Lamin Colley: Minél több ilyen iramú mérkőzést kellene játszanunk!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.19. 10:32
Lamin Colley gólt szerzett a Fradi ellen az Üllői úton, lecserélésekor pedig kiintett a hazai drukkereknek – ez lett a következménye… (Fotó: Koncz Márton)
Henry Wingo hibáját kihasználva gólt lőtt a Ferencvárosnak, majd néhány műanyag söröspoharat kapott a nyakába – Lamin Colley, a Puskás Akadémia csatára volt a hétvégi rangadó főszereplője.

A FORDULÓ LEHETŐSÉGE

Ritkán látható hiba előzte meg a Puskás Akadémia gólját. Henry Wingo elnézte a felé szálló labdát, lyukat rúgott, a lesben álló cápa, Lamin Colley pedig köszönte a lehetőséget, és 24 (!) másodperccel a második félidő elkezdése után a Fradi kapujába lőtt. A harmincéves gambiai támadó a lefújást követően lapunk kérdésére elmondta, mi jár a fejében a pályán az ilyen szituációknál.

„Ezért kell a csatárnak mindig készen állnia! – mondta a Puskás Akadémia légiósa, aki 2022 nyarán érkezett a szlovén Kopertól a felcsútiakhoz. – Ha az ellenfél hibája előtt nem mozgok a labda irányába, nem támadom meg a védőt, lehet, hogy simán leveszi a labdát, és akkor nem kerül elém. De az évek során megtanultam, a labdarúgásban nem lehet tudni, mi történik a következő pillanatban. Szerencsém volt és kihasználtam a lehetőséget.”     

Többször is ütközött a Ferencváros védőivel, volt, hogy ő, máskor ellenfele maradt a földön − nem csodálta, hogy a meccs után jószerével minden porcikája fájt.

„Kőkemény mérkőzés volt – értékelt a lábára pillantva a játékos. – Az ellenfél védői nem kíméltek, igaz, én is teljes erőmmel mentem bele a párharcokba. El kell ismernem, a találkozó végére úgy elfáradtam, hogy lépni alig volt erőm. De ezen nincs mit csodálkozni, sérülésemet követően próbálom visszanyerni a régi formámat, biztos vagyok benne, leszek ennél jobb is. A lecserélésem előtt görcsöt kapott a lábam, az ellenfél kapusa, Dibusz Dénes segített fel a földről. A bajnoki szünetben lesz idő kipihenni a fáradalmakat. A Ferencváros és mi is a végsőkig küzdöttünk a három pontért, minél több ilyen iramú mérkőzést kellene játszanunk a bajnokságban!   Összességében azért csalódott vagyok, hiszen lett volna esélyünk a Fradi legyőzésére.”     

A felcsútiak a meccs első öt percében kapujuk elé szorultak, ám miután átvészelték a kritikus időszakot, a játékuk egyre inkább összeállt, a megszokott szervezettség jellemezte őket. Lamin Colley elárulta, a szakmai stáb azt kérte tőlük, időnként próbálják nyomás alá helyezni a Ferencvárost, ne hagyják, hogy uralja a meccset a bajnokcsapat.

A gambiai légiósnak van angol állampolgársága is, karrierjét az angol kilencedik ligában szereplő Farsley Celticben kezdte. Hogy onnan nem egyenes út vezetett a csúcsra, jelzi, hogy kisebb kitérők után 2017-ben visszatért az akkor már a hetedosztályban szereplő anyaegyesületébe, egyébként pedig megjárta a belga negyedosztályt is.

Szlovéniában teljesedett ki, Felcsútra kerülve pedig egyértelműen erőssége lett a Puskás Akadémiának. A bajnoki idényben hat gólnál járó támadó a közelmúltban hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését, az új megállapodás értelmében 2026 nyaráig marad a klubnál. Elmondta, remekül érzi magát Magyarországon, szeret itt futballozni, örömmel írta alá új szerződést.

A Ferencváros elleni gólja is bizonyítja, fontos láncszeme a bajnoki dobogóért küzdő Puskás Akadémiának, s kifejezetten élvezte, hogy ilyen hangulatban futballozhattak. Pedig a lecserélését követően finoman fogalmazva sem ő volt a ferencvárosi szurkolók kedvence: a pályáról lefelé ballagva kiintett a hazai ultrák felé, mire jó néhány teli műanyag söröspohár is repült az irányába.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan élte meg mindezt.

„Nincs ezzel semmi gond! Ez a labdarúgás velejárója, a futball érzelmeket vált ki az emberekből, a pályáról lefelé menet én is felpörgött állapotban voltam még. A hazai szurkolók a saját csapatukat biztatták, szerették volna, ha a Ferencváros nyer, én pedig a mi győzelmünkért harcoltam, már ameddig erővel bírtam… Semmi gond sincs ezzel, ezért is szép sport a futball!”    

A FORDULÓ CSELE

Vajda Botond (jobbra) a Loki-szurkolók kedvence lehet: bátran cselez és keresi a lövés lehetőségét (Fotó: Kovács Péter)

Vajda Botond: Látványos futballra törekszem a szurkolók miatt

Vajda Botond gólt szerzett és tizenegyest harcolt ki a ZTE ellen, a Loki fiatal szélsője a büntető előtt nagyszerű csellel csapta be ellenfelét.     

Nem volt kérdés: a Debrecen lefutballozta a pályáról a Zalaegerszeget. A Loki a múlt héten ünnepelte fennállása 122. évfordulóját, ezt követte a gála: 38. percben már 4–0-ra vezetett a Nagyerdei Stadionban, a végeredmény pedig 5–1 lett.

„Remekül játszottunk, és sokat jelentett, hogy hamar megszereztük a vezetést – mondta lapunknak Vajda Botond, aki csapata második gólját jegyezte. – Hátrányban kinyílt a Zalaegerszeg, több terület adódott előttünk, szerencsénk is volt, s ahogyan említettem, nagyszerűen játszottunk. Hogy volt-e négy gól a két csapat között? Ezt nem tudom, de bebizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk, mint a ZTE. Mindegy, mikor és ki ellen játszunk, mindig nyerni akarunk. Annak külön örülök, hogy a végén nem kellett izgulnunk a győzelem miatt, addigra már eldőlt a három pont sorsa.”

A 20 éves szélső a mérkőzés legjobbja lett lapunknál, gólja előtt gyönyörűen lőtte középre a labdát, amelybe senki sem ért bele (Bárány Donát majdnem), ráadásul kiváló cselét követően jutott tizenegyeshez a DVSC.

„Veszélyesen akartam középre tekerni, elég jól sikerült… Úgy éreztem a pályán, hogy Bárány Donát nem ért bele, és a visszajátszások alapján is úgy láttam, érintés nélkül talált utat a hálóba a labda. Donát azt mondta, beleért, de igazából mindegy, ki a gólszerző, a csapat az első. Az igazat megvallva sokat számít a gól, mindig örülök, ha betalálok, lendületet ad. Boldog vagyok, hogy nekem adták. A tizenegyes előtti cselem? Rengeteget gyakorlom a cselezést az edzéseken, ha úgy alakul a meccs és van rá lehetőség, bátran megcsinálom. A szurkolók azért jönnek ki a stadionba, hogy látványos megmozdulásokat lássanak, próbálok szép mozdulatokat mutatni, hogy élvezzék a mérkőzést. A ZTE ellen bekerültem a sarokba, nem volt más megoldás, a jól begyakorolt csellel próbálkoztam, bejött.”

A DVSC jelenleg negyedik az OTP Bank Liga tabelláján, hátránya hat pont a harmadik Fehérvár FC-vel szemben.

„Mindenképpen az első háromba kerülés és a nemzetközi kupaindulás kiharcolása a cél. Még játszunk a Fehérvárral, van esélyünk odaérni a dobogóra. Ami a saját helyzetemet illeti, boldog vagyok, hogy tudtam fejlődni az utóbbi időszakban, az edzéseken is sok mindent lesek el a társaktól, de a mérkőzéseken lehet a legtöbbet előrelépni. Örülök, hogy megkapom a lehetőséget, remélem, a jövőben is sokat játszva segíthetek a csapatnak. Minél többet akarok kihozni a pályafutásomból!”

Vajda Botond a héten az U21-es válogatottban szerepel, a csapat március 21-én Moldovát fogadja, öt nappal később pedig Almatiban Eb-selejtezőn Kazahsztán ellen lép pályára. (J. Á.)

A FORDULÓ LÖVÉSE

Jurek Gábor tudta, a Paks ellen erőből kell lőni

Fotó: Kovács Péter

Pazar gólt lőtt szabadrúgás után Jurek Gábor, a tizenkilenc esztendős futballista hisz benne, a DVTK az első négyben zárhatja a bajnokságot.

Nagyszerű mozdulattal lőtte meg a labdát, a Paksi FC kapusának, Simon Barnabásnak esélye sem volt a hárításra. A DVTK saját nevelésű labdarúgója, Jurek Gábor a mérkőzés 19. percében bizonyította, amit a diósgyőri szurkolók már korábban is tudtak, hogy pazar a rúgótechnikája: lövésével eltüntette a csapata hátrányát, és bár a győztes gól pillanatában már nem volt a pályán, sokat tett azért, hogy a DVTK szerezze meg a három pontot.

„Ezt a figurát már az előző fordulóban, a Mezőkövesd ellen is eljátszottuk, és bár a lövésem akkor is veszélyes volt, Sztefan Drazsics blokkolni tudta – mondta a Paks 2–1-es legyőzése után Jurek Gábor. – Próbáltam erőből ellőni a labdát, szerencsére a kapufáról befelé pattant, nagyon örülök, hogy gól lett belőle! Sajnos, rosszul kezdtük a meccset, megfordult a fejemben, hogy a második percben kapott gól rányomja a bélyegét a játékunkra. Mutatja az erőnket, hogy fel tudtunk állni, és miután szabadrúgásból betaláltam, felszabadultabban játszhattunk. A Paks felívelésekkel próbálkozott, végig mi irányítottunk, büszke vagyok a csapatra, hiszen erős rivális ellen szereztük meg a győzelmet. Egyébként egy egynél is éreztem, megnyerjük a párharcot, mert jobbak vagyunk, és úgy voltam vele, ez a fölény kifizetődik, ha előbb nem, akkor majd a kilencvenedik percben.”

Jurek Gábor sokat tett azért, hogy a DVTK tavaly nyáron feljusson az NB I-be, a 2022–2023-as idényben tíz gólt szerzett a második vonalban, ám az ősszel csak epizódszerepeket kapott Kuznyecov Szergej vezetőedzőtől: kilenc bajnokin jutott szóhoz, valamennyi alkalommal csereként. Az edzőváltás alapjaiban változtatta meg a helyzetét, a hét tavaszi bajnokiból hatszor kezdett (a Ferencváros elleni találkozót elhalasztották), és egyre markánsabb futballal bizonyítja, óriási értéke a Diósgyőrnek.

„Egyre jobb állapotban érzem magam, az edzéseken is jó teljesítményt nyújtok, próbálom bizonyítani, nem véletlenül kapok hétről hétre lehetőséget, lehet rám számítani – folytatta Jurek Gábor. – A stáb úgy látja, egy teljes mérkőzést még nem bírok végig, ezzel egyet kell értenem, ugyanakkor teszek érte, hogy rendben legyek. Hogy hol látom a DVTK-t az idény végén? Csakis fölfelé nézünk, az nem lehet cél, hogy hátrafelé tekingessünk. Nagyon szeretném, ha az első négy között zárnánk, és persze a Magyar Kupa is nagyon fontos. Igaz, a Ferencvárost kaptuk, de a szívünket-lelkünket kitesszük majd, a szurkolóink segítségével tovább akarunk jutni!” (Z. A.)

 

 

 

A GÓL 1.33-TÓL LÁTHATÓ A VIDEÓBAN, AMELY A LINKRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik