BORBOLA BENCE 2022.05.25 09:14

FTC: Amióta itt vagyok, mindenben előreléptem – Vécsei Bálint

A nehezebb időszakokban sem adta fel a nyolcszoros válogatott futballista, és elárulta, kellemesen csalódott Sztanyiszlav Csercseszovban, aki nagyon jó kapcsolatot alakított ki a játékosokkal.    

Pályafutása legjobb magyarországi idényén van túl a Ferencváros középpályása (Fotó: Szabó Miklós)

 

– Legjobb magyarországi idényén van túl?
– Mondhatjuk, igen – felelte lapunknak Vécsei Bálint, aki a kispesti éveket követően játszott Olaszországban és Svájcban, aztán 2019 decemberében igazolta át a Ferencváros. – A bajnoki cím mellé megnyertük a Magyar Kupát, hazai szinten mindent elértem a csapattal, amit lehetett.

 VÉCSEI BÁLINT
Kora:  28 éves
Posztja: középpályás
NB I-es mérkőzései: 141
NB I-es góljai: 12
Válogatott mérkőzései/gólok:  8/1

– Harmadik bajnoki címét szerezte a Fradival. A mostanira a legbüszkébb?
– Egyértelműen ez a legkedvesebb. A korábbi két alkalommal kevesebb játéklehetőséget kaptam, akkor is voltak jó mérkőzéseim, ám a mostani idényben lettem meghatározó tagja a Ferencvárosnak. Most vettem ki leginkább a részem a sikerből.

– Miben lépett előre a legtöbbet ebben az idényben?
– Mentálisan még erősebb lettem. A nehéz időkben sem adtam fel, akkor sem sértődtem meg, amikor alig jutottam lehetőséghez. Minden edzésen harcoltam, küzdöttem, odatettem magam, nem nyugodtam bele, hogy kiegészítő ember vagyok. Ez az időszak is a hasznomra vált. Amióta a Ferencvárosnál vagyok, gyakorlatilag mindenben előreléptem.

– A bajnokság hajrájában szerződést is hosszabbított. Jól érzi magát a klubban?
– Az egyesület az opciós jogát érvényesítette, jó érzés, hogy továbbra is számítanak rám.

– Az MTK elleni bajnokin és a Paks elleni kupadöntőben is belső védőként szerepelt. Hogy tetszett a poszt?
– Korábban sosem játszottam ebben a pozícióban, nemcsak felnőtt-, utánpótláskoromban sem. Vezetőedzőnk, Sztanyiszlav Csercseszov kíváncsi volt rá, milyen teljesítményre vagyok képes ezen a poszton. Miután sokat birtokoljuk a labdát, hátul is játékban tudok lenni, onnan is képes vagyok forgatni a játékot, keresni az üres területeket.

MENTÁLISAN KELL FELFRISSÜLNI

A Ferencváros keretéből Vécsei Bálint mellett Dibusz Dénes és Botka Endre is meghívót kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól, ők ezekben a napokban a válogatottal Telkiben készülnek az Anglia, Olaszország és Németország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. Őket a sűrű program miatt a Gyirmót elleni (2–1) utolsó bajnokiról elengedte Sztanyiszlav Csercseszov, hogy két-három nappal több idejük legyen pihenni és mentálisan felfrissülni.


– Mi volt az idény legnagyobb tanulsága?
– Hogy önbizalom nélkül nem lehet futballozni. A döcögős tavaszi szezonkezdet alatt is megmaradt a kellő önbecsülésünk, hittünk magunkban. Futballozni csakis így lehet. A télen nem volt egyszerű a helyzetünk, minket is sújtott a koronavírus, ráadásul nálunk edzőváltás is volt. Ez tovább nehezítette a dolgunkat. Sztanyiszlav Csercseszov személyében új vezetőedző érkezett, a szakmai stáb egy része is kicserélődött, valóban nyögvenyelősen kezdtünk, de viszonylag hamar kiegyenesedtünk, a végére nem véletlenül sikerült a duplázás.

– Meglepte, hogy a legfőbb riválisnak számító fehérváriak idő előtt kiszálltak az aranyért folytatott harcból?
– Már az őszi szezonban is látni lehetett, hogy valami nincs náluk rendben. Nem úgy megy nekik a játék, ahogy szerették volna. Az idén inkább a Puskás Akadémiára és a Kisvárdára kellett odafigyelnünk, de leginkább magunkra.

– A Bajnokok Ligájában mire lehet képes az együttes?
– Mindannyiunknak nagy lehetőség az újabb kupaindulás. Egyértelmű célunk, hogy ismét bekerüljünk valamelyik csoportkörbe. Talán nem is lehetetlen.

– A télen a csapathoz érkező Sztanyiszlav Csercseszovról elterjedt, hogy morózus vezetőedző, olykor „leharapja” a játékosok fejét. Utólag elárulhatja, mennyire tartottak tőle.
– Miután mi, játékosok is a médiából értesültünk, milyen karakter Sztanyi­­­sz­lav Csercseszov, némileg tartottunk tőle. Nem tudtuk, mire számítsunk tőle, de rögtön az első héten látszódott, nem egészen olyan, mint amilyennek beharangozták. Korrekt vezetőedző, kifejezetten jó kapcsolatot alakított ki a futballistákkal, sokat beszélgetett velünk, és humora is van. Kedveljük, de ami a lényeg, szakmailag is felkészült szakemberről van szó.

2022.06.28 22:46:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nyilván kiderül már az eddigiekből is, hogy elfogult vagyok Nikoliccsal, már régóta. Azért is, mert történhet(ett) vele bármi, nem jön ki a sodrából. Most, kiebrudalásakor is úriemberként kommentált közösségi oldalán, »fura helyzeteket produkál olykor az élet« – ez volt a legerősebb megfogalmazása.

2022.06.28 16:43:38

Labdarúgó NB I MURÁNYI DOMONKOS

Loncar duplájára alapozva a zöld-fehérek magabiztosan nyertek német ellenfelükkel szemben.

2022.06.28 09:31:45

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

A várt Ferencváros–Újpest döntő ugyan nem jött össze, ám a finálét így is 18 ezren látták a Hungária úton.

2022.06.27 19:25:54

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hunyjuk le a szemünk, és látni fogjuk: szabadrúgás jön, áll egy kicsi, törékeny srác a labda mögött, lép kettőt, megtekeri, és száll, száll a labda eszeveszetten pörögve a bal felső sarok felé. A többi – ahogy Hamlet mondaná – néma csend!

2022.06.27 19:17:48

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Talán csak a »tejjel-mézzel folyó Kánaán« kifejezés nem hangzott el.