Tímár Krisztián: Egy meccsen bármi megtörténhet, még a Fradi ellen is

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 08:17
Tímár Krisztián csapatának bravúrra lenne szüksége a Ferencváros elleni kupaelődöntőben (Fotó: Török Attila)
Szerdán 20 órától Balmazújvárosban fogadja az élvonalba igyekvő Nyíregyháza a bajnok Ferencvárost. Az NB II-es tabellát vezető, szinte már biztos feljutó csapat vezetőedzője, Tímár Krisztián örömmel emlékszik a zöld-fehéreknél töltött időszakára, ám a Szparival bravúrt akar elérni egykori csapata ellen.

– Egy meccsen bármi megtörténhet?
– Így készülünk – felelte lapunknak Tímár Krisztián, a Nyíregyháza 44 esztendős vezetőedzője, aki a nyáron vette át a csapat irányítását. – Az öltözőben csupa mosolygós játékost látok magam körül, nem éreztem, hogy bárki feszültebb lenne, mint máskor. A médiafelhajtás láthatóan nagyobb, ezt a srácok is érzik, de mi a futballra összpontosítunk, próbáltunk felkészülni a szerdai elődöntőre, és tényleg úgy állunk hozzá, egy meccsen bármi megtörténhet – még a Fradi ellen is.

– A kupadöntő edzői pályája csúcsa lenne?
– Bravúr bejutni a fináléba, de az NB II-es aranyérem megszerzése a magam értékrendjében nagyobb siker. Az évad előtt is arról beszéltünk a klubnál, a kupa bónusz, ráadás, és miután ilyen messze jutottunk, most már próbáljuk megragadni a nagy lehetőséget és bejutni a döntőbe. Óriási élmény lenne a Puskás Arénában játszani. De nem volt szerencsénk, a Fradi a legnehezebb ellenfél, egyértelműen a legnagyobb falat a sorozatban.

– Mit gondol, ha tíz meccset játszana egymás ellen a két csapat, hányat nyerne meg a Fradi?
– Na ez nehéz kérdés… A vezetésemmel egyszer sem játszottunk egymás ellen, a szerdai elődöntő után már okosabb leszek. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltam, az NB I-es csapatokkal is felvettük a versenyt, a kupában és a felkészülési mérkőzéseken is álltuk a sarat, sőt, kifejezetten jól játszottunk. Ettől még tisztában vagyunk a Ferencváros erejével, minőségével, nem véletlenül nyeri meg magabiztosan évről évre a bajnoki címet. Persze a kupasorozat éppen azért szép, mert bármi megtörténhet.

– A Ferencváros a hétvégén újra bajnok lett, a legerősebb kezdő tizeneggyel állt ki a Kisvárda ellen nulla nullával záruló mérkőzésen. Mire számít, szerdán vajon Dejan Sztankovics változtat az összeállításon?
– Úgy kalkulálok, hogy a legerősebb együttessel állnak ki a zöld-fehérek, de… Ha őszinte akarok lenni, igazából mindegy, milyen csapattal vágnak neki a szerdai meccsnek a fradisták. Olyan bő és erős a keretük, hogy két azonos képességű tizenegyet is ki tudnak állítani, sőt, talán hármat is. Ettől még nem hinném, hogy kockáztatnak, nyilvánvalóan szeretnének duplázni, a bajnoki cím mellé a Magyar Kupát is megnyerni. Biztos vagyok benne, hogy nem veszik félvállról a meccset.

– Kire kell leginkább figyelni?
– Varga Barnabás, Marquinhos és Kristoffer Zachariassen egyértelműen húzóember.

– A szerdai mérkőzés egyfajta erőpróbaként is felfogható? A következő idényben már nagy valószínűséggel az NB I-ben játszik a Szpari...
– Edzői szemmel nézve ez a szerdai összecsapás legfontosabb kérdése. Kíváncsi vagyok, mennyire sikerül felvenni a Ferencváros tempóját. Nem bánom, hogy most találkozunk, hiszen ha megnyerjük a bajnokságot és feljutunk, ősztől már nem egyszer, legalább háromszor meccselünk. Ezúttal belekóstolhatunk az élvonal sebességébe, a kupacsata után pedig levonhatjuk a konzekvenciákat, és tanulhatunk belőlük.

– Amikor a nyáron átvette a Nyíregyháza irányítását, gondolta volna, hogy ilyen sikeres időszak kezdődik el?
– Bíztam benne, hogy változást tudok hozni a klub életébe. Első körben kétéves etapot határoztunk meg a közös munkára. A cél az volt, hogy stabil élcsapat legyen a Szpari, és majd a második évben robbantunk nagyot, a feljutást akkorra időzítettük. Természetesen örülünk, hogy ennyire jól összeállt a keret, és gyorsabb ütemben haladt az építkezés. A játékosok vevők arra, amit képviselek. Magabiztosan és megérdemelten vezetjük a tabellát, ezt talán senki nem vitathatja el.

– A jelenlegi keret alkalmas az élvonalra, vagy a nyáron szükség lesz némi vérfrissítésre, erősítésre?
– A magot szeretnénk együtt tartani. Az igazolások nemcsak rajtam múlnak, a klub vezetői határozzák meg a büdzsét, meglátjuk, meddig nyújtózkodhatunk. Nagy változásokat nem terveznék, minimális vérfrissítésre lesz legfeljebb szükség. Jó közösséget alkotunk, és győztes mentalitású futballistáim vannak.

– Lassan húsz éve már, hogy a Ferencváros játékosa is volt, és éppen abban az időszakban igazolt az Üllői útra, amikor kizárták a csapatot, és az NB II Keleti csoportjába száműzték. Keserű emlék ez, vagy az idő mindent meg­szépít?
– Nehéz időszaka volt a klubnak, mégsem emlékszem rá keserűen – sőt! Ahogy a kizárást követően összefogtak a szurkolók, bizonyította a Fradi erejét. A mai napig bennem van, az első mérkőzésen a Jászapátival játszottunk, úgy éreztem magam, mintha BL-mérkőzésen léptünk volna pályára. Mindenhol lóg­tak a szurkolók, a kerítésen, a háztetőn. Óriási összefogás alakult ki, és ez még inkább összerázta a Fradi-családot. Rossz emlék inkább az, hogy a csapat nem tudott egyből visszajutni az NB I-be, de addigra én már Angliába igazoltam.

– Telt ház, zsúfolt lelátók előtt fogadják szerdán a Ferencvárost: hányan kértek öntől jegyet?
– Sokan. Túl sokan. Sajnos rövidre kellett zárnom a kéréseket, hiszen mi is limitált mennyiségű jegyet kaptunk, ami pedig volt, villámgyorsan elfogyott. A balmazújvárosi stadion nem nagy, két­ezer-háromszázan leszünk, reméljük, aki kijön, élvezi majd a mérkőzést.

– A tizenegyeseket gyakorolták?
– Maradjunk annyiban, hogy néhányat rúgtak a fiúk...

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
20.00: Nyíregyháza Spartacus FC (NB II)–Ferencvárosi TC, Balmazújváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
Paksi FC–Kisvárda Master Good 2–1 (1–1)
Paks, Paksi FC Stadion, 1798 néző. Vezette: Erdős
Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér, Silye (Kovács K., 71.) – Osváth, Windecker (Mezei, 71.), Papp K., Vécsei (Balogh B., 80.), Hahn (Böde, 86.) – Tóth B. (Haraszti, 80.). Vezetőedző: Bognár György
Kisvárda: D. Petkovics – Cipetic, Lippai, Jovicic, Körmendi (Balogh N., 84.) – Matic, Makowski (Ötvös, 62.), Melnik (B. Nikolov, 73.) – Navrátil (A. Filipovic, 73.), Mesanovic, Szpaszics (Camaj, 62.). Vezetőedző: Feczkó Tamás
Gólszerző: Papp K. (27.), Hahn (53.), ill. Matic (21.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik