FTC: Beérett Ádám rengeteg munkája – Halmai Gábor

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.01.10. 11:22
null
Halmai Ádám (középen) a Ferencváros spanyolországi edzőtáborában készül a tavaszi szezonra (Fotó: <a href="https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/paszka-lorand-utjan-a-fradival-keszulo-fiatal-tehetseg">fradi.hu</a>)
A Ferencváros labdarúgócsapata ezekben a napokban a spanyolországi La Nuciában edzőtáborozik, és mint ismeretes, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző úgy döntött, a külföldi táborba néhány fiatalt is magával visz. A zöld-fehérekkel tartott az őszi idényben a másodosztályban szereplő Soroksárt erősítő támadó, Halmai Ádám, a korábbi 57-szeres válogatott labdarúgó, Halmai Gábor fia. Halmai Gábort arra kértük, hogy néhány mondatban mutassa be fiát, illetve korábbi profi játékosként tanácsolt-e valamit nagy lehetőség előtt álló gyermekének.

 

„Ádámmal sokat beszélgetünk a labdarúgásról – mondta lapunknak Halmai Gábor, a Videoton, a Honvéd, az MTK, a belga Germinal Ekeren és az izraeli Hapoel Tel-Aviv korábbi futballistája. –  Azzal kezdtem, hogy beérett a rengeteg munkája. Az egész család örült, de reálisan nézzük a történteket, tudjuk, a Ferencváros szakmai stábja egyelőre csak megnézi Ádámot, s kiderül, látnak-e benne fantáziát.  Nem féltem a gyereket, mert fanatikus sportoló, minden részletre odafigyel, legyen szó edzésről, táplálkozásról vagy pihenésről.”

Halmai Ádám nyáron lesz 22 esztendős, tehát későn érő típus, és sok hozzá hasonló futballista veszhet el a rendszerben, mert nem kapják meg a megfelelő figyelmet, emiatt idő előtt feladják, és hátat fordítanak a sportágnak.

„Az elmúlt két-három évben láttam bele igazán, milyen nehéz dolguk lehet az Ádámhoz hasonló korú és mentalitású játékosoknak. Volt időszak, amikor az én fiamban is tartani kellett a lelket, ösztönözni, motiválni, de rengeteg olyan tehetség lehet, akinek nincs meg a megfelelő háttere, vagy éppen az edzője nem látja meg benne, hogy később érhet be – nos, ők mind elvesznek a futballunk számára! Erről sokat beszélgettem korábbi válogatott csapattársaimmal is, Fehér Csaba elmesélte, Hollandiában külön tornákat szerveznek a későn érő játékosoknak, hogy ők se tűnjenek el a süllyesztőben.”

Halmai Gábor anno 18 esztendősen robbant be az élvonalba – vajon neki jobb esélye volt, mint most a fiának?

„Más volt a világ. A sztorim amúgy is különleges volt, hiszen a szalagavatómról hajnalban értem haza, másnap szóltak, hogy a második félidőre beállok a felnőttek edzőmeccsén, és beszállva a mérkőzésbe a második labdaérintésemből gólt rúgtam, majd rá két hónapra kezdő voltam az első NB I-es meccsemen. Ami viszont kiderült akkor is: munka nélkül nincs lehetőség, nincs előrelépés a futballban. A gyerekre is ez vár.”

A FERENCVÁROS KERETE A SPANYOLORSZÁGI EDZŐTÁBORBAN

Kapusok: Dibusz Dénes, Bogdán Ádám, Szécsi Gergő, Radnóti Dániel
Védők:
Samy Mmaee, Botka Endre, Eldar Civic, Adnan Kovacevic, Mats Knoester, Pászka Lóránd, Henry Wingo, Almássy Levente
Középpályások:
Muhamed Besic, Vécsei Bálint, Aissa Laidouni, Xavier Mercier, Kristoffer Zachariassen, Sigér Dávid, Amer Gojak, Giorgi Haraisvili, Anderson Esiti, Lisztes Krisztián, Varga Zétény
Csatárok:
Adama Traoré, Tokmac Nguen, Ryan Mmaee, Carlos Auzqui, Marquinhos, Halmai Ádám

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik