FTC: Kubatov egy közép-európai liga létrehozásáról tárgyalt az UEFA elnökével

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 10:21
Kubatov Gábor egy közép-európai liga létrehozásán dolgozik (Fotó: Micheller Szilvia)
A HírTV Radar Című műsorában, illetve az InfoRádióban beszélt Kubatov Gábor, a labdarúgó NB I-ben érdekelt Ferencváros elnöke arról, hogy egy közép-európai liga létrehozásáról tárgyalt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetőivel.

A Ferencváros elnöke szerint egy ilyen sorozat létrehozása egy nagyobb piacot nyitna meg az érintett klubok, így a zöld-fehérek előtt is, akik így erősebb szponzorokat vonzhatnának be.

„A beszélgetésnek a célja voltaképpen az volt, hogy megnézzük, hogy van-e nyitottság az UEFA-ban egy közép-európai kupa létrehozására. Nekünk van egy problémánk, hogy egy tízmilliós ország vagyunk. Hogyha a költségvetéseket nézzük, mondjuk a Bajnokok Ligája győzelmet megpályázó csapatoknak a költségvetése 800 millió és 1 milliárd euró között van, nekünk mondjuk ötvenmillió. Tehát hogy olyan picik vagyunk a top csapatokhoz képest, hogy valamit ki kell találni. Nem szoktam nyavalyogni, csak állandóan azon jár az eszem, hogyan lehetne nagyobb piacokra kilépni. Amikor egy szponzornak eladunk egy szponzorációt, akkor az egy tízmilliós piacra szól. De ha tudnánk játszani egy hónapon, másfél hónapon keresztül, mondjuk egy hatvanmilliós piacon, azért ott egész más számok lennének” – mondta Kubatov Gábor az Aleksander Ceferin UEFA-elnökkel folytatott beszélgetésről.

Kubatov szerint az érintett országokban (Magyarország, Szerbia, Horvátország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Csehország, stb.) le kellene rövidíteni a bajnokságokat, s az adott ligák legjobb csapatai a közép-európai liga keretén belül mérnék össze tudásukat.

Ez egy hosszú folyamat, mert a szövetségeknek is bele kell menni, a csapatoknak is kell ezt akarni. Szerintem ezen érdemes dolgozni néhány évet. Szerintem ennek, ha ügyesen csináljuk, akkor egy két-három éven belül, ha egy kicsit lassabban haladunk, akkor öt éven belül van realitása. Nagy szerencse, hogy most olyan MLSZ-vezetés van, aki ezt nem ellenzi. Hosszan beszéltünk már erről, tehát ők is látják, hogy a magyar futballnak így kellene továbblépni. Különös tekintettel arra, hogy Csányi Sándor a világ labdarúgásának egyik meghatározó alakja, és ő is szívesen járna közben ez ügyben. Az a kérdés, hogy a többi labdarúgó-szövetség, ahol le kellene rövidíteni a bajnokságokat, partner lesz-e ebben, megérti-e ennek a jelentőségét. Mi azt fogjuk kezdeményezni az elkövetkezendő hónapokban, hogy ezekkel a vezető csapatokkal üljünk le egy munkacsoportban, és ott dolgozzuk ki, hogy meddig tudunk ebben eljutni. Nagyon meglepő volt, hogy az UEFA-ban leporoltak és elővettek egy több mint tízéves tervet, ahol már ebben gondolkodtak. Ez azt jelzi, hogy van ennek létjogosultsága” – fogalmazott Kubatov, hozzátéve, hogy egy ilyen sorozat meccsei a játékospiacot is felpezsdítenék.

„Nekünk nagy dolog lenne, hogyha játszhatnánk itt, Közép-Európában a topcsapatokkal, mondjuk egy hónapot, vagy másfél hónapot. Gondoljunk bele, ha mi itt játszunk a Crvena Zvezdával, a Dinamo Zagrebbel, a Ludogoreccel, a Steauával (az egykori BEK-győztes katonaklub örökségén két együttes, a román másodosztályban érdekelt CSA Steaua, illetve az élvonalbeli FCSB pereskedik – a szerk.), a Slovan Bratislavával, azért azok más hangulatú meccsek. Ezeken dolgozom, már sok évvel ezelőtt a fejembe vettem ezt, hogy valami ilyesmit kellene csinálni, és úgy látom, hogy Európában vannak erre törekvések – mondta az FTC első embere. – Kiléptünk egy nagyobb piacra, de ezekkel a csapatokkal nagyon jó minőségű meccseket is lehet játszani. Ha ez csak egy hónap, akkor egy hónapig játszanánk ebben a bajnokságban. Nem tönkretéve persze közben a magyar bajnokságot, mert az is fontos. És akkor lehetne ebben minőségi javulást is elérni. A játékospiac rendkívüli módon felpezsdülne, mert a játékosmegfigyelők mind itt lennének és néznék ezeket a magas minőségű meccseket”.

Kubatov Gábor továbbá elmondta, hogy míg a női kézilabdacsapattal, illetve a férfi vízilabdacsapattal a BL-győzelem a cél, addig a női labdarúgóknál már az szintlépés lenne, ha – történelmi sikert elérve – eljutnának a Bajnokok Ligája főtáblájára.

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik