Szentes Lázáré lett a kispad

SINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGYSINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.03.17. 20:54
Címkék
A tavaszi nyitányon otthon kapott ki a Diósgyőrtől a Lombard Pápa, majd szerdán az FC Fehérvár is térdre kényszerítette Tóth Bálint csapatát. A pápaiaknak ez volt az idei bajnokságban a tizedik vereségük, és továbbra is a 14. helyen szerénykednek, de csak egy pont az előnyük a már kieső pozícióban lévő Békéscsabával szemben. Az újabb kudarcot már nem hagyhatta szó nélkül a Tóth Bálint mellett ez idáig kiálló klubtulajdonos, Bíró Péter sem. Az üzletember tegnap magához kérette a szakmai igazgatót, és a felek végül közös megegyezéssel felbontották Tóth Bálint szerződését.
Hiába nyilatkozta Bíró Péter a Diósgyőr elleni vereség után, hogy nincs edzőkérdés, tegnap mégis elköszönt Tóth Bálinttól. Megszokott, magyaros történet ez, alighanem mi vezetjük az edzőváltási világranglistát. Igaz, Tóth Bálint rutinos búcsúzó, hiszen dolgozott ő már néhány csapatnál, így aligha lepődik meg bármin is.
Persze, ilyenkor jöhet a magyarázkodás. S az ismert mondatok, mint például várok az újabb lehetőségre…

- Érthetően fásult a hangja, nyilvánvalóan volt már vidámabb korszaka is az életének. Hiszen megbukott. Vagy ön nem így érzi?
- Nem gondolom, hogy megbuktam volna - mondta Tóth Bálint. - Közös megegyezéssel szerződést bontottunk, mert Bíró Péterrel úgy éreztük, ez a leghelyesebb döntés. Barátsággal, békében váltam el a csapattól, a várostól, és edzőként csak azt kívánhatom minden kollégámnak, hogy ilyen korrekt, tisztességes tulajdonossal dolgozzon együtt. Meggyőződésem, dolgozunk mi még együtt.

Visszatartották a támogatás egy részét

Szentes Lázárnak még idôre lesz szüksége, mire megismeri az új csapatát, de abban biztos, hogy a Pápa felkapaszkodhat a középmezônybe (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Szentes Lázárnak még idôre lesz szüksége, mire megismeri az új csapatát, de abban biztos, hogy a Pápa felkapaszkodhat a középmezônybe (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Szentes Lázárnak még idôre lesz szüksége, mire megismeri az új csapatát, de abban biztos, hogy a Pápa felkapaszkodhat a középmezônybe (Fotó: Czeglédi Zsolt)
- Azt mondja, nem bukott meg. Akkor mivel magyarázza a kirúgását? Azért nem távolítanak el senkit a kispadról, mert sorra nyeri a meccseit, a közönség a vállán cipeli a kispadtól az öltözőig, és a csapata a dobogós helyek valamelyikét ostromolja…
- A Pápa a tizenharmadik helyen zárta az őszt, és én azt mondom, ez reális helyezés. Ugyanakkor a városban akadtak néhányan, akik szerint jóval előrébb is végezhettünk volna. Ezek az emberek többször kifejtették, hogy váltani kellene a kispadon. Erről tudtam, mint ahogy a pápai vállalkozók döntéséről is, akik nem kevés pénzt tartottak vissza Bíró Péter tulajdonostól és a csapattól arra hivatkozva, hogy csak tizenharmadikak vagyunk.

- Vagyis fúrták önt a városban?
- Nem nevezném ezt fúrásnak. Egyébként pedig nem szeretném senkire, semmire fogni a távozásomat, egyszerűen így alakult a helyzet. A csapat érdeke azt szolgálta, hogy váltsunk. Még egyszer mondom, nincs bennem harag senki iránt Pápán, szeretettel gondolok vissza a városra.

- Lehet, hogy ön szeretettel gondol majd Pápára, de valószínűleg akad néhány Lombard-drukker, aki haragos a kedvenc csapata rossz teljesítménye miatt. Ilyen rajtot venni ilyen feltételek, ilyen biztos anyagi háttér mellett… Szóval ezt nem egyszerű megmagyarázni.
- Most ismételjem meg, amit néhány napja éppen a Nemzeti Sporban nyilatkoztam? Kilenc hétig készültünk gyakorlatilag pálya nélkül a tavaszra. Nem mondom, izgalmas program, amikor egészséges fiatalemberek gyógyvízben lubickolnak, s az sem rossz, amikor testépítőként súlyzókat emelnek, csakhát ez futballcsapat, amelynek pályára, kifogástalan talajú pályára van szüksége. Na, ez hiányzott nekünk. De hangsúlyozom, nem szeretnék magyarázkodni. Magyarországon a futballt a felfordulás és a békétlenség jellemzi. Az edzőknek pedig az a sorsuk, hogy előbb-utóbb kirúgják őket. ----
Jupiler League

9. forduló: Gent–Lokeren 2–3 (Kraouche 53. – 11-esbôl, Kaklamanosz 65., ill. Gretarsson 30., 44., De Beule 35.), Anderlecht–Mons-Bergen 2–1 (Ilics 52., Van Bergen 78., ill. La Placa 66.), Antwerp–St. Truiden 1–3 (Sergeant 2., ill. Mbonabucya 32., 36., Pereira 60.), Charleroi–FC Bruges 2–3 (Eduardo 24., Kolotilko 84., ill. Kargbo 40. – öngól, Simons 46. – 11-esbôl, Maertens 81.), Mechelen–Lommel 5–1 (Viscaal 27., Boeka-Lisasi 40., 63., Dosunmu 76., Greven 82., ill. Haeldermans 53.), Genk–Beveren 4–0 (Sonck 21., Beslija 23., Thijs 31., Vandenbergh 90.), Standard Liége–Germinal Beerschot 2–1 (Walem 20., 50., ill. Kpaka 66.), Westerlo–La Louviere 0–3 (Tilmant 19., Cooreman 45., Teelen 85.), Mouscron–Lierse 1–1 (Gregoire 60., ill. Huysegens 76.)

Az élcsoport: 1. FC Bruges 25 pont, 2. St. Truiden 20 (29–13), 3. Anderlecht 20 (23–11), 4. Lierse 20 (16–6), 5.Lokeren 20 (21–13)
- Mégis: mi volt a gond, nem találta a hangot a csapattal?
- Tény, hogy a nyáron rengeteg futballistából kellett kialakítanunk a keretet, és a télen is jöttek új fiúk. De nem volt különösebb gondom a csapattal, biztos vagyok benne, hogy a Pápa a nyolcadik-tizedik hely egyikét szerzi meg az évad végén.

- Ön pedig, ahogy ilyenkor mondani szokták, vár az újabb lehetőségre.
- Mi mást tehetnék? Edző vagyok, ez a munkám, ez az életem. Természetesen kijárok majd a meccsekre, mint ahogy Csank János is itt volt a Pápa legutóbbi találkozóin, nézek, figyelek, tanulok. Előbb-utóbb talán megint rám kerül a sor valahol.

Bíró Péter nem húzta az időt, Tóth Bálint menesztését követően szakmai igazgatóvá nevezte ki Szentes Lázárt. A 49 esztendős szakember a ZTE és a Győr színeiben szerepelt az élvonalban, tagja volt a Verebes József vezette, legendás ETO-nak, majd futballozott Portugáliában a Setúbal, a Louletano és a Quarteirense együttesében is. Edzői karrierjét Győrött kezdte 1992 tavaszán, legutóbb Debrecenben dolgozott, ahonnan ősszel menesztették. A Lokinál a bajnoki cím volt a cél, de a feladata Pápán sem tűnik egyszerűbbnek.

Képtelenség csodát tenni egy edzéssel

- Bár láttam a Lombardot, a játékosok többsége mégis ismeretlen számomra - mondta kinevezése után Szentes Lázár. - Ennek ellenére úgy vélem, reális cél, hogy zárkózzunk fel a középmezőnyhöz. Ha nem hinném, hogy teljesíthetőek a tervek, nem vállaltam volna a feladatot.

- Mikor tárgyalt először Bíró Péterrel?
- Csütörtök reggel találkoztunk, és gyorsan megállapodtunk. Kinevezésem határozatlan időre szól, és péntek délután fél négykor állok munkába. Ekkor találkozom a játékosokkal, és megtartom az első edzést. Készülünk a szombati, MTK elleni találkozóra.

- Korábbi nyilatkozataiban arról beszélt, főleg a debreceni szerződésbontása után, hogy a jövőben csak olyan helyen vállal munkát, ahol megfelelő körülmények között dolgozhat, ahol adottak a feltételek a minőségi labdarúgáshoz. Mit tud a pápai állapotokról?
- A tárgyalások alatt meggyőződhettem arról, hogy olyan közegbe kerülök, amelyben szívesen dolgozom. Tisztában vagyok vele, hogy az eredmények számítanak, és badarság lenne részemről, ha már az MTK ellen, egy edzés után csodát ígérnék. Nem könnyű a helyzet, de kapóra jön a válogatott mérkőzés miatti bajnoki szünet. Úgy vélem, a két hét bőven elég lesz arra, hogy megismerjem a játékosokat, ők is ráérezzenek a labdarúgásról vallott filozófiámra, hozzászokjanak a munkamódszeremhez.

- Több nyelven is kiválóan beszél, rendelkezik a szükséges licencekkel, ezért sokak szerint minden lehetősége megvolt arra, hogy nyugat-európai klubhoz szerződjön. A hírek szerint tárgyalt is külföldi csapatokkal, mégis Pápán folytatja…
- Valóban szóba került külföld, tanulmányútra mentem volna, ám ez végülis meghiúsult. Mivel számomra megtisztelő Bíró Péter ajánlata, ezért döntöttem a Lombard mellett. Nagy bizakodással kezdem a munkát, és remélem, hogy Pápa labdarúgást szerető polgárai is hasonló bizalommal fogadnak. ---- A Lombard FC Pápa honlapján a szurkolók kemény hangon kommentálták a székesfehérvári vereséget, és szinte egységesen Tóth Bálint távozását követelték. Hogy mekkorát változott a hangulat a szakmai igazgató leváltását követően, azt pontosan tükrözi az utolsóként idézett hozzászólás.

pelcfan: Lászkát, Germánt, Stevicát miért nem teszi a kezdőcsapatba? Talán azért nem, mert ők azok, akiknek van szívük hajtani, megszakadni a pályán, aki ezt nem veszi észre, az még tornatanárnak is rossz lenne, nemhogy szakedzőnek. Tiltakozzunk azzal, hogy addig nem megyünk meccsre, amíg Tóth Bálint marad az edző!!!!

birvan: Tisztelt Tóth Bálint Úr! Önnek teljesen igaza van! Ha a munkanélküliség és a biztos megélhetés között kéne választanom, én is az utóbbit választanám. Az nem számít, hogy itt néha 4000 ember is volt a pálya szélén, de most már látja, a nagy többséggel megutáltatta a focit …ha "szereti" a labdarúgást és nem csak pénzt lát benne, akkor szép csendben távozzon, és kezdjen el tanulni, tanulni, tanulni!!!!!

B-közép: Tisztelt Tóth Bálint! Szíveskedjen észrevenni már, hogy Önnek a pápai szurkolók előtt nincs hitele, az összeset eljátszotta, és ez akkor sem fog változni, ha netán szombaton nyernénk. Önnek nincs jövője Pápán, vegye tudomásul végre, és TÁVOZZON! Szebb jövőt! Hajrá, Pápa!

Fergi: Irány a BL!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik