A FIFA magas beosztású vezetője szerint a FTC követendő példa Európában

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.03.30. 11:23
null
Igaz András és Ornella Desirée Bellia (Fotók: Sportfive)
Az olaszországi Cataniából indult, jogász lett belőle, manapság pedig a FIFA magas fokú vezetője. Ornella Desirée Bellia Budapesten járva lapunknak mesélt életútjáról, egy dél olaszországi családból hogyan jutott el a világfutball elitjébe.

 

Mintha egy filmben szerepelne. Ornella Desirée Bellia, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) svájci székházában irányít több száz embert, miközben a világ szinte minden pontjára eljutott munkája kapcsán. A Professional Football Relations and Development (Professzionális Futballkapcsolatok és Fejlesztési osztály) vezetőjeként a decemberi, katari világbajnokságon is ott volt, az olasz hölgy budapesti tartózkodása alatt a Groupama Arénába is ellátogatott, ahol régi ismerősének, a létesítmény üzemeltetéséért felelős Sportfive vezérigazgatójának, Igaz Andrásnak volt vendége.

Diego Simeone szerződése volt az első, amit szignózott

Ornella Desirée Bellia életútja finoman fogalmazva is kalandosra sikerült, Olaszországban született, Spanyolországban és Angliában tanult, majd többek között Svájcban, Brazíliában és Amerikában dolgozott.

„Néha tényleg úgy érzem magamat, mintha mozifilmben szerepelnék – mondta lapunknak adott exkluzív interjújában Ornella Desirée Bellia. De azért akadnak kemény napok, még véletlenül sem mondanám álomutazásnak, ahogy idáig eljutottam. Eleinte a labdarúgásban nőként senki sem vett komolyan, kerek szemekkel néztek rám, mit akarok?!”

Az egyetem elvégzése után szülővárosában, Cataniában jogi cégnél kezdett dolgozni, majd miután a sport mindig is érdekelte, ezen a területen tanult tovább. Miután speciális tudásra tett szert, az akkoriban a Serie A-ban szereplő Calcio Catania alkalmazta.

„Akkoriban az olasz első osztályban csupán a Juventusnak és a két milánói ősklubnak, az AC Milannak és az Internek volt sportjogásza. Amolyan úttörő voltam Dél-Olaszországban… Ráadásul, első nap az új irodámban rögtön az újonnan érkező vezetőedző szerződését kellett tisztába tennem. Nem más volt az új vezetőedző, mint Diego Simeone.”

Az olasz klub azóta megjárta a negyedosztályt, jelenleg a harmadik ligában szerepel, és Ornella Desirée Bellia is más utakon indult el. A világ számos pontján dolgozott, de vajon hogyan került képbe a FIFA-nál?

„Éppen a Real Madrid mesterdiplomáját vettem át, amikor a hosszú nap végén hajnali kettőkor a kanapén üldögélve bekapcsoltam a laptopomat. Az egyik legnagyobb nemzetközi álláskereső portálon, a Linkedinen megláttam egy álláshirdetést, rögtön tudtam, ezt nekem találták ki! Még aznap éjszaka megpályáztam, néhány hét múlva telefonon hívtak a FIFA svájci székházából, átestem négy-öt állásinterjún, a történet innen már ismerős.”

Sokszor nehéz és fájdalmas döntéseket kell meghoznia

Az olasz hölgy a FIFA Professional Football Relations and Development osztályának vezetőjeként a klubokkal, játékosokkal, ligákkal, és különböző szervezetekkel tartja a kapcsolatot. A nemzetközi futballban ő a kapcsolattartó a FIFA és jóformán az összes többi résztvevő között.

„Sosem unatkozom. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél mindig vannak új ötleteink, hogyan lehetne még több profi futballista világszerte, és még sorolhatnám. Élvezem a munkámat.”

A FIFA Club Management képzés is az ő feladata, Igaz Andrást is onnan ismeri. A Groupama Aréna és az MVM Dome üzemeltetéséért felelős vezérigazgató többek között Fabio Cannavaróval, Nuno Gomessel, az AC Milanban és az Arsenalban is megforduló Philippe Senderossal, a 110-szeres amerikai válogatott Carlos Bocanegrával, vagy éppen a kolumbiai válogatott csatár, Juan Pablo Angellel együtt szerezte meg a nemzetközileg elismert diplomát.

„Nehéz bekerülni erre a képzésre. Legutóbb több mint négyszáz kandidálónk volt, a világ összes pontjáról jelentkeztek, abból kellett kiválasztani a végső harmincat. Ilyenkor néhány kollégámmal átnézzük a jelentkezők adatlapjait, milyen háttérrel rendelkeznek, melyik klubot képviselik, honnan jöttek, és szép sorban esnek ki a jelöltek… Igaz András remek háttérrel rendelkezett, és mondhatom, remek diák is volt.”

Nem véletlenül lesz Budapesten az Európa-liga májusi fináléja

Első labdarúgással kapcsolatos emléke az 1990-es olaszországi világbajnokság, emlékszik, ahogy a televízió előtt olasz zászlót szorongatva szurkolt.

„Sosem futballoztam, de édesapámmal rendre ott voltam a Catania meccsein. Van egy régi képem, olykor egymás mellé teszem a mostanival, honnan indultam, és hova jutottam… Néha tényleg olyan, mintha filmben szerepelnék.”

Ornella Desirée Bellia másodszor járt Budapesten, ám szétnézni sosem volt ideje. Hamarosan azonban visszatér, május 31-én a Puskás Arénában rendezik az Európa-liga döntőjét, melyre Igaz András meghívásának eleget téve érkezik.

Érdekes téma az is, a FIFA magas beosztású vezetője miként látja a magyar labdarúgást. Az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül a magyar futball, és ezt az olasz hölgy is elismerte.

„A magyar futball történelme egészen káprázatos, és úgy látom, az utóbbi esztendőkben rengeteget lépett előre. A Ferencváros tökéletes példa, nem titok, a FIFA-nál könyv készül a klubok financiális működésének elősegítésére, melyben Igaz András is közreműködik. Annyit elárulhatok, a Ferencváros is kap egy részt a kiadványban. Példaként állhat a többi klub előtt. Ami pedig Magyarországot illeti, az Európa-liga fináléja sem véletlenül lesz Budapesten.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik