Hátsó füves: A megfeneklett hajó nem megy Amerikába – Sisa Tibor

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 12:59
null
Sisa Tibor (Fotó: Szoboszlay Marcell)
Az Ipolytarnócon élő futballtréner és pedagógus, Sisa Tibor a Hátsó füves-kiállításon tartott előadást az edző felelősségéről és a motiváció titkairól.

 

„Szépen lassan a szegényeket kizártuk a fociból. A motiváltakat, akik átugranak a kerítésen, akik ügyesek, akik mindent megtennének, azok jelentős részét kitettük. Mit tettünk? Azt mondják, régen a szegények fociztak, és a gazdagok nézték. Most a gazdagok fociznak és a szegények nézik. Ha egyáltalán elmennek megnézni.”

Sisa Tibor Nemzeti Sportnak kifejtett 2019-es megfigyelése adta a Hátsó füves-kiállítás csütörtöki kísérőeseményének felütését, a Harmadik félidő bisztró estjén az Ipolytarnócon élő 62 éves edző tartott előadást a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. A korábban egyebek mellett a Budapest Honvédnál, a Tatabányánál, a Diósgyőrnél, a Kaposvárnál és a Gyirmótnál dolgozó, U19-es Európa-bajnoki bronzérmes, az U20-as válogatottat a korosztályos világbajnokságra kijuttató, Magyar Kupa-győztes szakember a motiváció titkairól beszélt, a futballközeg mellett kitérve a családi, az iskolai és a hétköznapi élet terepén szerzett tapasztalatokra is. Hangsúlyozta a teljesítőképesség és a teljesítőkészség párhuzamos, egymást kiegészítő szerepét: előbbi a labdarúgásban az illető mérhető tulajdonságainak összességét – így technikai képzettségét, labdaérzékét, taktikai érettségét, sebességét, fizikai felkészültségét – jelenti, míg utóbbi a lelki-szellemi ösztönzését, elhivatottságát, akaratát.

„Valamiért a teljesítőkészség elsikkadt a futballban. Mit jelent a teljesítőkészség? Egyszerűsítve azt, hogy meg akarok-e csinálni valamit vagy sem? Van-e bennem tűz vagy nincsen? Lehet mondani, hogy a profi labdarúgóknak nem kell motiváció, hiszen kapnak pénzt, ezért csinálják. Nem biztos, hogy így megy ez – vezette fel gondolatmenetét Sisa Tibor, majd kivetített néhány tengerparti képet vízen ringatózó, majd az elapadt víz nyomán a szárazföldön megfeneklett csónakokról. – Ismerjük az ár-apály jelenséget. A víz megemeli, aztán leteszi a hajót. Ha letette, egy centit sem tud mozdulni, viszont ha megemeli, képes elmenni Amerikába is. A megfeneklett hajó nem megy Amerikába. Az emberi lélek is így működik, hatással van rá minden, ami történik vele. A teljesítőképesség és a teljesítőkészség különbségét így is megragadhatjuk: az egyik a test, a másik a lélek. A futballban hajlamosak vagyunk csak azzal foglalkozni, hogyan sprintel, mit csinál a labdával a gyerek, pedig ott lélek is van. Ez elveszett, elsikkadt. Nem akarunk hatással lenni rá, pedig látjuk, a világban minden mindenre hat, még a Hold is a tenger vízszintjére. Akkor nehogy már az öltözőben, egy csapatnál engedjük el éppen ezt a tényezőt! Egy edzőnek a lelki részt mindenképpen kezelnie kell. Rábíztak húsz fiatalt, netán húsz gyereket, akiknek a jövője a kezében van. Akikből egy nap futballista lehet, de nem ez a legfontosabb. Hanem az, hogy emberré váljanak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik