Emlékévet hirdettek Lóránt Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 15:53
null
Emléktábla Lóránt szülői házának oldalán Kőszegen (Fotó: Unger Tamás)
Száz évvel ezelőtt, 1923. február 6-án Kőszegen született Lóránt Gyula, az Aranycsapat legendás középhátvédje. A centenáriumot emlékév szervezésével kívánja megünnepelni az Aranycsapat Testület, szülővárosa és a róla elnevezett helyi futballklub is – jelentették be csütörtökön a vasi kisvárosban tartott sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke az MTI-nek a sajtótájékoztató után kiemelte: Kőszeg példamutató módon ápolja Lóránt Gyula emlékét, ennek a tiszteletadásnak a jele az emlékév szervezésének gondolata is, amelyet az Aranycsapat Testület nemcsak támogat, de maga is bekapcsolódik annak szervezésébe, és várják a további csatlakozókat is.

Lomnici kiemelte, Lóránt Gyula 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes lett a magyar válogatottal, s a kettő között tagja volt az „évszázad mérkőzésén” 1953. november 25-én a londoni Wembleyben 6:3-ra diadalmaskodó nemzeti csapatnak.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta: a Lóránt Gyula emlékévet február 6-án, a sportoló szülőházánál rendezett ünnepségen, emléktáblája megkoszorúzásával nyitják meg. Terveik között szerepel, hogy az év során egy labdarúgótornával és egy konferencia megtartásával is tisztelegnek emléke előtt.

Lóránt edzőként is jelentős eredményeket ért el, több német csapat, köztük a Bayern München trénere is volt, később Görögországban a PAOK-kal bajnokságot nyert. Utóbbi klub vezetőedzőjeként 1981-ben hunyt el, amikor mérkőzés közben szívrohamot kapott. Németországban temették el, hamvait 2011-ben özvegye és lánya kezdeményezésére hozták haza, és Kőszegen helyezték végső nyugalomra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik