A Fradinak az aranyat elbukni, a Halinak benn maradni lesz nehéz innen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.16. 11:51
null
A Fradi kilencpontos előnnyel várhatja a hétvégi fordulót (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I 21. fordulóját rendezik meg a hétvégén: a kilencpontos előnnyel listavezető Ferencváros a negyedik helyezett Debrecenhez látogat, a tavaszt rosszul kezdő Mol Vidi FC az ötödik MTK-hoz, a harmadik helyen álló Budapest Honvéd pedig a leghosszabb veretlenségi sorozattal bíró Diósgyőrhöz. A tabellára pillantva azt érzi a néző, két dolog kezd eldőlni: a bajnoki cím kérdése és az, hogy kiesik a Szombathelyi Haladás. De vajon a múltbeli statisztikák igazolják-e a megérzést?

 

A tavaszi fordulók eddigi nyertese a Ferencváros, még úgy is, hogy a zöld-fehérek a derbin két pontot az Újpestnél hagytak az utolsó pillanatban. A 30. bajnoki címére törő FTC kilencpontosra növelte azt az ötpontos előnyt, amivel téli pihenőre vonult, és már csak tizenhárom forduló van hátra a bajnokságból.

El lehet innen bukni a bajnoki címet? A közelmúlt azt mutatja, szinte lehetetlen. Amióta három pont jár a győzelemért a magyar bajnokságban (1994–1995-ös idény) ha egy csapat 20 forduló után kilencpontos vagy nagyobb előnnyel „hasított” az élen, akkor már ott is maradt – egy kivétellel. Már az is nagy fordítás volt, amikor 1996 tavaszán a Ferencváros megelőzte a BVSC-t – holott a zuglói vasutasoknak 20 forduló után „csak” hatpontos volt az előnye. Az egyetlen csapat, mely igazán csúnyán pórul járt, a 2001–2002-es MTK volt, melynek még 24 forduló után is 13 pont volt az előnye, de nem lett végül bajnok. Tegyük hozzá: abban az idényben nem 33, hanem 38 fordulós volt a bajnokság, így a ZTE-nek több lehetősége volt befogni és megelőzni a tavasszal egyszerűen összeomló fővárosi kék-fehéreket.

Azt, hogy az üldözőverseny nem teljesen reménytelen, a 2013–2014-es idényben a Győr bizonyította be, mely a 20. forduló után még nyolc ponttal volt a DVSC mögött, hogy a bajnokság végén pontszámban beérje a Lokit – ám előzni nem tudott. A DVSC 2008–2009-ben húsz kör után öt ponttal volt az Újpest mögött, hogy aztán a végére kilencet verjen a lilákra. No de ezekben az esetekben sem volt kilenc az előny...

Bent lehet-e maradni abból a szituációból, amibe a Haladás lavírozta magát? Aligha. A szombathelyi csapat 12 pontra van a „biztonságos” 10. helytől, az eddig megszerezhető pontoknak csupán 16.67 százalékát gyűjtötte be. Ez egészen elképesztően pocsék mérleg, olyannyira, hogy az elmúlt 15 idényben kevés hasonlóan rosszul szereplő csapatot találunk. A pályán szerzett pontok alapján a 2007–2008-as Tatabánya, a 2008–09-es REAC, a 2011–12 ZTE és a 2012–13-as Eger teljesített rosszabbul – mindegyik csapat „csont nélkül” ki is esett az élvonalból.

Ebben az időszakban a legnagyobb menekülést a látszólag reménytelen helyzetű csapatok közül a Lombard Pápa mutatta be, mely a 2005–2006-os idényben 20 forduló után még nyeretlenül és hat ponttal szerénykedett a tabella utolsó helyén, de a hátralevő 10 körben begyűjtött 16 pontot – és így is búcsúzott, de „csak” négy pontra volt a megmeneküléstől. A többi esetben még simábban esett ki az a csapat, amely ennyire leszakadt. A jelenlegi bajnoki szisztémában 32 pontnál kevesebbel még nem maradt bent csapat – hogy ezt a pontszámot elérje a Haladás, a megszerezhető 39 pontból 22-t be kellene gyűjtenie. Szép kihívás – és persze ez sem biztosíték semmire...

DVSC–FERENCVÁROS

♦ Kereken 90 élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszottak eddig egymással, az örökmérleg debreceni szemszögből 25–25–40.

♦ A Ferencváros 2016 áprilisa óta nem kapott ki a Debrecentől, a legutóbbi hét, Loki elleni mérkőzését vereség nélkül abszolválta. A Fradinak ilyen hosszú veretlenségi sorozata évtizedek óta nem volt a Debrecennel szemben: 1985 és 1994 között volt egy tizenkettes szériája.

♦ A két csapat legutóbbi hat bajnokijából öt döntetlenre végződött (0–0, 0–0, 0–0, 1–1, 2–2).

♦ A Ferencváros a legutóbbi 17 debreceni látogatásából csak kettőt tudott megnyerni (2 győzelem, 5 döntetlen, 10 vereség). A Fradi legutóbb 2015 augusztusában nyert bajnokit a cívisvárosban (0–3).

♦ A DVSC csak egyszer kapott ki pályaválasztóként ebben a bajnokságban, mérlege 5 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség – a negyedik legjobb az NB I-ben. A Ferencvárosé a legjobb idegenbeli mérleg, 6 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség – a zöld-fehérek szerezték holtversenyben a legtöbb és kapták holtversenyben a legkevesebb gólt vendégként.

♦ Figyelmeztető jel lehet a vendégeknek, hogy a Ferencváros a legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából ötön nem tudta megőrizni kapuja érintetlenségét, ráadásul ezeken a mérkőzéseken a tizennyolc megszerezhető pontból csak hetet kasszírozott.

♦ A Loki „mesterhármast” vihet végbe: az előző két hazai bajnokiján nem tudott gólt szerezni a debreceniek ellen a Honvéd és az Újpest sem (2–0, 0–0), jöhet a Ferencváros... Ebben a bajnokságban fővárosi csapat még nem nyert a Nagyerdei Stadionban, a legutóbbi budapesti klub, mely három ponttal távozott, tavaly áprilisban a Vasas volt.

PUSKÁS AKADÉMIA–ÚJPEST FC

♦ Tizenegy élvonalbeli bajnokin eddig teljesen kiegyenlített az egymás elleni mérleg: 3–3 felcsúti és újpesti siker, 5 döntetlen.

♦ Eddig igencsak gólgazdagok voltak a két csapat NB I-es mérkőzései, a 11 találkozó gólátlaga 3.637 – és a 2018-as kupadöntőn is született négy találat.

♦ A Puskás Akadémia 24 pontjából 20-at pályaválasztóként szerzett a bajnokságban – a felcsúti csapaté a harmadik legjobb hazai mérleg az NB I-ben (6–2–2). Az Újpest mérkőzései felén ikszelt idegenben, mérlege 2–5–3.

♦ Az Újpest hatmérkőzéses veretlenségi szériában van, az már más lapra tartozik, hogy a hat mérkőzésből öt döntetlen lett. Hatosnál hosszabb bajnoki veretlenségi sorozata legutóbb 2016-ban volt a liláknak, érdekes, hogy akkor is rengeteg volt az iksz (2 győzelem, 8 döntetlen).

♦ A PAFC legutóbbi hét hazai bajnokijából hatot megnyert, csak a Paks tudott pontot csenni a Pancho Arénából (1–1).

♦ Az élvonalbeli csapatok mérkőzései közül az Újpest találkozóin esik a legkevesebb gól (1.85 az átlag, minden más klub 2.00-n vagy afölött van). A lilák az egyetlenek a 2018–2019-es bajnokságban, akik három gól nélküli mérkőzést is játszottak már.

DVTK–BP. HONVÉD

♦ Ez lesz a két csapat 105. élvonalbeli bajnokija, az örökmérleg 24–25–55, tehát jókora a kispesti fölény.

♦ A DVTK pályaválasztásával lejátszott legutóbbi 10 bajnokiból a házigazda hetet megnyert – mondhatjuk, hogy a kispestieknek a 2010-es években nem megy jól a diósgyőriek vendégeként.

♦ A Honvéd a legutóbbi három mérkőzését elveszítette idegenben, a legutóbbi négyen gólt sem szerzett – tavaly november 3-án, Kisvárdán örülhettek legutóbb idegenben szerzett találatnak a kispesti drukkerek.

♦ Ehhez hasonló góliszonyos idegenbeli sorozata 1999 óta nem volt a Honvédnak, a kispestieket akkor egymás után a Vasas (2–0), a ZTE (2–0), az MTK (4–0) és a Nyíregyháza (1–0) nullázta le. Akkor mondjuk a fővárosiak kilenc idegenbeli mérkőzésből nyolcszor gólt sem szereztek, csak egy Ferencváros elleni 1–0-s siker kettévágta a két rossz sorozatot.

♦ Még mindig tart a diósgyőriek veretlenségi sorozata, Fernando csapata a legutóbbi hét bajnokiján nem talált legyőzőre – ez a legjobb aktív széria az NB I-ben (négy győzelem, három döntetlen). Érdekes, hogy a hét mérkőzésből csak egyen nem kapott gólt a DVTK.

♦ Ilyen hosszú NB I-es veretlenségi sorozata legutóbb 2014-ben volt a Diósgyőrnek, az a széria május és szeptember között kilenc mérkőzésen át tartott ki.

♦ Holender Filip a fordulót holtversenyben a góllövőlista éllovasaként kezdte. A Honvéd támadója csapata 23 góljából nyolcat vállalt magára – az NB I összes játékosa közül ő szerzi csapata találatainak a legnagyobb részét (34.78 százalék). Ha ehhez hozzátesszük, hogy Danilo 6 gólnál jár, akkor látjuk, hogy a duó eredményessége mennyire fontos a Honvédnak – a két támadó érte el a kispesti találatok több mint 60 százalékát.

♦ A Diósgyőr 10 hazai mérkőzésén csak 13 pontot szerzett (3 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség), ez a második legrosszabb mutató az élvonalban. A Honvédé a negyedik legjobb idegenbeli mérleg (3–3–4). A kispestiek idegenbeli mérkőzésein különösen kevés gól esik: 10 találkozón csak 13.

SZOMBATHELYI HALADÁS–MEZŐKÖVESD

♦ Kilenc NB I-es mérkőzésükből négyet a Haladás, hármat a Mezőkövesd nyert, a döntetlenek száma kettő.

♦ A Mezőkövesd még sosem nyert bajnokit a Haladás vendégeként, háromszor kikapott, kétszer döntetlent játszott.

♦ Mindkét csapat hatos bajnoki nyeretlenségi sorozatban „menetel” – holtversenyben az övék az „NB I legrosszabb aktív szériája” titulus.

♦ A Haladásé messze a legrosszabb hazai mérleg az NB I-ben (2 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 8 pont). A Hali a mezőny egyetlen csapata, mely még tíz szerzett gólig sem jutott saját stadionjában (nyolcnál tart). A Mezőkövesd sem villog mondjuk idegenben, mutatója 1–5–4, ezzel nyolcadik az „idegenbeli tabellán”.

♦ Horváth Ferenc edzői pályafutása messze legrázósabb idényében van: minden más csapatánál 0.94–1.96 között volt a meccsekre vetített pontok száma, most 0.42...

♦ A 2018–2019-es bajnokságban a Haladás egyetlen hazai mérkőzését tudta csak kapott gól nélkül hozni – akkor nyert is a listavezető Ferencváros ellen (1–0).

KISVÁRDA–PAKSI FC

♦ Eddigi egyetlen NB I-es mérkőzésüket a Paks simán, 4–1-re megnyerte.

♦ A legutóbbi öt forduló alapján a Kisvárda vezetné a bajnokságot – a szép veretlenségi sorozatot építő abszolút újonc a lehetséges 15 pontból 13-at megszerzett!

♦ A kisvárdaiak legutóbbi három hazai bajnokijukat kapott gól nélkül nyerték meg (Puskás Akadémia 1–0, MTK 1–0, DVSC 3–0).

♦ A Kisvárda hazai mérlege (4–2–4) a 10. helyre rangsorolja az újoncot az élvonalban. Holtversenyben a várdaiak kapták eddig a legtöbb gólt pályaválasztóként (15) ebben az idényben. A Paksé a hetedik legjobb mutató idegenben (2–5–3).

♦ A Paks legutóbbi öt idegenbeli bajnokija mindegyikén szerzett is, kapott is gólt.

MTK BUDAPEST–MOL VIDI FC

♦ Lassan közelít a százhoz a két csapat: eddig 97 NB I-es mérkőzést vívott egymással az MTK és a Vidi, az örökmérleg kiegyenlített, 38–21–38.

♦ A Vidi 2015 óta nem nyert bajnoki mérkőzést az MTK vendégeként – kétszer kikapott, egyszer ikszelt.

♦ Hazai pályán nem remekel az MTK, mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, ez csak a 9. legjobb mutató. A Vidi idegenben erős, mérlege 5–2–3, ennél csak a Ferencváros jobb ebben a bajnokságban vendégként.

♦ Az MTK a legutóbbi kilenc bajnoki mérkőzésén nem játszott döntetlent, négyszer győzött, ötször kikapott. Az „ikszmentes” széria október 20. (MTK–Honvéd 1–1) óta tart.

♦ A 2018–2019-es idényben eddig az MTK mérkőzésein esett a legtöbb gól, az átlag kereken három.

♦ Ha ebben az idényben egy vendégcsapat vezetést tudott szerezni az MTK otthonában, akkor mindig pontot is szerzett.

♦ A Vidi egymás után két bajnokit is elveszített (ráadásul otthon), ilyen 2017 decembere óta nem történt a székesfehérváriakkal. Ha a Vidi most is kikap, akkor 2015 augusztusa óta először marad alul az NB I-ben háromszor egymás után.

NB I, 2018–2019, 21. FORDULÓ
FEBRUÁR 16., SZOMBAT HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ
14.00: DVSC–FTC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion Berke Balázs
17.00: Puskás Akadémia–Újpest
Felcsút, Pancho Aréna Bognár Tamás
17.00: DVTK–Honvéd
Miskolc, DVTK Stadion Németh Ádám
17.00: Haladás–Mezőkövesd Szombathely, Haladás Stadion Szőts Gergely
17.00: Kisvárda–Paks Kisvárda, Várkerti Sporttelep Farkas Ádám
19.30: MTK–Mol Vidi (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Kassai Viktor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC20134338–16+2243
2. Mol Vidi FC20104631–21+1034
3. Budapest Honvéd2095623–17+632
4. Debreceni VSC2087525–22+331
5. MTK Budapest2093831–29+230
6. Újpest FC2079422–15+730
7. Paksi FC2068625–27–226
8. Mezőkövesd Zsóry FC2067728–27+125
9. Puskás Akadémia FC20731025–26–124
10. Kisvárda20641020–35–1522
11. Diósgyőri VTK2056921–31–1021
12. Szombathelyi Haladás20241414–37–2310
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik