FTC: kulisszatitkok a Fradit tíz éve erősítő Dibusz Dénestől

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 10:08
null
A tíz éve zöld-fehérbe öltöző Dibusz Dénes elszántan készül az idény folytatására, a kapus fejében már ott motoszkálnak a tavaszi meccsek (Fotó: fradi.hu)
A hétfőn napra pontosan tíz éve a Ferencvároshoz érkező Dibusz Dénes kulisszatitkokat árult el a spanyolországi edzőtáborból, még a koronavírus-járvány is szóba került.

A terep ismerős. A Ferencváros hétfő reggel útra kelt, hogy a következő tizenkét napot Spanyolországban töltse. Benidormban és környékén az elmúlt években többször edzőtáborozott a Fradi, az idén a szálloda is sokak számára ismerős, hiszen a csapat 2020 januárjában Szerhij Rebrov irányításával készült már ott. A Ferencváros éppen tíz évvel ezelőtt, 2014. január 15-én jelentette be Dibusz Dénes szerződtetését a Pécstől, az azóta csapatkapitánnyá váló kapust arra kértük, rendhagyó módon engedjen betekintést a kulisszák mögé: hogyan telik az utazás, mivel töltik szabadidejüket (már ha van...) az edzőtáborban?

AMIKOR AGGASZTÓ HÍREK ÉRKEZTEK KÍNÁBÓL     

DÉLELŐTT. A keret tagjai hétfőn a népligeti edzőbázison elfogyasztott reggelit követően kilenc órakor indultak a repülőtérre, hogy a kétórás repülőutat követően a késői ebédet már Spanyolországban fogyasszák el.

„Túl sok meglepetés nem ért bennünket a landolást követően – mondta lapunknak Dibusz Dénes. – A múlt télen a mostani helyszíntől mindössze nyolc kilométerre, La Nucíában készültünk, a különbség ezúttal annyi, hogy visszatértünk abba a szállodába, ahol négy évvel ezelőtt már laktunk. Szerhij Rebrov irányításával jártunk itt, de nem csupán ezért maradt emlékezetes az a tábor. Abban az évben tört ki a koronavírus-járvány, a januári edzőtáborban arról beszélgettünk, lesz-e a pandémiából valami vagy sem... Kínából érkeztek az aggasztó hírek, végül márciusban hivatalosan is megjelent Magyarországon is a járvány.”

SÉTA AZ EDZŐPÁLYÁRA TORNACIPŐBEN

DÉLUTÁN. A landolást követően a csapat buszra pattant, meg sem állt a szállodáig. A becsekkolás már csukott szemmel is menne, a klub nemzetközi osztályának munkatársai kiosztják a névre szóló szobakártyákat, mindenki lepakol, elhelyezkedik, az ebéd utáni csendes pihenőt követően pedig máris következhetett az első edzés.

„Ebből a szempontból tökéletes helyszínen vagyunk – folytatta a 33 éves kapus. – A szállodának saját edzőpályája van, gyakorlatilag kisétálunk a pályára. Nem mintha máskor nagy gondot okozna tíz percet vagy negyed órát buszozni az edzőközpontig, de így még kényelmesebb a helyzetünk, nem megy a transzferrel az idő. Tornacipőben kimegyünk a pályára, ott pedig átvesszük a stoplist, és kezdődhet is a munka. Tizenkét napot töltünk itt, ezek az apróságok is sokat jelentenek.”

A felkészülés idején a kapusok az edzések nagy részében különmunkát végeznek a mezőnyjátékosoktól, száraz futás részükre nincs. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szeparálva dolgoznak a többiektől, amikor a tréningen éppen a futásokkal tarkított blokk következik, Dibusz Dénes és a többi kapus külön vonul.

„Az edzések azért is fontosak ebben az időszakban, mert az új játékosokat ilyenkor ismerjük meg. Ki milyen karakter, hogyan lehet hozzászólni, mennyire érzékeny. A télen a Viditől érkező Kenan Kodro ebből a szempontból ismerős arc, ellenfélként jó néhányszor találkoztunk az elmúlt években, fehérvári játékosként sajnos gólt is lőtt már nekem. Olyan is előfordult, hogy egy-egy meccs után váltottunk néhány szót. Vele kapcsolatban nem a sötétben tapogatóztunk, a beilleszkedését az is nagyban megkönnyíti, hogy több bosnyák játékos is szerepel a keretünkben.”

Habib Maiga helyzete annyiban más, hogy a francia Metztől érkező középpályás nem beszél angolul, márpedig a Ferencvárosnál ez a hivatalos nyelv az öltözőben.

„Ő egyelőre a francia anyanyelvűekkel tud kommunikálni. De a lényeg úgyis az, a pályán miként teljesít. Márpedig ott nincs probléma, megérteti magát, látszik, hogy kemény, harcos futballista.”

MEGFELELŐ FELTÖLTŐDÉS KÉT KISGYERMEK MELLETT

ESTE. Az edzőtáborokban nehezen telnek az esték. Noha a játékosokat a fárasztó nap végén nemigen kell altatni, a vacsora és az ágyba bújás közötti időszakot próbálják hasznosan eltölteni. Van, aki sorozatot, filmet néz a tabletjén, más könyvet olvas, akadnak olyanok is, akik szobában összegyűlve szeretnek beszélgetni.

LENGYEL ÉS NORVÉG CSAPAT VÁR A FRADIRA

Spanyolországban négy felkészülési mérkőzést játszik a Ferencváros, két ellenfél már biztos. Január 18-án csütörtökön a lengyel első osztályban szereplő Piast Gliwicével játszik a csapat 100 vagy 110 perces meccset, három nappal később a Norvég Kupa-győztes Moldéval csap össze.

A FERENCVÁROS FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 6.–január 12., Mezőkövesd; január 15.–január 26., Spanyolország (Benidorm)
Felkészülési mérkőzések
Itthon:
Január 12.: Mezőkövesd–Ferencváros 0–1 (Loncar)
Spanyolországban:
Január 18.: Ferencváros–Piast Gliwice (lengyel)
Január 21.: Ferencváros–Molde (norvég)

Tokmac Nguen öt év után nincs ott a csapattal, a klub a múlt héten közölte, hogy szakmai indokok miatt nem számítanak rá a továbbiakban. Rajta kívül Anderson Esiti és Owusu Kwabena is kikerült a keretből.

„Mind a hárman sokszor bajlódtak sérüléssel az elmúlt időszakban, gyakran nem voltak játékra alkalmas állapotban. De a szakmai stáb egyikükkel sem éreztette, hogy gond van a munkájukkal. Az ilyen döntések hozzátartoznak a futballhoz, Dejan Sztankovics vezetőedző és a klubvezérkar így döntött, nekünk, játékosoknak nincs ebbe beleszólásunk. Bízunk benne, hogy mind a hárman találnak megfelelő csapatot maguknak, és jó szívvel gondolnak majd vissza Ferencvárosban eltöltött időszakukra.”

Dibusz Dénes minden este videóhívással beszél családjával és önéletrajzi filmeket szeret leginkább nézni. A rutinos kapus számára különösen fontos volt a téli feltöltődés, hiszen a nyáron mindössze öt napja volt a pihenésre, januártól decemberig gyakorlatilag végig pályán volt.

„Jó volt kikapcsolódni kicsit. Igyekeztem nagyokat pihenni, már amennyire két kisgyerek mellett lehet. De jól sikerült a téli vakáció, és ami a lényeg, mentálisan teljesen feltöltődtem.”

A magyar bajnok februárban az Olympiakosszal játszik az Európa-konferencialiga rájátszásában, ám a játékosok a felkészülés idején még nem gondolnak a konkrét kihívásokra. Ezekben a napokban a részfeladatokra koncentrálnak, sikerüljön minél jobban a másnapi edzés, menjen jól a játék a következő edzőmérkőzésen.

„Tudat alatt nyilván motoszkál a fejünkben az Olympiakosz elleni párharc, de egyelőre nem beszélgetünk róla. A felkészülési időszaknak itt, Spanyolországban az is a tétje, ki milyen pozícióba helyezi magát, február elején ugyanis le kell adni a nevezési listát. Nyilvánvalóan mindenki szeretne ott lenni a névsorban.”

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Kenan Kodro (bosnyák-spanyol, Fehérvár FC),Habib Maiga (elefántcsontparti, Metz – Franciaország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Giorgi Haraisvili (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia), Stjepan Loncar(bosnyák, Asztana – Kazahsztán)
Kiszemeltek: Edgar Szevikjan (örmény, Nyizsnyij Novgorod – Oroszország)
Távozók: Vogyicska Balázs (soroksári kölcsön után ZTE FC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Anderson Esiti (nigériai), Baráth Péter, Owusu Kwabena (ghánai), Samy Mmaee (belga-marokkói, Panathinaikosz – Görögország), Marquinhos (brazil,Pumas UNAM – Mexikó), Tokmac Nguen (norvég)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik