szebben mutat az eredményjelzőn a 2–7...

Erről könnyen lehet, vitatkoznának a Rapid drukkerei.

Rangadónak indult, kiütés lett a vége. A Salzburg előnye három meccsel a bajnokság vége előtt nyolc pont a második helyen álló LASK Linzzel és kilenc a harmadik helyre visszacsúszó Rapiddal szemben.

SZOBOSZLAI DOMINIK GÓLJA

SZOBOSZLAI DOMINIK ELSŐ GÓLPASSZA

SZOBOSZLAI DOMINIK MÁSODIK GÓLPASSZA

PERCRŐL PERCRE

II. FÉLIDŐ

94. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!
92. perc: ÉS A VÉGÉN MÉG JÖN EGY SZÉPÍTŐ TALÁLAT! Funtasz a gólszerző!
A gólja és az öngólja mellé Kara behúzhat magának egy asszisztot is, bár ettől aligha lesz boldogabb! 2–7
90. perc: Három perc a ráadás!
85. perc: A Rapid teljesen szétesett, egy-egy kontránál tovább nem jut a hazai csapat, a bécsiek és a vendégek is a meccs végét várják ezekben a percekben már leginkább.

79. perc: OTT A HETEDIK IS! Hvang Hi Csan értékesítette a megítélt tizenegyest! A kapus balra vetődött, a lövés jobbra ment! 1–7
79. perc:
A csereember, Schick kapott sárgát.
78. perc: Büntetőhöz jut a Salzburg!
75. perc:
A Salzburg igazi erődemonstrációt tart.
70. perc:
Szoboszlai számára ennyi volt a mérkőzés mára, Adeyemi váltja! Ramalho is lejön, az ő helyén Okugawa.
67. perc: Ramalho kapott sárgát.
65. perc: Ez már mészárlás!
Junozovic az újabb gól szerzője! Szoboszlai íveli be ismét a szögletet, mondhatni szokás szerint, begyakorolt figura lehet, mert Junozovic a 16-os előterében helyezkedik és kapásból, 17 méterről, kissé balról a hosszú felsőbe vágja a labdát. A keresztléc is besegített talán. Újabb óriási, látványos gól! S újabb gólpassz Szoboszlainak! 1–6
63. perc: Kettős csere a vendégeknél: Ulmer helyén Farkas, Daka helyén Hvang Hi Csan.
61. perc:
Demir be, Ullman le.
61. perc: Igen, Kara
neve mellé került végül a találat. Öngól. Kár, mert így Szoboszlainál sincs gólpassz...
60. perc: GÓÓÓÓL! André Ramalho!
1–5 Újabb Szoboszlai-szöglet, Ramalho érkezik jó ütemben, a labdája pedig a menteni igyekvő Karáról jut végül a gólvonalon túlra!
52. perc: A Salzburg egyelőre ott folytatja, ahol abbahagyta, gyors akciókkal dominálja a mérkőzést. Az ember érzése az, csupán idő kérdése az ötödik gól.
47. perc: Szoboszlai jó 25 méterről, kissé jobbról elvégzett szabadrúgása után száll el a labda a bal felső sarok fölött.
46. perc:
Folytatódik a mérkőzés!

Három csere a hazaiaknál: Funtasz, Schick és Petrovic jött be Kitagava, Velimirovic és Schwab helyére. A vendégek is változtattak: Wöber le, Onguene be!

I. FÉLIDŐ

45+1. perc: Alig volt pár másodperc a ráadás, vége az első félidőnek!
44. perc: ÉS ITT AZ ÚJABB VENDÉGGÓL!
Szoboszlai beívelése után az előrehúzódó Vallci bólint négy méterről a kapuba! A gól után gólpassz a magyar középpályástól! 1–4
43. perc: Szoboszlai veszi át a labdát a kaputól 26 méterre, megtolja, majd a jobb alsót veszi célba, remek lövés, a kapus bravúrral véd.
42. perc: Mwepu lő 20 méterről, kissé jobbról, a bal alsó mellett csorog el a labdája. Megpattanhatott a kísérlet, mert szöglet jön!
39. perc: SZOBOSZLAI! HÁROM!
Daka adja be a labdát jobbról, a védő épp Szoboszlai elé fejeli, aki mellre veszi, majd remek mozdulattal, a kapunak oldalt állva, 10 méterről a jobb felsőbe vágja. A labda le sem hullott közben! Gyönyörű gól! 1–3
37. perc: Hiába az ígéretes hely és szög, a kaputól 18 méterre, teljesen középről, Grahovac sarokrúgása a sorfalon halt el...
36. perc: Vallci kapott sárgát, Ramalhóval együttes erővel rántották le a meglóduló Karát a 16-os előterében.
34. perc: Szoboszlai lő 20 méterről, a 16-os jobb csücskétől talán egy méterrel beljebbről, a labdáját blokkolni tudja az egyik védő.
30. perc: GÓÓÓÓL!!! Fordított a Salzburg! Mwepu!
Szoboszlai a saját térfeléről indítja Okafort, aki összecsap a védőjével, mindketten elesnek, a labda viszont az érkező Mwepu elé pattan, aki kettőt igazít rajta, majd a jobb alsóba lövi! A kapus csak beleérni tudott, védeni nem! 1–2
26. perc: Szoboszlai harcolt ki szabadrúgást a 16-os bal csücskétől, ő is íveli középre a labdát 20-22 méterre a kaputól, de túl lapos beadásnak, lövésnek meg erőtlen.
23. perc:
Sztojkovics kapott sárgát reklamálásért.
22. perc: EZ NEM TARTOTT SOKÁIG! MÁRIS EGÁL! De milyen góllal?!
Szoboszlai szöglete után ismét röviden fejelik ki a labdát a hazaiak, a 16-os bal csücskétől Camara lövi vissza középre, Mwepu öt méterre a kaputól beleteszi a lábát, a kapus véd, érkezik Daka a kipattanóra, ez a jobb kapufáról vágódik vissza, végül pedig Okafor az, aki 7 méterről a hálóba vágja azt! Daka helyezkedése felveti a les kérdését, de megadják! 1–1
20. perc: VEZET A RAPID!
Újabb hosszan előreívelt labda, Ramalho aláugrik, Mwepu elcsúszik, Kara köszöni a lehetőséget, 14 méterig gyalogol a labdával, majd kilövi a bal alsót. A kapufa is besegített! 1–0
19. perc: Schwab harcol a labdáért a kaputól 25 méterre, középen, Kitagava lendületből jön, elviszi a társ elől a bogyót, a védők meglepettségét kihasználva 18 méterről lő is, nem sokkal a bal felső fölé! Eddig nagyon él a japán!
17. perc: Újabb szöglet Szoboszlaitól, ezúttal balról, a 11-es pont magasságában Ramalho érkezik, majd bólint, egyenesen a hazai kapus kezei közé!
15. perc: A sarokrúgás után a kaputól 7-8 méterre, középen helyezkedő Kara tud fejelni a védők gyűrűjéből, Stankovic bravúrral védi a jobb kapufa mellé szálló labdát.
14. perc: Újabb hazai lehetőség, legalább 40 méteres, védők mögé beívelt labda, Kitagava megint lehagyja a védőjét, átvenné a kaputól 10 méterre, de aztán az utolsó pillanatban az egyik salzburgi láb csak odaér és blokkolni tud!
10. perc: Rapid-helyzet: Kitagava kapott remek kiugratást, a kimozduló kapus mellett elhúzza a labdát balra, de kisodródik, éles szögből pedig csak az oldalhálóba tud lőni.
8. perc: Szoboszlai sarokrúgása után röviden fejelik ki a labdát a rövidénél a hazaiak, Okafor gyűjti be a 16-os előterében majd lő, másodszor is jó a blokk a bécsi védőktől!
5. perc: Salzburgi mezőnyfölénnyel indul a találkozó. Több mint 60 százalék felett birtokolták eddig a labdát a vendégek. Lövés (fejes) azonban eddig egyik oldalon sem volt.
3. perc: Szoboszlai indul meg középen, akár lőhetne is, de inkább a középen helyezkedő Mweput keresi a labdával, a centerezésnél nagyot ment Knoflach kapus.
1. perc:
Elkezdődött a mérkőzés! A Rapid zöld-fehér felsőben és zöld nadrágban, a Salzburg sárga-kék mezben, sárga nadrágban és kék sportszárban futballozik ma.

ELŐZMÉNY

A fordulót megelőzően a Rapid Wien a második, a Salzburg az első helyen állt az osztrák bajnokság rájátszásában. Szoboszlai Dominik együttese egy győzelemmel akár nyolcpontos előnyt is szerezhetne a tabellán első számú üldözőjével szemben, amely ebben az esetben ismét a LASK Linz lehet. Három ponttal a bajnokság vége előtt ez szinte ledolgozhatatlan különbség volna...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik