Bognár György: Az első félidőben ült, amit elterveztünk – NB I-es mestermérlegek

Vágólapra másolva!
2024.02.26. 10:59
Bognár Györgyék kiélezett mérkőzésen nyertek (Fotó: Kovács Péter)
Mint beszámoltunk róla, a labdarúgó NB I-et vezető Paksi FC Kisvárdáról, míg a Ferencváros Újpestről hozta el a három pontot a 22. fordulóban, vasárnap. Lássuk, hogyan értékeltek a vezetőedzők!

KISVÁRDA–PAKS

Feczkó Tamás, a Kisvárda Master Good vezetőedzője

– Hiányolta a bátorságot csapata első félidei játékából?
– A Paks megérdemelten szerezte meg a vezetést, hiszen a gólja mellett további két nagy helyzete volt. Kevés passzal építkeztünk, inkább hosszú labdákkal próbálkoztunk. És igen, kevés kockázatot vállaltunk ekkor, elsősorban a támadásépítésben.

– Kiesés ellen küzdő csapatnak olyan elánnal kell játszania, mint a Várdának a szünet után?
– A második félidei játékunk alapján legalább a döntetlenre rászolgáltunk, kétszer is a kapufát találtuk el és még a tizenegyest is kihagytuk. Nem tudom, minek kellene történnie ahhoz, hogy a hazai kapufáról befelé pattanjon a labda... Megmutattuk, így is tudunk játszani, a listavezetőt be tudtuk szorítani, sok beadásból veszélyeztettünk, de egyetlen helyzetünket sem tudtuk gólra váltani. Benne volt a játékban, hogy fordítunk, igaz, az is, hogy a Paks eldönti a meccset a második góljával. Mindenesetre nem szabad annyira tisztelni azt ellenfelet, ahogyan mi az első félidőben.

– Kimaradt a tizenegyes, holott a pályán volt Branimir Cipetic, aki a bajnokságban csapata mindkét büntetőjét értékesítette eddig. Miért nem ő rúgta?
– Három játékos volt kijelölve a büntető elvégzésére, mint mindig. Közülük bárki rúghatja, most Jasmin Mesanovic állt oda, bízva abban, hogy átlendül a holtponton és a tizenegyes értékesítése után akár a meccset is eldönti. Akiket kijelölünk a tizenegyesrúgás elvégzésére, azokban bízunk.

Bognár György, a Paksi FC vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón

A játék képe alapján, különösen az első félidei fölényünk miatt megérdemeltnek mondható a győzelmünk. Voltak helyzeteink a szünet után is, de az egygólos előny nem előny, nem nyugodhattunk meg. Talán ha Könyves Norbert vagy Tóth Barna értékesíti a nagy lehetőségét... A végére parázs lett a hangulat, a kisvárdai játékosok túlpörögtek, egyébként abszolút érthető módon, mert valóban voltak kétes játékvezetői ítéletek. Nem értettem az ellenünk befújt tizenegyest, az ilyen esetekben, amikor a kapus kimozdul a kapujából és ütközik az ellenféllel, inkább őt szokták védeni. De hát ezt is megúsztuk... Szappanos Péter sérülése viszont aggasztó, bízunk benne, hogy nincs nagyobb baja. Reméltem, hogy a csapatjátékunk hozza meg a győzelmet, ez végül így is történt, mert az első félidőben ült, amit elterveztünk. Nem szoktunk úgy beszorulni, mint most, amikor a hajrában hat-nyolc percig nem tudtunk kijönni a kapunk előteréből, szóval, volt egy kis szerencsénk is.

ÚJPEST–FERENCVÁROS

Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője

– Aligha ilyen estére számított…
– Az első harminc percben, a kispad előtt állva úgy éreztem, teljesen felnőttünk a feladathoz. Bátran futballoztunk, megleptük, megzavartuk a Ferencvárost, a vendégek játékosai idegesek, zavartak voltak, egymást is eltalálták, és ha szerencsénk van, egy ilyen labda könnyen bepattanhatott volna a hálóba – óriási lökést adott volna nekünk, ha szerencsés góllal is, de vezetést szereztünk volna. Ám fél óra kiegyenlített, jó játék után elkövettünk egy olyan hibát, amekkora ezen a szinten nem fér bele: erre lecsapott a Ferencváros, és megbüntetett minket. Ez nem jött jókor, de azzal, hogy a szünet előtt a tanári módon kivitelezett centermegoldással az FTC növelte az előnyét, nehéz helyzetbe kerültünk.

– Mi történt a szünetben az újpesti öltözőben?
– Természetesen cseréket hajtottunk végre, próbáltuk a játékosok hitét visszaadni. Komolyan bíztunk abban, hogy gólt tudunk szerezni, a szépítés más meccset eredményezett volna, de jött az újabb hiba. Túlságosan fellazultunk, kinyíltunk, és az újabb ferencvárosi gól után összeesett, hitehagyottá vált a csapat. Hiányzott a vezér a pályáról, aki összefogta volna a csapatot.

– Egy ilyen eredmény után van-e bármiféle pozitívum, amelynek örülni tud?
– Az első harminc perc játéka szerintem rendben volt. Nyilván az említett hibák döntőnek bizonyultak, és amikor szétestünk, a Ferencváros friss játékosai szétzilálták a védelmünket, így lett a vége súlyos vereség.

Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője

– Ha az eredményt nézzük, gyorsan felállt a padlóról csapata a csütörtöki kupakiesés után.
– Nagyon élveztem az atmoszférát. Világossá vált, mit jelent ez a párosítás a két klubnak – nagyon sok sikert kívánok a folytatásban az Újpestnek! Nagyon jól teljesítettek a játékosaim, pedig csütörtökön fizikailag és mentálisan is nagyon megterhelő mérkőzést játszottak, de tudtam pihentetni néhány labdarúgót, emiatt az első tíz percben volt némi kavarodás.

– Mennyire volt tudatos a taktikában, hogy sokszor a védővonalból, mélységi indításokkal keresték Varga Barnabást?
– Természetesen ez része a játékunknak, és amikor a saját tizenhatosunknál letámad az ellenfél, nagyon hatékony fegyver lehet – jó példa erre az első gólunk. Varga Barnabás remekül futballozott, de nagyon meg kell dicsérnem Henry Wingót és Ibrahim Cissét, mint ahogyan jól játszott Botka Endre és Katona Bálint is. Alekszandar Pesics nincs könnyű helyzetben, hiszen nagyon erős a konkurencia a posztján, de nagyszerű srác, szenzációsan szállt be a második félidőben.

– Egy ilyen összecsapás után lehet-e, van-e hiányérzete?
– Nincs. Legfeljebb annyi, hogy az utolsó pillanatban nem szabad feleslegesen sárga lapot kapni, de azt kértem, hogy kontrolláljuk a mérkőzést, birtokoljuk a labdát, és mert tiszteltük, tiszteljük az ellenfelet, ezért aztán nem fékeztünk egy pillanatig sem.

 

LABDARÚGÓ NB I
22. FORDULÓ
Kisvárda Master Good–Paksi FC 0–1 (Mezei 33. – 11-esből)
Kisvárda, Várkerti Stadion, 1910 néző. Vezette: Antal P.

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Újpest FC–Ferencvárosi TC 0–5 (Varga Barnabás 36., 45., Loncar 55., Pesics 76., 82.)
Újpest, Szusza Ferenc Stadion, 11 202 néző. Vezette: Berke

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

1. Paksi FC22144440–26+1446
2. Ferencvárosi TC21143457–22+3545
3. Fehérvár FC22123742–32+1039
4. Puskás Akadémia2297636–25+1134
5. Debreceni VSC2295831–28+332
6. MTK Budapest2294929–42–1331
7. Kecskeméti TE22931032–34–230
8. Diósgyőri VTK2184934–34028
9. Zalaegerszegi TE22841033–42–928
10. Újpest FC22731227–47–2024
11. Kisvárda22521523–36–1317
12. Mezőkövesd22441420–36–1616
Az állás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik