NB I: megfricskázza-e megint a Paks a botladozó Fehérvárt?

Vágólapra másolva!
2021.10.29. 11:14
null
A paksiak győzni mennek Székesfehérvárra (Fotó: Árvai Károly)
Az első kör utolsó fordulója, a 11. következik hétvégén a labdarúgó NB I-ben. Az ismét háromnapos program péntek este a gólerős Paks fehérvári vendégjátékával indul, amelynek érdekessége, hogy a Vidi öt meccse nyeretlen a tolnaiakkal szemben. Szombaton az Újpest Mezőkövesdre látogat, eddig csalódást keltő együttesek találkoznak az MTK–Debreceni VSC összecsapáson, amelyen a vendégeknél már a Jeremiás, Dombi duó irányít. Este a Ferencváros Gyirmóton vendégszerepel. Vasárnap az éllovas Kisvárda a hármas győzelmi sorozatban lévő Zetét fogadja, a szintén jó formát mutató, az NB I-ben több mint 400 perce gólt sem kapó Puskás Akadémiához a Honvéd utazik.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 11. FORDULÓJA ELÉ

MOL FEHÉRVÁR–PAKSI FC


♦ Eddig 36 első osztályú mérkőzést játszott egymással a két csapat. A Vidi 19-szer győzött, 10 meccs végződött eldöntetlenül, a Paks csupán hétszer nyert. Az előző öt találkozójukból a Fehérvár egyet sem tudott megnyerni (3 döntetlen, 2 vereség), Fioláék a legutóbbi diadalukat több mint két évvel ezelőtt, 2019 augusztusában Futács és Petrjak góljával (2–0) idegenben aratták a tolnai csapat ellen.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 16-szor találkoztak, a mostanáig egyetlen paksi siker csak a 14. meccsükön jött össze, 2019 decemberében (0–2), még Osztermájer Gábor irányítása mellett. A Vidi 11-szer nyert, 4 találkozón ikszeltek, közte az elsőn és az előző kettőn.

♦ A Vidi vendéglátóként legutóbb 2017 novemberében, Felcsúton tudott győzni a Paks ellen (2–0), a második gólt Nego lőtte.

♦ Fehérvári helyszínen 2015. december 12., a régi Sóstói Stadion búcsúmeccse óta nem tudta a Vidi legyűrni a Paksot. Akkor Géresi Krisztián találata döntött a hazaiak javára (1–0). Azóta a Mol Aréna Sóstóban 2 döntetlen és 1 tolnai siker a mérleg.

♦ A fehérváriaknak hárommeccses veretlenségi szériájuk ért véget legutóbb, a sereghajtó Újpest otthonában elszenvedett kínos fiaskóval, amikor több mint 80 percet emberelőnyben játszva sem tudtak győzni. Az előző négy fordulóban így csupán öt pontot gyűjtöttek (1 siker, 2 iksz, 1 kudarc).

♦ A Paks egy hármas győzelmi sorozat után az előző három fordulóban képtelen volt nyerni (1 iksz, 2 vereség).

♦ A Vidi – és az MTK – meccsein született eddig a legkevesebb gól (21), a Paks bajnokijain a legtöbb, 48, ami pontosan 4.8-es átlagot jelent találkozónként.

♦ Bognár György együttese a szerzett (26) és a kapott (22) gólok számát tekintve is az élen áll az NB I-ben.

♦ A hazai tabellán a Fehérvár 10 ponttal a harmadik (3–1–1 a mutatója), otthon eddig csak a Ferencvárostól kapott ki.

♦ A Paks vendégként eddig közepesen teljesített (2–0–2), felváltva nyert és veszített, ha a sorminta folytatódik, most egy újabb diadalnak kellene jönnie. A tolnai gárda döntetlent legutóbb csaknem nyolc hónappal ezelőtt, március elején, éppen Fehérváron játszott: a két csapat úgy végzett 2–2-re a Mol Aréna Sóstóban, hogy a hazaiak a 77. percben még 2–0-ra vezettek.

♦ A Paks előző 13 bajnokiján mindig legalább három gól esett, az előző ötön pedig minimum két gólt kapott a csapat.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–ÚJPEST FC


♦ Eddig 17-szer meccseltek az élvonalban, a mérleg erősen az újpestiek felé billen: 3 kövesdi győzelem és 5 döntetlen mellett 9-szer nyertek a lila-fehérek. A borsodiak az első hat találkozójukon nem tudtak győzni, utána is jobban ment nekik a IV. kerületiek ellen idegenben, mint hazai pályán.

♦ Március elején a Magyar Kupa negyeddöntőjében is összekerültek, az Újpesten rendezett találkozón hosszabbítás után 1–1-re végeztek. A tizenegyespárbajt az újpestiek nyerték meg 5–4-re.

♦ Mezőkövesden nyolcszor találkoztak bajnokin, és az első hazai diadal csak a legutóbbi mérkőzésükön, idén januárban született meg, Cseri Tamás hajrában értékesített tizenegyesével (3–2). A borsodi városban ezen kívül 5-ször nyert az Újpest, 2 összecsapásuk döntetlennel zárult.

♦ Az új vezetőedző, Supka Attila érkezése óta mindkét bajnokiját megnyerte a Mezőkövesd (1–0 otthon a Loki, majd 3–2 a Bozsik Arénában a Honvéd ellen) – más kérdés, hogy szerdán a Magyar Kupában 1–1 után a tizenegyespárbajban 3–1-re alulmaradt az NB II-es Szeged-Csanád GA-val szemben.

♦ Az Újpest a legutóbbi körben aratta első bajnoki diadalát ebben a szezonban, ráadásul több mint 80 percen át emberhátrányban játszott a Fehérvár ellen. Az előző két fordulóban veretlen, sőt, gólt sem kapott. Mindezek ellenére továbbra is sereghajtó.

♦ A Kövesd hazai pályán még veretlen ebben a bajnokságban (2 diadal, 2 döntetlen), otthon legutóbb több mint fél évvel ezelőtt, április 21-én a Fehérvártól kapott ki 3–1-re.

♦ Az Újpest vendégként a legrosszabb eddig a mezőnyben, (2 iksz, 2 vereség). A legkevesebb gólt szerezte (4) és csupán két pontot kapart össze, Debrecenben (2–2) és Kisvárdán (0–0). Az előbbi meccsen sokáig emberhátrányban, az utóbbin emberelőnyben játszva végzett döntetlenre.

♦ A Mezőkövesd igen eredményes a mérkőzések hajrájában: 13 góljából négyet szerzett az utolsó negyedórában, kettőt a 90. perc utáni ráadásban.

♦ Supka Attila és Michael Oenning, az Újpest mestere négyszer meccselt eddig egymással, háromszor a német szakember csapata nyert és csak egyszer Supkáé. Idén tavasszal Oenning a bajnokságban és a kupában is győzni tudott a Kövesd jelenlegi szakvezetőjével szemben, aki akkor még a Kisvárdát irányította.

♦ Az Újpest az egyetlen csapat a mezőnyben, amely ha hátrányban került – ötször volt rá példa –, még nem tudott pontot szerezni.

MTK BUDAPEST–DEBRECENI VSC

♦ A tavaly felkerült fővárosi gárdának és az újoncnak ez lesz a 90. élvonalbeli mérkőzése. Az eddigiekből az MTK 41-et nyert meg, a döntetlenek száma 18, a debreceni győzelmeké 30.

♦ A Loki a bajnokikon kifejezetten jó sorozatban van a kék-fehér együttes ellen, hiszen legutóbb öt és fél éve, 2016 márciusában szenvedett vereséget. Azt a találkozót a régi Illovszky-stadionban a montenegrói Darko Nikacs góljával nyerte meg 1–0-ra az MTK, a vezetőedzője akkor is a jelenleg megbízott trénerként dolgozó Teodoru Vaszilisz volt. Ezt követően egymás után négyszer ikszeltek, a legutóbbi két összecsapásukon a Debrecen győzött.

♦ Idén márciusban a Magyar Kupában kerültek össze, az egymeccses debreceni párharcot 2–1-re az MTK nyerte meg.

♦ Az NB I-ben a kék-fehérek mostanáig 42-szer voltak a pályaválasztók, ebből 25-ször hazai győzelem született, 6-szor ikszeltek, 11-szer a DVSC diadalmaskodott.

♦ Ebben a párosításban az előző öt forduló „formatabellájának" két utolsó helyezettje találkozik Mindkét csapat csak négy pontot gyűjtött ezalatt, a sorrendet az dönti el közöttük, hogy az MTK-nak rosszabb a gólkülönbsége.

♦ A Debrecené jelenleg a magyar bajnokság leghosszabb aktív nyeretlenségi szériája, amely már négy meccs óta tart (1 döntetlen, 3 vereség). A szerdai kecskeméti kupavereség (1–2) után edzőváltás történt a Loiknál, a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor páros helyett az ideiglenesen kinevezett Jeremiás Gergő, Dombi Tibor duó meccsel.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2021–2022-ES IDÉNY KÖZBEN
2021. október 4.MezőkövesdPintér Attila helyett Supka Attila
2021. október 4.MTK
Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
2021. október 28.DebrecenHuszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)

♦ Kilenc góllal az MTK támadójátéka eddig a legmeddőbb: az egyetlen csapat a mezőnyben, amelynek a fordulónkénti gólátlaga még az 1-et sem éri el (0.9). A kék-fehérek mérkőzésein jegyezték fel a legkevesebb találatot, a Vidiéhez hasonlóan mindössze 21-et.

♦ Három bajnoki óta tart az MTK gólképtelensége, a kék-fehér alakulat legutóbb a 7. fordulóban a Mezőkövesdnek talált be a 90. percben.

♦ A Loki az előző három idegenbeli bajnokiját elvesztette, ezeken összesen három gólt szerzett és hetet kapott.

♦ Teodoru Vaszilisz, az MTK szakvezetőjeként még nem kapott ki a Debrecentől, 2016-ban három bajnokin 1 diadal és 2 döntetlen a mutatója.

GYIRMÓT FC GYŐR–FERENCVÁROS

♦ Háromszor csaptak össze az élvonalban, a 2016–2017-es idényben mind a háromszor a Ferencváros győzött, ráadásul rendre már a félidőben is vezetett. Kétgólosnál nagyobb különbség sosem alakult ki a két csapat között.

♦ Gyirmóton bajnokin kétszer találkoztak, először Böde Dániel találatával 1–0-ra, majd Gera Zoltán triplájával 3–2-re nyert az FTC.

♦ A Magyar Kupában a 2006 novemberében kerültek össze, az FTC otthon Tököli Attila találatával 1–0-ra, az idegenbeli visszavágón Tököli két-, Lipcsei Péter egy góljával 3–1-re diadalmaskodott.

♦ A Gyirmót két egymást követő győztes bajnokija után legutóbb pont nélkül maradt a ZTE ellen (1–2), és az előző hat fordulóban egyszer sem ikszelt (2 diadal, 4 vereség).

♦ A bajnok Ferencváros az NB I-ben két forduló óta nyeretlen (1–2 a Zete, majd 0–0 az MTK ellen – egyaránt otthon) és ezalatt csak egy pontot gyűjtött. Hasonlóan rossz szereplésre legutóbb januárban volt példa a zöld-fehéreknél, akkor előbb egy 0–1 jött a Groupama Arénában a Diósgyőr, majd 1–1 Felcsúton a Puskás Akadémia ellen. (A 28. és 29. fordulóban sem nyertek a ferencvárosiak, de akkor kétszer ikszeltek: 1–1 otthon a PAFC-cal, majd 0–0 Kisvárdán).

♦ Legalább három bajnokin át tartó győzelem nélküli szériája legutóbb 2017 áprilisában volt a Ferencvárosnak: négy meccsen egy ponttal (iksz a DVTK ellen, vereség a Honvédtól, a Pakstól és a Vasastól).

♦ Ez lesz a 22. NB I-es meccse a Gyirmótnak az Alcufer Stadionban, de otthon még egyszer sem tudott két gólnál többet szerezni (idegenben is csak egyszer, Újpesten, 3–1).

♦ Sorozatban 20 idegenbeli bajnokiján nem kapott ki az FTC (13 diadal, 7 iksz), legutóbb 2020. június 23-án Székesfehérváron maradt alul 1–0-ra, de akkor már bajnokként lépett pályára.

♦ A Gyirmót legutóbbi öt bajnokiján mindig legalább három gól született.

♦ Az MTK elleni 0–0-val véget ért az FTC több mint fél éven és 24 tétmeccsen át tartó döntetlen nélküli szériája (16 győzelem, 8 vereség).

♦ Amikor az FTC vezetést szerzett ebben a bajnokságban, akkor kivétel nélkül mind a hat alkalommal be is gyűjtötte a három pontot.

KISVÁRDA–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Mindössze hat találkozójuk volt eddig a legfelső osztályban, a mérleg 1 Zete-diadal, 3 döntetlen, 2 Kisvárda-siker. Az összesített gólküllönbség 8–7 a Kisvárda javára. Soha nem volt még egygólosnál nagyobb különbség a csapatok között.

♦ A Várda pályaválasztása mellett teljesen kiegyenlített a párharc, mindenféle kimenetel egyszer fordult elő (1–1–1). Érdekesség, hogy a piros-fehérek egyetlen győzelme a fővárosban született, mert pályájuk használhatatlansága miatt az újpesti Szusza-stadionban rendezték meg a februári mérkőzést, amelyet az azóta távozott Horváth Zoltán ráadásban lőtt emlékezetes, félfordulatos góljával nyertek meg 2–1-re.

♦ Idén márciusban a Magyar Kupában is meccseltek, akkor úgy győzött 6–1-re a házigazda Kisvárda, hogy a zalaiak – a bajnokságra fókuszálva – az NB III-as csapatukkal álltak ki.

♦ A paksi 2–2 azt jelentette, hogy sorozatban harmadik meccsén nem tudott győzni a Várda (2 döntetlen, 1 vereség), ehhez hasonlóra tavaly decemberben volt legutóbb példa, amikor egymás után négy döntetlent ért el. Joao Janeiro együttese azonban az FTC hazai ponthullajtásának köszönhetően 10 forduló után így is megőrizte első helyét a táblázaton, bár a veszett pontokat tekintve a második FTC és a harmadik PAFC is jobban áll nála.

♦ Három mérkőzést nyert sorozatban a bajnokságban a Zete, ilyenre legutóbb a 2019–2020-as bajnokság 25. és 27. fordulója között volt képes, még Márton Gábor dirigálásával. A széria során idegenben 6–0-ra verte meg a Kaposvárt, amelynek a kispadján akkor éppen Waltner Róbert, az egerszegiek jelenlegi vezetőedzője ült.

♦ A Kisvárda otthon még veretlen, a négy mérkőzéséből hármat megnyert és csak az Újpest ellen ikszelt (0–0), amikor csaknem egy órán át emberhátrányban volt.

♦ A ZTE házon kívül a legutóbbi három bajnokiján nem vesztett, győztesen tért haza Debrecenből és a Groupama Arénából is, míg az Újpest otthonában a 93. percben tudott pontot menteni.

♦ Joao Janeiro csapata a meccsek második játékrészében igazán eredményes, az első félidei teljesítménye alapján (2 diadal, 4 iksz, 4 vereség) csak utolsó előtti, azaz kieső lenne, és a DVSC-t is csak jobb gólkülönbségével előzi meg.

♦ A Kisvárda kapta a kimagaslóan legtöbb sárga lapot eddig a bajnokságban – a Nemzeti Labdarúgó Adattár kimutatása szerint 38-at, ami mecsenkénti közel négyes átlagot jelent. A kiállítások terén is az élen áll néggyel, de itt holtversenyben van az Újpesttel.

♦ A ZTE a legutóbbi hat idegenbeli NB I-es meccsén mindig kettő vagy több gólt szerzett.

PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD

♦ Ez a 20. NB I-es összecsapásuk, a Honvéd majdnem kétszer annyi győzelmet aratott, mint ellenfele: a kispesti sikerek száma 9, a döntetleneké és a felcsúti diadaloké 5–5.

♦ A legutóbbi két egymás elleni bajnokijukon az aktuális vendégcsapat nyert, a Honvéd a februári diadalával lezárta a Puskás Akadémia kispestiek elleni hármas győzelmi szériáját.

♦ A fővárosi együttes akkor is eredményesebb tudott lenni, amikor a PAFC volt a vendéglátó, 5 győzelem, 3 iksz, 4 vereség a mérleg a kispestiek szemszögéből. A Pancho Arénában megrendezett előző négy összecsapásuk közül egyik sem lett döntetlen: kétszer nyert az egyik, kétszer a másik csapat.

♦ A Puskás Akadémia jelenleg az NB I legjobb formában lévő csapata, az előző három bajnokiját megnyerte, a legutóbbi négyen nem kapott ki, 408 játékperce nem találtak be a kapujába. Legutóbb szeptember 12-én a kisvárdai Bumba volt eredményes ellene.

♦ A Honvéd hullámzóan szerepel eddig a bajnokságban, az elmúlt héten úgy maradt alul otthon a Mezőkövesddel szemben, hogy több mint 70 percig emberfórban játszott. Ez a fehérvári 1–2 után zsinórban a második veresége volt.

♦ A felcsúti csapat idegenben sokkal eredményesebb, a 16 pontjából csupán hármat zsebelt be a Pancho Arénában (2–0 a Mezőkövesd ellen), ezzel a teljesítménnyel úgy utolsó a hazai tabellán, hogy a Ferencváros elleni meccsét elhalasztották.

♦ A kispesti együttes idegenbeli mutatója (2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség) 50 százalékos, amivel még éppen felfér a dobogóra a vendégtáblázaton.

♦ A Honvéd előző hét bajnoki meccséből haton legalább három gól esett, a kivételt az újpesti 1–1 jelenti.

♦ A PAFC játékosai kapták eddig a legkevesebb sárga lapot az NB I-ben, 20-at, ami kereken 2-es átlag mérkőzésenként. A kiállításokat tekintve viszont nem állnak ilyen jól Hornyák Zsolt tanítványai, hiszen már három pirosat is begyűjtöttek.

♦ A Puskás Akadémia előnymegtartásban eddig hibátlan: hatszor jutott vezetéshez és mindig győzni is tudott. (Ugyanez a mutatója a Ferencvárosnak is.)

NB I, 2021–2022, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Október 29., péntek
19.45: Mol Fehérvár FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóFarkas Ádám
Október 30., szombat
14.45: Mezőkövesd–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: MTK Budapest–DVSC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
19.30: Gyirmót FC Győr–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, Alcufer Stadion
Október 31., vasárnap
14.30: Kisvárda–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion
17.00: Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna

 

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Kisvárda 10 6 2 2 15–10 +5 20
2. Ferencvárosi TC 9 6 1 2 18– 9 +9 19
3. Puskás Akadémia 9 6 1 2 13– 9 +4 19
4. Paksi FC 10 4 2 4 26–22 +4 14
5. Zalaegerszegi TE 10 4 2 4 17–20 –3 14
6. Mezőkövesd 10 4 2 4 13–17 –4 14
7. Mol Fehérvár 10 3 5 2 11–10 +1 14
8. Budapest Honvéd 10 4 1 5 17–17 0 13
9. MTK Budapest 10 3 2 5 9–12 –3 11
10. Debreceni VSC 10 2 3 5 19–19 0 9
11. Gyirmót FC Győr 10 2 3 5 11–18 –7 9
12. Újpest FC1014511–17–6 7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik