Fehérvár: Nagyszerű érzés, hogy csapatkapitány lehettem – Csongvai Áron

Vágólapra másolva!
2023.07.18. 11:10
null
Csongvai Áronnak nagyszerű érzés, hogy csapatkapitány lehetett (Fotó: Szabó Miklós)
Csongvai Áron lapunknak adott interjújában beszélt a Trabzonspor elleni 2–2-es döntetlennel végződő felkészülési mérkőzésről és az Újpest elleni bajnoki rajtról is.

 

– Februárban lőtt legutóbb gólt, akkor a Puskás Akadémia kapuját vette be. Igaz, felkészülési mérkőzésen, de a hét végén ismét betalált. Milyen érzés volt?
– Elég jó – mondta Csongvai Áron, aki a hétvégi, Trabzonspor elleni találkozó 37. percében lőtte a labdát távolról a törökök kapujának jobb alsó sarkába. – Ha edzőmérkőzésen is szerzi, a gól akkor is erősíti az ember önbizalmát. Nekem is, a csapatnak is jót tett ez a gól, örülök, hogy hozzá tudtam tenni az együttes játékához.

Csongvai Áron (Fotó: Szabó Miklós)
Csongvai Áron (Fotó: Szabó Miklós)

– Távolról talált a Trabzonspor kapujába, úgy tűnik, nem kopott meg a rúgótechnikája…
– Sokat gyakorlom a szabadrúgást, és ezzel együtt a távoli lövést, folyamatosan próbálom fejleszteni a rúgótechnikámat. Ha kell, kint maradok az edzések után, és lövök néhányszor kapura. Védőként nem ez az elsődleges feladatom, de bármikor lövőhelyzetbe kerülhetek – a Trabzonspor elleni szituáció jó példa volt rá. Annak külön örülök, hogy bár fél éve vagyok a Vidiben, már előfordult, hogy elvégezhettem egy-két szabadrúgást. Ez azt jelenti, hogy bíznak bennem a társaim, és bebizonyítottam, hogy jó a rúgótechnikám.

– Korábban inkább a középpályássor és a védelem közepén játszott, ezúttal jobbhátvéd volt. A következő idényben ezen a poszton szerepel?
– Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy a jobbhátvéd pozíciójában számolt velem Bartosz Grzelak vezetőedző. Korábban a középpályán és belső védőként játszottam, ám ha jobb oldali védőként kell megoldanom a feladatomat, akkor ott nyújtom a maximumot. Ráadásul az sem hátrány, ha egy játékos univerzális, több poszton is bevethető.

– A Trabzonspor elleni meccs képeit nézegetve feltűnő volt, hogy fél év után megkapta a csapatkapitányi karszalagot a Vidiben.
– Fiola Attila az első számú kapitányunk, ám ő jelenleg még a sérülés utáni rehabilitációs munkát végzi. Nagyszerű érzés, hogy fél év után rám bízták a megtisztelő tisztséget, és – ha csak felkészülési meccsen is – viselhettem a karszalagot. Hogy a bajnokságban ki lesz Attila helyettese, azt majd a vezetőedző eldönti, ha rám esik a választás, nagy büszkeséggel veszem fel a karszalagot.

– Fontos szerepe van a csapatkapitánynak, de a lényeg az, hogy teljesen egyben legyen a csapat. Kettő kettes döntetlent játszottak a török csapattal. Milyen volt a találkozó?
– Magas színvonalú. Remek csapattal találkoztunk, a Trabzonspornak kiváló játékosai vannak. Tudtuk gyakorolni azokat a játékelemeket, amelyeket a mérkőzés előtt elterveztünk, mind védekezésben, mind támadásban voltak jó megoldásaink. Természetesen van még min javítanunk, de biztató, hogy helytálltunk az erős ellenféllel szemben. Ott tartunk a felkészülésben, ahol szeretnénk, jó úton haladunk. Jövő héten kezdődik a bajnokság, a felkészülés nagy része már eltelt, remek munkát végeztünk, ezt mutatják a felkészülési mérkőzések eredményei. Bízom benne, hogy erre még rá tudunk tenni egy-két lapáttal, és a bajnokságban még jobbak leszünk. Egyértelműen jó hatással volt a csapatra ez a néhány nap. Szép helyen voltunk, jó körülmények között tudtunk edzeni és játszani, sokat segített a felkészülésben ez a hétvége.

– A Fehérvár FC Újpesten kezdi az idényt július huszonkilencedikén. Milyen érzéssel készül erre a mérkőzésre?
– Nyilvánvaló, hogy nekem mindig különleges lesz az Újpest ellen játszani. Tavasszal pályára léptem már volt klubom ellen, igaz, az a mérkőzés Székesfehérváron volt, most először térek vissza ellenfélként a Szusza Ferenc Stadionba. Nagyon várom a meccset, különleges pillanat lesz!

Még két felkészülési mérkőzés vár a Vidire
A Trabzonspor elleni a negyedik felkészülési mérkőzése volt a Fehérvár FC-nek. Július elsején a DAC elleni 5–0-s vereséggel kezdett a Bartosz Grzelak irányította együttes, majd legyőzte a Dunaújvárost (2–0) és az Európa-konferencialiga-selejtezőjében a ZTE FC-vel találkozó NK Osijeket (2–0). Az elmúlt hét végén Szlovéniában a török Trabzonspor elleni 2–2-es döntetlen következett, a héten pedig két zárt kapus felkészülési mérkőzés vár a csapatra: pénteken a Gyirmót, szombaton a Pécs látogat Sóstóra.

A FEHÉRVÁR FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: Fehérvár FC–DAC 1904 (szlovák I.) 0–5

Július 5., Fehérvár FC–Dunaújvárosi FC 2–0 (Katona M., Csongvai)
Július 8.:
NK Osijek (horvát I.)–Fehérvár FC 0–2 (Kastrati, Kodro)
Július 15.: Trabzonspor (török)–Fehérvár FC 2–2 (Csongvári, Kodro)
A pontos dátum még nem ismert

Fehérvár–Gyirmót FC Győr (NB II)
Fehérvár–Pécsi MFC (NB II)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Franck Bambock (francia, Grenoble Foot – Franciaország), Berki Marcell (Red Bull Salzburg), Spandler Csaba (Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Kovács Bence (Kazincbarcika), Zeke Márió (Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Alef (Alef dos Santos Saldanha, brazil, szabadon igazolható), Claudiu Bumba (román-magyar, ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Marcel Heister (német-román, Ludogorec Razgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként), Kojnok Zsolt (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Kovácsik Ádám (szabadon igazolható, legutóbb kölcsönben: ETO FC Győr), Jevhen Makarenko (ukrán, Ordabaszi FK – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Loic Nego (francia-magyar, Le Havre AC – Franciaország, szabadon igazolhatóként), Artem Sabanov (ukrán, FK Polisszja Zsitomir – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Stopira (Ianique dos Santos Tavares, zöld-foki-szigeteki-magyar, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Babos Bence (FC Ajka), Dala Martin (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk
: Szabó Levente (ETO FC Győr), Nikola Szerafimov (északmacedón, érdeklődnek iránta: FCSB, CFR – Románia)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik