Az új Fradi-edző számára a Barcelona a példa

Vágólapra másolva!
2012.08.22. 15:04
null
Ricardo Moniz, a Ferencváros új vezetőedzője <a href="http://www.fradi.hu" target="_blank">(Fotó: fradi.hu)</a>
A Ferencváros új vezetőedzője, Ricardo Moniz a klub hivatalos honlapjának adott interjúban beszélt részletesen első benyomásairól, a futballról alkotott felfogásáról. A csapattal kapcsolatos friss hír, hogy a Videoton csatára, Milan Perics ma orvosi vizsgálaton esett át.

 

PERICS MÁR AZ ÜLLŐI ÚTON

Tíz napja már beszámoltunk arról, hogy Milan Perics a Ferencvároshoz szerződhet. A Videoton csatára tegnap az Üllői úton járt tárgyalni, ma pedig már az orvosi vizsgálaton is sikeresen átesett – tudta meg a Nemzeti Sport. Az értesülést az nb1.hu is megerősítette.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a két klub között megszületett-e a megegyezés, és ha igen, akkor a csatár mennyi időre kerülhet a zöld-fehérekhez.

„Mindenekelőtt nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan nagy tradíciókkal rendelkező klubnál dolgozhatok, mint a Ferencváros – nyilatkozta Ricardo Moniz a fradi.hu-nak. – Az első nap egy új klubnál mindig nagyon intenzív, és nemcsak a játékosoknak, hanem az edzőnek is nehéz. Új keretet, egy új stábot és új körülményeket kell megismernem. A mai munka után úgy látom, hogy jó a csapategység. Igyekeztem mindenkivel beszélgetni, hogy minél hamarabb megismerjük egymást.”

A szakember részletesen beszélt a Ferencváros keretéről, játékáról is. Úgy véli, elsősorban a helyzetkihasználáson kell javítania a csapatnak.

„Láttam videón az eddig lejátszott bajnokikat, amelyeken nagyon sok gólszerzési lehetősége volt a csapatnak. Helyzeteket kidolgozni a legnehezebb a futballban. A világ labdarúgása nagyon kiegyenlítetté vált, jó fizikumú, jól felkészített labdarúgókkal rendelkeznek a csapatok, a különbséget az jelenti, hogy ki használja ki jobban a lehetőségeit – fogalmazott Moniz, aki a Honvéd elleni bajnokira is kitért. – Ez egy kihívás! Nagyon fontos, hogy mindig pozitívan gondolkodjunk. Nagy nap lesz, mert otthon, a saját közönségünk előtt játszhatunk. Hinnünk kell magunkban, a saját képességeinkben. Önbizalommal kell pályára lépnünk, és akkor az történik majd a gyepen, amit mi akarunk. Négy nap valóban nem sok, de azon dolgozunk, hogy sikeresen teljesítsük ezt a feladatot.”

Moniz korábbi edzői pályafutása során évekig dolgozott utánpótláscsapatoknál is, az ő nevéhez is köthető a Red Bull nemzetközi utánpótlásbázisának kialakítása, és előző állomáshelyén, a Salzburg vezetőedzőjeként is szemmel tartotta a fiatalokat.

„Az első csapat edzéseit követően néha meglátogattam a fiatalokat, mert úgy gondolom, hogy ők jelentik a klub jövőjét. Láttam, hogy mennyire inspirálja a gyerekeket az első csapat vezetőedzőjének jelenléte. Nagyon fontos a klubegység, amelyre talán a legjobb példa a Barcelona. A katalánok első keretének fele saját nevelésű. Az olyan nagy klubok, mint például az Ajax, vagy a Manchester United eldöntik, hogy milyen stílusban akarnak játszani, és erre nevelik a fiatalokat is. Fontos, hogy ebben a stílusban megjelenjenek a klub tradíciói. Ezek a csapatok bíznak a fiatalokban, ez nekem tetszik. Remélem, a Fradi utánpótlásedzőivel, fiataljaival is sokat tudok majd találkozni” – fogalmazott a holland szakember, aki korábban olyan klasszisokkal is együtt dolgozhatott, mint Ruud van Nistelrooy, Edgar Davids vagy Dimitar Berbatov.

A Ferencváros új szakvezetője kérdésre válaszolva a klub szurkolóiról is beszélt.

„Hatalmas tisztelet nekik, mivel messze földön híresek. Mindig a csapat mögött állnak, és lojálisak a klubhoz. Tudom, hogy fantasztikus hangulatot képesek varázsolni a stadionba, és hogy a csapat tizenkettedik játékosai. A szurkolásuk által jobb teljesítményre képesek a játékosok. Fontos, hogy egység legyen a csapat és a szurkolók között, mert így tudunk előre lépni, én ebben hiszek. Szeretnék egy olyan csapatot létrehozni, amely végigtámadja a kilencven percet, és nyomás alatt tartja az ellenfelét. Jó teszt lesz a Honvéd elleni bajnoki” – ígérte Moniz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik