NB I: Kiss Tamás vágya, hogy újra gólt szerezzen

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 08:03
null
Nála jó helyen van a labda: Kiss Tamás alapember Felcsúton (Fotó: Kovács Péter)
Alapember a Puskás Akadémia csapatában Kiss Tamás, aki úgy érzi, koncentrációban és helyzetkihasználásban is előre kell lépni.

Amikor nyáron visszatért a Puskás Akadémiához, azt mondta, gólokkal, gólpasszokkal akarja segíteni a csapatát.

Kiss Tamás az előző idényt kölcsönben a holland SC Cambuur együttesében töltötte (tizenegy bajnokin lépett pályára, egy gólt szerzett), hogy aztán a felkészülést már a felcsúti klubbal kezdje el.

Rögtön az első előkészületi mérkőzésen kétszer is betalált az osztrák St. Pölten (4–0) ellen, nem jelentett meglepetést, hogy Hornyák Zsolt vezetőedző a bajnoki rajton a Ferencváros (0–1) otthonában éppúgy bizalmat szavazott neki, mint az azt követő három fordulóban az Újpest (2–0), a Kisvárda Master Good (1–1) és a Kecskemét (1–1) ellen. Noha gólja és gólpassza egyenlőre nincs, lendületes futballjával egyértelműen erőssége a Puskás Akadémiának, ugyanakkor azzal ő is tisztában van, az előrelépés érdekében az utolsó passzoknál jobb döntéseket kell hoznia.

„Amikor Hollandiából visszatértem a Puskás Akadémiához, egyértelműen azt a célt fogalmaztam meg magamnak, hogy minden nappal, minden edzéssel jobbá váljak, a tapasztalatommal segíteni tudjam a csapatot ” – emlékezett a közelmúltra a felcsútiak kétszeres válogatott szélsője. „Akkor is és most is úgy érzem, a keretünk van annyira erős, hogy az első három hely valamelyikén végezzünk, persze, látni kell, minden héten nehéz mérkőzés vár ránk. Nem kérdés, van hiányérzet bennem, hiszen a Ferencváros, a Kisvárda és a Kecskemét elleni találkozóból is többet hozhattunk volna ki: koncentrációban, helyzetkihasználásban egyértelműen előre kell lépnünk. Támadóként fontos, hogy gólokat szerezzek és gólpasszokat adjak, ugyanakkor nem a minél jobb egyéni statisztika az elsődleges, hanem a csapat sikere. Érdekes módon éppen az Újpest elleni bajnokin – amikor a három belső védős felállásnál a jobb oldalon kellett védekeznem – kerültem a legtöbbször olyan helyzetbe, hogy gólt lőhettem vagy kulcspasszt adhattam volna, ha jó döntést hozok. A szoros meccseket sokszor az dönti el, hogy egy játékos a hajrában is képes koncentrálni, ezáltal megfelelő döntést hozni, ebben nekem is fejlődnöm kell.”

Bármennyire hihetetlen, decemberben már hat éve lesz, hogy 2016. december 10-én Kiss Tamás a Haladás színeiben a Videoton elleni 1–1-es bajnokin bemutatkozott az NB I-ben – 16 éves és 16 napos volt akkor. Hetedik élvonalbeli meccsén, a Budapest Honvéd ellen 2–1-re elvesztett bajnokin megszerezte az első gólját, 2018 nyarán a Puskás Akadémiához igazolt, és bár novemberben még csak 22 éves lesz, már 110 meccset játszott az első osztályban. Tavaly novemberben Marco Rossi szövetségi kapitány a San Marino (4–0) és a Lengyelország (2–1) elleni világbajnoki selejtezőn is becserélte, aligha szorul magyarázatra, szeretne újra a nemzeti együttes keretébe bekerülni.

„Hamarosan hat éve lesz, hogy bemutatkoztam az NB I-ben? Nem gondoltam bele, de kapásból inkább azt feleltem volna, úgy négy-öt éve játszhattam először az első osztályban…” – mondta még Kiss Tamás.

„A Haladással Sopronban fogadtuk a Videotont, egy nullás fehérvári vezetésnél a szünetben álltam be. A vezetőedzőnk, Mészöly Géza azt mondta, csak azt csináljam, amit edzéseken szoktam: a vége egy egy lett, nem volt boldogabb ember akkor nálam! Úgy vagyok vele, a statisztika másodlagos, de olykor azért jó belegondolni, honnan hova jutottam, mennyi emlékezetes meccs van már mögöttem. Szeretnék sokáig magas szinten futballozni, a Puskás Akadémiával jó eredményeket elérni, és persze közben olyan teljesítményt nyújtani, hogy harmadszor is pályára léphessek a válogatottban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik