Labdarúgás: Kubala László-emlékkiállítás nyílt a Fáy utcában

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.06.10. 17:11
null
Fotó: <a href="http://www.vasasfc.hu/hirek/kubala_95_kulonleges_kiallitas_a_fay_utcaban-6053" target="_blank">vasasfc.hu</a>
Kubala László születésének 95. évfordulója alkalmából egy hónapon át a Fáy utcai Vasas-edzőcsarnok aulájában tekinthetik meg az érdeklődők a legendás labdarúgó hagyatékából származó tárgyakat – számolt be róla a klub honlapja.

Markovits László klubelnök a kiállítás megnyitóján elmondta, 2011-ben Barcelonában személyesen kérte fel a Vasas nevében Kubala László kisebbik fiát, Carlos Kubalát, hogy járuljon hozzá az akadémia névadásához.

„A mai napig élénken él bennem a kép, amikor 2011-ben Barcelonában személyesen kértem fel a Vasas nevében a legenda kisebbik fiát, Carlos Kubalát, hogy járuljanak hozzá az akadémiánk névadásához. Az első pillanattól a legnagyobb nyitottsággal és bizalommal állt ehhez a kezdeményezésünkhöz, elsősorban az Illovszky Rudi bácsival és édesapámmal ápolt régi barátságnak köszönhetően. Később aztán, ahogy teltek az évek, rendkívül jó és szoros kapcsolat alakult ki Carlos családja és a projektben résztvevő vasasos főszereplők között is. Kimondható, hogy az elmúlt bő egy évtizedben a Vasas Kubala egy branddé vált, és azt gondolom, a mostani kiállítás is tovább erősíti azt a szándékunkat, hogy megőrizzük Kubala László magyarországi kultuszát. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult az együttműködéshez, és ahhoz, hogy a Fáy utcában mutathassuk be ezeket a különleges tárgyakat.”

Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete, a Puskás Intézet tanácsadója a Puskás Ferenc és Kubala László közötti párhuzamokat, illetve Kubala jelentőségét emelte ki.

„Puskás Ferenc mellett Kubala László a világban a legismertebb, legsikeresebb magyar futballista és szinte hihetetlen, hogy ez a két világnagyság ugyanúgy 1927-ben született, ugyanúgy a főváros VIII. kerületében, mindketten az NB I, a magyar válogatott, majd a La Liga sztárjai voltak, egyikük a Real Madrid, másikuk az FC Barcelona történetének egyik legnagyobb játékosa lett, szobruk van Spanyolországban és Magyarországon is, és közterület is viseli a nevüket mindkét országban. Miután azonban Kubala László 1949-ben elmenekült a kommunista diktatúra elől, évtizedekig alig eshetett szó itthon a sikereiről, és máig méltatlanul kevesen ismerik. Ezért is nagyszerű, hogy volt magyar klubjainak, köztük a Vasasnak is fontos Kubala László emléke, sőt a Vasas akadémiájának a neve is az ő nevét viseli. A mostani kiállítás – a könyv, a szobor, a dokumentumfilm, az akadémia- és utcaelnevezés után – újabb mérföldkő abban a folyamatban, amelynek során vissza kell adnunk a magyaroknak a fantasztikus Kubala Lászlót. Köszönet a kiállítás összeállítóinak, a Vasasnak és mindenkinek, aki ápolja a valaha élt egyik legnagyobb magyar sportoló emlékét.”

Carlos Kubala, a legenda fia üzenetében elárulta, édesapja sokszor beszélt a nagy vasasos sportolókról.

„Be kell vallanom, 2011 előtt a Vasas Sport Clubbal kapcsolatos ismereteim felületesek voltak. Ismertem valamilyen szinten a klub történetét, Illovszky Rudi bácsival személyes kapcsolatunk is volt, édesapám pedig sokszor beszélt a nagy vasasos sportolókról, külön kiemelve a Barcelonához is kötődő Markovits Kálmánt, akit minden idők egyik legjobb vízilabdázójának tartott. Ezért is volt különleges, amikor tizenegy évvel ezelőtt egy férfi hívott Magyarországról, és Markovits-néven, a Vasas elnökeként mutatkozott be és kért találkozót tőlem. Később kiderült, hogy egy fociakadémiát szeretnének elnevezni édesapámról, és ehhez kérte az engedélyemet. Végig nagyon őszinte és világos volt velem, és bár nehezen nyílok meg idegenek előtt, akkor egyből éreztem, hogy erre a kérésre igent kell mondanunk. Azóta Markovits László a barátom, és az egész családunk nevében mondhatom, hogy hálásak vagyunk, hogy megismerhettük a Vasas őszinte és hiteles filozófiáját. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy édesapám születésnapján kiállítással emlékeznek meg róla a Fáy utcában. Hatalmas köszönet és ölelés a Kubala család részéről a Vasas családnak ezúton is.”

Fotó: vasasfc.hu
Fotó: vasasfc.hu

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik