SOMOGYI ZSOLT
2023.07.05 18:21 Frissítve: 2023.07.06 08:50

DVSC: A tárgyalás egy percig tartott – Dzsudzsák Balázs

Meghosszabbította a szerződését a Debreceni VSC csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs. Erről nyilatkozott lapunknak a 109-szeres magyar válogatott játékos.

Dzsudzsák Balázs már a DVSC új mezét tartja a kezében (Fotó: dvsc.hu, A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)

 

„A tárgyalás egy percig tartott” – mondta a megállapodásról Dzsudzsák Balázs, aki újabb egy évig a DVSC játékosa lesz. A 109-szeres válogatott szerda délután Debrecenben, szűk körű sajtóbeszélgetésen jelentette be a döntést, és mosolyogva kezdte azzal: „Ez lehetett a világ legrövidebb egyezkedése.”

 
Szerződést hosszabbított Debrecenben Dzsudzsák Balázs

„Amikor hazatértem külföldről, akkor sem titkoltam céljaimat – mondta Dzsudzsák Balázs. – A Loki akkor a másodosztályban szerepelt, és az első vágy nem is lehetett más, mielőbb visszajutni az élvonalba. Ez sikerült, léphettünk egy lépcsőfokot, stabilizáljuk ott a helyünket, és amikor ez is megvolt, szerettünk volna előrébb lépni. A harmadik helyen végeztünk, és amikor az utolsó fordulóban tizenötezer néző előtt játszottuk le a bajnoki mérkőzést az Újpest ellen, ez jutott eszembe: ez az igazi hazaérkezés, ezt szerettem volna megélni.”

Persze az elmúlt időszak sem volt zökkenőmentes, elég csak arra utalni, hogy a futballista a Ferencváros elleni idegenbeli mérkőzésen gólöröm közben eltörte a csuklóját. Így aktuális a kérdés: mi újság a karjával?

„Lekopogom: úgy tűnik, minden oké – jött a válasz. – természetesen a sérülés sohasem jön jókor, nekem a nyári szünetemet is átírta, csak Franciaországba utaztam el, itt pedig a Debrecen pallagi edzőközpontjában folyamatosan lézerrel, mágnessel kezelték, állandóan gyógytornáztattam. És azt hiszem, az igazi teszteken is túl vagyok: amikor először kimentünk futballozni, az egyik labdaátvételnél kicsúszott a lábam, és puff, ráestem a kezemre. Gondolhatják, mi futott át rajtam... Aztán a következő pillanatban túl is jutottam a sokkon, nincs semmi baj, nem fáj, nem sérültem rá, felálltam, és futottam tovább. Aztán a következő alkalommal öt az öt elleni játék volt az edzésprogramban, és ahogy fordultam, nem vettem észre, hogy Varga József, Józsika érkezik mögöttem, talán ő sem érzékelt engem, mindenesetre a kezemmel véletlenül megütöttem. Újabb ijedtség, de itt sem történt semmi baj, szóval azt gondolom, a kötést szép lassan elhagyhatom, az edzések idejére.”

Februárban a 100. NB I-es mérkőzésén pályára lépő válogatottsági rekorderre továbbra is számít a DVSC és a klub elnöke, Ike Thierry Zaengel (jobbra) is (Fotó: Kovács Péter)

Visszatérve a szerződésre, a futballista elmondta, hogy nyilvánvalóan nagyon hízelgő számára, hogy még mindig lenne külföldi ajánlata, Dubaiba vagy az orosz bajnokságba is mehetett volna, de számára nem volt kérdés a folytatás: mint mondta, amint megtudta, hogy a Loki számít rá a 2023–2024-es szezonban, ő javasolta a vezetőknek, foglalkozzanak a fiatalokkal, a lejárt szerződésű játékosokkal, amennyire lehet tartsák egyben a keretet, miatta nem kell sietni, vele könnyen megegyeznek majd.

Egy perc alatt...

És ez így is történt.

A DVSC lehet a Ferencváros legerősebb kihívója?

„A Fradi más szint – válaszolt a támadó. – Még azzal együtt is, nyilvánvalóan önbizalmat adhatott nekünk az elmúlt időszak. Mi is láttuk a statisztikát, hogy mióta Szrdjan Blagojevics a vezetőedző, nyolc ponttal többet gyűjtöttünk, mint a bajnok zöld-fehérek: ez hitet adhat nekünk, de szó sincs róla, hogy ez azt jelenti, hogy a következő idényben ugyanilyen közel lehetünk a Fradihoz. Teljesen más büdzsével dolgoznak a fővárosiak, mint a mi klubunk, és ezt ideig-óráig el lehet tüntetni, szeretnénk is tartósan visszakerülni a dobogóra vagy annak közelébe, mégis óvatosan fogalmaznám meg a célokat. Tisztességesen dolgozunk, és majd kiderül, hogy a teljesítményünk alapján a Fradival versenyezhetünk, esetleg a Kecskeméttel a második, a Puskás Akadémiával, a Pakssal a harmadik helyért, mint ahogy az történt az elmúlt tavasszal.”

Szrdjan Blagojevics (jobbra) érkezése után remek tavaszt produkált a DVSC (Fotó: Nemzeti Sport)

Az Európa-konferencialigáról Dzsudzsák Balázs azt mondta, több szempontból is fontos sorozat, a klubnak is a szurkolóknak is, valamint nagyszerű tapasztalat lehet ez a keret fiatal játékosai számára.

 NS-SZAKÉRTŐ: SUPKA ATTILA, DZSUDZSÁK BALÁZS KORÁBBI EDZŐJE
Amikor a felnőttcsapattal edzett, érezni lehetett, tehetséges labdarúgó, sokra viheti, érdemes rá figyelni. Technikailag képzett, ballábas futballistaként hamar beilleszkedett a jó közösségbe, persze ezért sokat is kellett tennie, kiemelkedően dolgoznia – Sándor Tamás, Dombi Tibor, Madar Csaba, Böőr Zoltán és Szatmári Csaba mellett nem volt más út. Ha nem így tett volna, kilökte volna magából a csapat. De beállt a sorba, keményen melózott, az edzések után kinn maradt gyakorolni, így a társaság támogatta, amiben csak tudta. Az, hogy ilyen idősen még az első osztályban futballozhat, nem egyedi eset, Cristiano Ronaldo harmincnyolc évesen is játszik. Persze ehhez tökéletes erőállapotban kell lennie, sok mindent kell tennie és odafigyelnie magára. Dzsudzsák Balázs az előző idényben kiemelkedően futballozott a Lokiban, nagyban neki is köszönhető, hogy a csapat a harmadik helyen zárta a bajnokságot.

„Hogy őszinte legyek, és tényleg senkit sem akarok megbántani: nem nagyon értem, miért kell emiatt meccseket elhalasztani – fogalmazott Dzsudzsák. – A mérkőzés a legjobb terhelés, szerintem minden játékos ezt szereti a legjobban. Ezért dolgoztunk, ezért készülünk, mindig többet szeretnénk elérni, és ha kivívtuk a jogot, hogy nemzetközi tétmérkőzésen szerepelhessünk, az persze fontos nekünk. De emiatt nem szorul háttérbe a bajnokság, ugyanakkor azt gondolom, ennyi pluszterhelést bírni kell.”

Kikerülhetetlen slágertéma: Szoboszlai Dominik a Liverpool játékosa lett.

„Szívből gratuláltam neki – válaszolt Dzsudzsák. – Ő is meg tudja erősíteni, hogy nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Már amikor annak idején bekerült a válogatottba, kereste a társaságunkat: a rutinosabb, idősebb játékosokkal próbált jó viszonyt kialakítani. Fantasztikus, hogy a Liverpool ennyi pénzt fizetett érte, ez óriási lehetőség.”

A magyar válogatott jelenlegi csapatkapitánya kedd délután úgy fogalmazott, hogy – miközben minél több trófeát elhódítana a Liverpool játékosaként – a válogatottal szeretne kijutni nagy világeseményekre, nem titkoltan szeretné megdönteni Dzsudzsák Balázs rekordját – ez pedig 110 válogatottságot jelent.

„Szívből kívánom neki, hogy sikerüljön – reagált az „utód” kijelentésére Dzsudzsák Balázs. – Mint a magyar futball szurkolója, minden drukkerrel együtt azért szorítok, hogy a nemzeti csapat jusson el a következő Európa-bajnokságra, legyen ott a világbajnokságon, aztán megint kvalifikálja magát az Eb-re – ezek a tornák is segítenék a játékosokat abban, hogy minél többszörös válogatottak legyenek. Nekem sem volt könnyű a rekordot megdönteni, de szurkolok, hogy akár Dominik, akár a többi játékos elérjen odáig, mint én. Szükség van erre ahhoz, hogy a sérülések elkerüljék az embert.”

Dzsudzsák szerint nagyszerű közösség alakult ki a csapaton belül, ahol remek a légkör (Fotó: Nemzeti Sport)
 DVSC: UTAZÁS ELŐTT MECCS A KISVÁRDA ELLEN
A      Debreceni VSC      nemcsak idehaza, hanem Ausztriában is készül a következő idényre, július 8. és 20. között edzőtáborozik a szomszédos országban. Az elutazás előtt, csütörtökön a Kisvárdát fogadja Pallagon, zárt kapuk mögött. A tervek szerint odakint július 11-én a Wolfsberg, 14-én a LASK, 18-án a TSV St. Johann, 19-én a Al-Sabab ellen lép pályára. Az Európa-konferencialigában is játszik a DVSC, az örmény Alaskert és a montenegrói Arszenal Tivat párharcának győztesével találkozik a selejtező 2. fordulójában, de még nem tudni, hogy idegenben vagy hazai pályán kezdi-e a párharcot. Ha a Tivat búcsúztatja az Alaskertet, valamint a másik montenegrói csapat, a Szutjeszka is továbbjut, a DVSC elleni párharc első mérkőzése lenne Debrecenben, míg a visszavágó Mon­tenegróban. A magyar csapat az első mérkőzésen eredetileg idegenben lépne pályára július 27-én, míg a visszavágót augusztus 3-án játszaná a Nagyerdei Stadionban.
CS. A.

Miközben beszélgettünk, azt lehetett érezni, hogy Dzsudzsák Balázs ugyanolyan elszántsággal készül az első bajnoki mérkőzésre, mint tíz, tizenöt évvel ezelőtt. A motiváció megvan.

„Mert a játék szeretete semmit sem csökkent – mondta erre. – Sőt, talán még jobban megbecsülöm, hogy még mindig a pályán lehetek, mert tudom, hogy már nincs sok hátra. Én meg azt gondolom, mindent meg kell élni, másrészt talán nagyképűnek tűnik, mégis azt mondom: egy ilyen évad után vonuljak vissza? Pedig furcsa idény volt ez, hiszen a korábbi társaim közül Nikolics Nemanja, Priskin Tamás és Szalai Ádám is befejezte a pályafutását, de én még úgy érzem, a következő évben is hasznos tagja lehetek a csapatnak. Nagyszerű közösség alakult ki, és talán ebben nekem is volt némi szerepem Amikor idejöttem, sokszor megesett, hogy tíz-tizenöt perccel az edzés lefújása után már üres volt az öltöző. Én pedig vállaltam a konfliktust, és kérdezgettem a srácokat: senki sem ér rá a konditeremben dolgozni? Masszíroztatni? Regeneráló gyakorlatokat végezni? Ez a munkánk, ez az életünk, hova rohanunk? Szép lassan megváltozott a hozzáállás, nem csak a kötelező programokon veszünk részt. Elértem, hogy hetente egyszer az egész csapat közösen elmenjen vacsorázni, és ott szigorúan tilos a telefonhasználat. Nem azért ülünk egy asztalhoz, hogy a mobilt nyomkodjuk. Beszélgetünk, jól érezzük magunkat, és úgy látom, most már mindenki várja ezeket az alkalmakat. Szóval nagyon jó légkör van ma már a Loki öltözőjében, jó idetartozni, és boldog vagyok, hogy legalább még egy évig itt lehetek.”

 

2023.12.10 15:42:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Nagyobb volt a tűz, mint a füst: a tabella élén telel a címvédőnek odahaza három gólt vágó, lelkesen harcoló Paks.

2023.12.10 14:49:54

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A hazaiaknak 19 lövés is kevés volt a gólhoz, a hajrában Kodro és Christensen is betalált – Kuttort pedig kiállították.

2023.12.09 23:23:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2023.12.09 22:41:29

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Paksiként fűtene a bizonyítási vágy.

2023.12.09 09:17:56

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A liláknak megint csak pár perc hiányzott a győzelemhez, a kapufát kétszer is eltaláló ZTE Medgyes átlövésével mentett meg egy pontot.